ΠΑΛΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΠΑΛΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Χριστόφορος Δουλγέρης

Κυριακή, 16 Νοεμβρίου 2014

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΤΚΑ «ΕΙΔΕ ΠΟΡΤΑ» ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ!

Έντυπη Έκδοση 

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΤΚΑ «ΕΙΔΕ ΠΟΡΤΑ» ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ!

Του 'κοψαν το... χαμόγελο

Υπερεκμετάλλευση καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι
Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της εταιρείας ΜΕΤΚΑ, (Αρτέμιδος 8, Μαρούσι) πραγματοποιούν σήμερα το πρωί οι εκπρόσωποι του Σωματείου Τεχνικών, διαμαρτυρόμενοι για την απόλυση συναδέλφου τους, με το αιτιολογικό ότι «δεν ήταν χαρούμενος».
Ενα «πρωτότυπο» λόγο σκαρφίστηκαν, σύμφωνα με το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (Μηχανικών, Γεωλόγων κ.λπ.), οι υπεύθυνοι της εταιρείας ΜΕΤΚΑ για να δικαιολογήσουν την απόλυση ενός εργαζόμενου τεχνικού.
Σε ερώτηση του Σωματείου «γιατί απολύθηκε ο συνάδελφος;», ο υπεύθυνος προσωπικού απάντησε «γιατί ο εργαζόμενος δεν ήταν χαρούμενος».
Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος, σύμφωνα με την καταγγελία του Σωματείου, προσελήφθη στο εργοτάξιο της ΜΕΤΚΑ του έργου, που αφορά στην κατασκευή του προαστιακού για το τμήμα Κιάτο-Ροδοδάφνη.
Η κατασκευή του έργου χαρακτηρίζεται «από την υπερεκμετάλλευση των ανθρώπων που το κατασκευάζουν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο, επισημαίνοντας ότι η εταιρεία «απαιτεί απλήρωτη δουλειά για 11ωρα και 12ωρα, το εξαήμερο θεωρείται αυτονόητο, ενώ σε όσους εργαζόμενους γίνεται πρόσληψη στο ΙΚΑ, οι συμβάσεις είναι ορισμένου χρόνου τρίμηνης διάρκειας, χωρίς να κοινοποιούνται οι όροι εργασίας».
Οι μηχανικοί και οι περισσότεροι τεχνικοί προσλαμβάνονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και βαφτίζονται «υπεργολάβοι» και «συνεργάτες», στερούμενοι όποιων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν απομείνει.
Αυτές οι εργασιακές συνθήκες φαίνεται πως δεν έκαναν το συνάδελφό τους «χαρούμενο», καθώς ζήτησε να του κοινοποιηθούν οι όροι της σύμβασης εργασίας, όπου διαπίστωσε πως η σύμβασή του ήταν τρίμηνη (ηλεκτρονική αναγγελία πρόσληψης στον ΟΑΕΔ, με δηλωμένο 5θήμερο-8ωρο), ενώ του ανακοινώθηκε ότι θα δουλεύει τουλάχιστον 10ωρο για τις καθημερινές και 8ωρο για τα Σάββατα και «ίσως και παραπάνω, ξέρεις πώς είναι αυτά, όπως μας πάει το έργο...», τη στιγμή που δεν είχαν συμφωνηθεί ούτε τρίμηνη σύμβαση ορισμένου χρόνου, ούτε ότι θα δουλεύει υπερωρίες.
Οταν θέλησε να ενημερωθεί αν θα πληρωθούν οι υπερωρίες, του απάντησαν πως δεν προβλέπεται, πάντα σύμφωνα με την καταγγελία.
Στη συνέχεια η εταιρεία προχώρησε στην απόλυσή του. Οταν ο εργαζόμενος αρνήθηκε να συναινέσει στην απόλυση, δικαστικός επιμελητής του κοινοποίησε την απόλυση μαζί με την επιταγή αποζημίωσης.
Πρόκειται για παραδειγματική απόλυση, σημειώνει το Σωματείο τεχνικών, που στόχο έχει την τρομοκράτηση των εργαζομένων στο εργοτάξιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου