ΠΑΛΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΠΑΛΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Χριστόφορος Δουλγέρης

Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2014

Το "Δόγμα του Σοκ" στην Ελλάδα -ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Ναόμι Κλάιν στον ΣΚΑΪ: Το "Δόγμα του Σοκ" στην Ελλάδα - Ο ρόλος της Αριστεράς

Μιλώντας για το βιβλίο της, το «Δόγμα του Σοκ», εξηγεί ότι πρόκειται για μία φράση που εφηύρε για να περιγράψει την χρήση των κρίσεων για να περάσουν αντιδημοφιλείς πολιτικές, σημειώνοντας ότι «αυτή η γλώσσα χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα».
Για τις χαμένες ευκαιρίες τις κρίσης, τις ιδιωτικοποιήσεις, την προσπάθεια της Ελλάδας για αναζήτηση υδρογονανθράκων αλλά και για τον ρόλο της Αριστεράς στην έξοδο από την κρίση, μίλησε στους Νέους Φακέλους της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ η διάσημη Καναδή συγγραφέας του "Δόγματος του Σοκ" και μία από τους πιο αναγνωρίσιμους επικριτές του καπιταλισμού σε ολόκληρο τον κόσμο Ναόμι Κλάιν.

Η κα. Κλάιν τονίζει ότι «δεν είμαστε αντιμέτωποι μόνο με την οικονομική κρίση, αντιμετωπίζουμε και μία οικολογική κρίση» και σημειώνει «βλέπουμε ιδιωτικοποιήσεις, επιμονή για μεγαλύτερη εξόρυξη», προσθέτοντας ότι λόγω της οικονομικής κρίσης αποσύρονται πολιτικές που είχαν σχεδιαστεί για να αναγκάσουν τις ευρωπαϊκές χώρες να μειώσουν τις εκπομπές καυσαερίων και για να στραφούν προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αναφερόμενη ειδικότερα στην αναζήτηση φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ελλάδα, η κα. Κλάιν δηλώνει ότι «ο τρόπος που η υπόσχεση για πετρέλαιο και αέριο πλασάρεται στους Έλληνες είναι εξαιρετικά ανειλικρινής και άδικος», λέγοντας μάλιστα ότι «κάποιοι πλασάρουν την πιθανότητα μίας μεγάλης ανακάλυψης υδρογονανθράκων σαν τον τρόπο εξόδου από την λιτότητα».

Συμπληρώνει ότι «παίρνει πολύ καιρό να γίνουν οι έρευνες, να βγουν αποτελέσματα, να χτιστούν οι εξέδρες άντλησης, μετά να γίνει η εξόρυξη και να προκύψουν έσοδα... Είναι και πετρέλαιο και λιτότητα. Οι δανειστές της Ελλάδας θέλουν τα λεφτά σύντομα, και το αποτέλεσμα είναι να χρησιμοποιείται η κρίση ως αφορμή-πανικός για την αναζήτηση υδρογονανθράκων και τον εξαναγκασμό των Ελλήνων να θυσιάσουν την οικολογία».

Η κα. Κλάιν επισημαίνει ότι αυτό δεν είναι γραμμένο στο μνημόνιο, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα αποδέχεται τους κινδύνους.

Προσθέτει ότι «η απόφαση ότι τώρα είναι η ώρα να μπείτε στα ορυκτά καύσιμα όταν έχετε τόσες προοπτικές για ανανεώσιμη ενέργεια, φαίνεται σαν μια περίεργη απόφαση, ιδιαίτερα επειδή θα μπορούσε να περιέχει τόσο μεγάλα ρίσκα ατυχημάτων».

Μιλώντας για το βιβλίο της, το «Δόγμα του Σοκ», εξηγεί ότι πρόκειται για μία φράση που εφηύρε για να περιγράψει την χρήση των κρίσεων για να περάσουν αντιδημοφιλείς πολιτικές, σημειώνοντας ότι «αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη είναι κλασικό παράδειγμα... Έχουμε μια κρίση που δημιουργήθηκε από τις τράπεζες, ξεκίνησε στην Γουόλ Στρητ και στη συνέχεια μετέφεραν την κρίση στους ανθρώπους που δεν την είχαν δημιουργήσει... Αυτή η γλώσσα χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα».

Σημειώνει στις περισσότερες χώρες έχουν αποκρατικοποιήσει τις μεταφορές, το νερό, το πετρέλαιο, αλλά «η Ελλάδα έχει ακόμη δημόσια περιουσία που δεν πωλήθηκε σε προηγούμενα πειράματα της θεραπείας-σοκ. Οπότε υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον σε αυτή την περιουσία.».

Παράλληλα, εκτιμά ότι η Ελλάδα μπορεί να βγάλει κάποια χρήματα, αλλά δε θα πάρει καλές τιμές «γιατί οι άνθρωποι με το πιστόλι στον κρόταφο δεν είναι καλοί διαπραγματευτές».

Αναφερόμενη στις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, δηλώνει ότι «μία από τις πραγματικά χαμένες ευκαιρίες των στιγμών είναι ότι όλες οι χώρες που αντιμετωπίζουν λιτότητα και τακτικές σοκ διατηρούνται απομονωμένες και δεν χρησιμοποιούν όλη την δύναμη που έχουν για διαπραγμάτευσή. Αν είσαι μόνο μία χώρα που ορθώνεις ανάστημα στο ΔΝΤ, τότε θα χάσεις. Αν είσαστε όμως πέντε χώρες, το ΔΝΤ θα ανησυχήσει περισσότερα από εσάς, γιατί αυτοί είναι που δανείζουν τα χρήματα. Αυτός είναι πάντα ο μεγάλος φόβος στα διεθνή οικονομικά: τα καρτέλ των δανειζόμενων».

Η κα. Κλάιν εκτιμά ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε διαπραγματευθεί με καλύτερους όρους, προσθέτοντας ότι ειπώθηκαν ψέματα στους Έλληνες. «Υπάρχει οικονομική κρίση στην Ελλάδα σίγουρα, αλλά υπάρχει και δημοκρατική κρίση και αυτό είναι μεγάλο μέρος όσων συμβαίνουν» λέει χαρακτηριστικά.

Τονίζει ότι στη χώρα μας «οι άνθρωποι χάνουν την πίστη τους στην δημοκρατία» και ότι στους Έλληνες περνά το μήνυμα ότι «δεν υπήρχε άλλη επιλογή».

«Αυτό που έχει συμβεί είναι ότι η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει γίνει μία φυλακή για τους ανθρώπους χωρίς να το καταλάβουν. Γίνανε μέλη της Ένωσης τις καλές εποχές και δεν συνειδητοποίησαν ότι παρέδωσαν εθνική κυριαρχία, παρέδωσαν την δύναμη να μπορούν να επηρεάσουν την οικονομία τους», λέει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στις επιλογές που μπορούν να έχουν οι Έλληνες, η κα. Κλάιν λέει «επαναδιαπραγματευθείτε τους όρους του χρέους σας. Βγείτε από την Ευρωζώνη μαζί με άλλες χώρες, σαν ένα μπλοκ. Ξεκινήστε μια νέα Ένωση. Κάντε κάτι!».

Σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η πλειοψηφία θέλει παραμονή στο ευρώ, λέει «θέλουν να μείνουν στο Ευρώ γιατί φοβούνται τόσο πολύ αυτό που υπάρχει στην άλλη μεριά. Ότι η εναλλακτική λύση είναι χειρότερη».

Η καναδή συγγραφέας αναφέρεται στην Αριστερά τονίζοντας ότι «έχει υπάρξει αποτυχία και στην Αριστερά να αρθρώσει μία αξιόπιστη εναλλακτική λύση, που θα εμπνεύσει τον κόσμο, που θα είναι το όραμα για μια οικονομία που θα υπηρετεί γνήσια τους ανθρώπους, που δεν θα θυσιάζει το περιβάλλον, που θα είναι βιώσιμη και σταθερή».

Αναφερόμενη ειδικότερα στην Ελλάδα σημειώνει πως η Αριστερά έχει μέρος της ευθύνης καθώς «δεν έχει υπάρξει αρκετά οραματίστρια». «Είναι τεράστια ηθική ευθύνη να δείξει κάποιος στους ανθρώπους ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος, ότι υπάρχει ελπίδα και ότι είναι αξιόπιστη. Γιατί βλέπουμε την αύξηση νεοφασιστικών δυνάμεων να αναπληρώνουν αυτό το κενό και να απαντούν στο αίσθημα αδυναμίας των ανθρώπων με έναν τρομακτικό τρόπο. Οπότε είναι στιγμή μεγάλης ευθύνης για την Αριστερά σε αυτή τη χώρα» τονίζει η κα. Κλάιν.

Κλείνοντας τη συνέντευξη, τονίζει πως πρέπει να γίνουν δύο πολύ σημαντικά πράγματα: «όλες οι χώρες που υφίστανται απαράδεκτα μεγάλη λιτότητα να ενωθούν και να διαπραγματευθούν σαν ομάδα» και «η Αριστερά θα πρέπει να γίνει πιο ευκρινής και οραματίστρια δίνοντας στον κόσμο ένα όραμα ενός άλλου τρόπου οργάνωσης της οικονομίας» σημειώνοντας ότι «η Αριστερά φοβάται να μην κατηγορηθεί ως ακραία, γιατί αυτή είναι η συζήτηση εδώ, ότι έχετε τα δύο άκρα, την Χρυσή Αυγή και την Αριστερά. Είναι μία απόλυτα λανθασμένη εξίσωση και ο κίνδυνος είναι ότι δημιουργεί μία Αριστερά που είναι τόσο φοβισμένη και τόσο μετριοπαθής που δεν προσφέρει αυτή την εναλλακτική».


Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/233405/naomi-klain-gia-perivallodiki-krisi-apokratikopoiiseis-kai-aristera-/#ixzz3JMPttr6y
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου