ΠΑΛΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΠΑΛΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Χριστόφορος Δουλγέρης

Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2014

Παίζουν στις πλάτες των πολιτών

Παίζουν στις πλάτες των πολιτών

stiles1.jpg

Στήλες
Το τετρασέλιδο αφιέρωμα βερολινέζικης εφημερίδας σχετικά με το «φαγοπότι» σε βάρος της δημόσιας περιουσίας που επέβαλε η τρόικα έχει πολλαπλό, οικονομικό και πολιτικό ενδιαφέρον. Αντανακλά τη «φιλοσοφία» του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, το πώς δηλαδή ελάχιστοι τραπεζίτες, ιδιώτες και επενδυτές εκμεταλλεύονται την οικονομική δυσχέρεια χωρών που εξαναγκάζονται, κατόπιν εντολών τους, να ξεπουλήσουν τη δημόσια περιουσία τους, χάνοντας ουσιαστικά μεγάλο μέρος της εθνικής κυριαρχίας τους.
Πρόκειται για μια σκληροπυρηνική νεοφιλελεύθερη «φιλοσοφία» ορισμένων ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι δεν ορρωδούν προ ουδενός προκειμένου να αποκτήσουν μεγαλύτερο πλούτο, αδιαφορώντας για την οικονομική ανέχεια των χωρών στις οποίες επιβάλλουν τις επιθυμίες τους, που ουσιαστικά είναι «πολεμικά» ανακοινωθέντα.
Ακόμη και πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ χαρακτηρίζει τους Ευρωπαίους ηγέτες «εκδικητικούς, ψυχωτικά κοντόφθαλμους και ελλιπείς έναντι μιας συγκροτημένης πολιτικής που θα αποσοβούσε την οικονομική κρίση, που απειλούσε να διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ενωση». Οι ίδιοι οι εκπρόσωποι δηλαδή του κεφαλαίου απορούν για το πώς τα «γεράκια» αντιμετώπισαν την Ελλάδα, την Πορτογαλία και τις υπόλοιπες μνημονιακές χώρες. Ταυτόχρονα, όμως, αναδεικνύεται και η ανύπαρκτη πολιτική της Ελλάδας και όλων των χειμαζόμενων χωρών καθώς και η εγκληματική έλλειψη διαπραγματευτικής ικανότητας. Οι ιδιωτικοποιήσεις θα μπορούσαν να είναι κάτι θετικό για τις δοκιμαζόμενες χώρες, θα μπορούσαν δηλαδή να καλύψουν μεγάλο μέρος των χρεών τους. Αλλο όμως ιδιωτικοποίηση με κοινωνικούς όρους και άλλο ξεπούλημα της εθνικής περιουσίας.
Αυτά συμβαίνουν όταν οι κυβερνήσεις που αποδέχονται να μπουν στην εποπτεία υποστηρικτικού οικονομικού μηχανισμού ξεχνούν την κοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι είναι σε αγαστή συνεργασία με τους δανειστές τους. Δεν υπάρχουν εθνικά κυρίαρχα κράτη για το κεφάλαιο όταν η μόνη «ιδεολογία» είναι το κέρδος αυτών που το υπηρετούν με αυταπάρνηση. Και ας καλούνται να πληρώνουν πάντα οι πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου