Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

«Κάθε Σχολείο και μια Ιστορία»

«Κάθε Σχολείο και μια Ιστορία»

14:04 | 12 Δεκ. 2014
Το Σχολικό Δίκτυο των Ορέων για τέταρτη  χρονιά συνεχίζει την πορεία του στα ορεινά σχολεία της χώρας. Στα τρία χρόνια έχουν γυριστεί 11 εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ μικρού Μήκους, ενώ δημιουργήθηκε και το πρώτο Σχολικό Μουσείο Προφορικής Ιστορίας.
Ο φετινός στόχος θα είναι για τα σχολεία που συμμετέχουν η καταγραφή  της «ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΣ». Μια ιστορία που αφήνει το αποτύπωμά της, αφενός στις μνήμες των παιδιών,  που μέσα και έξω από το σχολείο έπαιξαν, έμαθαν, χάρηκαν, έκλαψαν… και αφετέρου  στον περιβάλλοντα χώρο και στα κτίρια που αν και άψυχα έχουν να μας αφηγηθούν πολλά. Πρωτεύουσα σημασία βέβαια, έχει η ιστορία των ανθρώπων -που όπως λέει και ο Μπρεχτ διαμορφώνει τα αντικείμενα και το περιβάλλον τους-, ενώ τα  αντικείμενα είναι προϊόντα της κοινωνικοϊστορικής εξέλιξης και διέπονται από αξίες της εκάστοτε κοινωνίας .
Οι μελέτες και οι δράσεις των σχολείων του δικτύου θα δώσουν τη δυνατότητα στους/στις μαθητές/τριες , μιας συγκριτικής μελέτης της ιστορίας των σχολείων τους , με πολλαπλά οφέλη, όπως:
  • καλλιέργεια της κριτικής ικανότητας
  • δημιουργική υπέρβαση του τοπικιστικού πνεύματος
  • διαθεματική και διαδραστική προσέγγιση
  • προαγωγή  της συλλογικής αυτογνωσίας
  • τα παιδιά δρουν ως διασώστες» του παρελθόντος αλλά και ως «κριτικοί αναγνώστες» του παρόντος, κ.α.
Στόχος μας  είναι να συγκεντρώσουμε υλικό από την αρχιτεκτονική του κάθε Σχολείου (ακόμα και  τα » καλυμμένα» αρχιτεκτονικά στοιχεία  μας δίνουν πολλές πληροφορίες) , από τα αρχεία που τηρούνται στο Σχολείο, από μαρτυρίες, γραπτές πηγές  και φωτογραφίες,  από την τοπική κοινωνία, κ.ά.
Το υλικό που θα συγκεντρωθεί θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο μέσω του Ορεινού δικτύου και θα γνωστοποιηθεί στην τοπική κοινωνία με όποιο τρόπο το κάθε Σχολείο επιλέξει. Εξάλλου η εμπλοκή της  τοπικής κοινωνίας στις δράσεις κρίνεται απαραίτητη. Η χρονική περίοδος  με την οποία θα ασχοληθεί το κάθε Σχολείο θα επιλεγεί από το ίδιο.
Περιμένουμε τη συνεργασία σας για να ανταλλάξουμε  ιδέες και προτάσεις και να τις κάνουμε δράσεις!
Το δίκτυο θα είναι ανοιχτό για συμμετοχές Σχολείων έως την 31 Δεκεμβρίου 2014 και μετά θα ακολουθήσει η πρώτη κοινή δράση συνεργασίας και ανταλλαγής ιδεών.
Υ.Γ. 1.  Το Σχολικό Δίκτυο είναι μια δράση που συντονίζεται από τα Σχολεία που συμμετέχουν. Για το σχολικό έτος 2014-15 το Σχολείο που  συντονίζει τις δράσεις του δικτύου είναι το Δημοτικό Σχολείο Αρμένων Ρεθύμνης  ( http://blogs.sch.gr/dimarme/ )
 Υ.Γ. 2. Βεβαιώσεις συμμετοχής δίνονται από τους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων κάθε Νομού, εφ΄ όσον μπορεί να δηλωθεί σαν πρόγραμμα.
Πηγή: Το Σχολικό Δίκτυο των Ορέων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου