Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Οι ταυτότητες της ντροπής: Αναγκάζουν τους άστεγους να φορούν ταμπελάκι με κίτρινο τρίγωνο!

Οι ταυτότητες της ντροπής: Αναγκάζουν τους άστεγους να φορούν ταμπελάκι με κίτρινο τρίγωνο!



Συντάκτης, επιμέλεια: enallaktikos.gr

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στην Γαλλία η είδηση ότι στην πόλη της Μασσαλίας, οι τοπικές αρχές χρησιμοποιούν τακτικές που θυμίζουν τους Ναζί για να εντοπίσουν και να καταγράψουν την κατάσταση της υγείας του άστεγου πληθυσμού. Συγκεκριμένα, ζητούν από τους άστεγους να φορούν σε ευκρινές σημείο ειδική ταυτότητα που φέρει ένα κίτρινο τρίγωνο. Οι κάρτες αναφέρουν στοιχεία σε σχέση με το ιατρικό ιστορικό του κάθε άστεγου.


Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταδικάζουν την αδιανόητη αυτή κίνηση των αρχών της Μασσαλίας, συγκρίνοντας, μάλιστα, τις ταυτότητες των άστεγων με το Αστέρι του Δαβίδ που αναγκαστικά έφεραν στον ρουχισμό τους οι Εβραίοι κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.


"Πρόκειται για σκάνδαλο, θέλουν να τους στιγματίσουν", αναφέρει ο Christophe Louis, πρόεδρος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Collectif Morts de la Rue που βοηθάει τους άστεγους της πόλης.

"Το γεγονός ότι τους ζητούν να φορούν ταμπέλα που αναγράφει τις ασθένειές τους δεν προκαλεί μόνο διακρίσεις, αλλά παραβιάζει και το ιατρικό απόρρητο", πρόσθεσε.

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων La Ligue des droits de l'Homme μιλήσε για ομοιότητα με το κίτρινο αστέρι που έπρεπε να φορούν οι Εβραίοι στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ έντονες ήταν και οι αντιδράσεις της κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ.

Η κάρτα εκδόθηκε με πρωτοβουλία της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου της Μασσαλίας. Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, οι αρχές της πόλης δήλωσαν ότι σκοπός τους ήταν να βοηθήσουν το ιατρικό προσωπικό που φροντίζει τους άστεγους, ώστε οι διασώστες να αποκτούν μια γρήγορη και σαφή εικόνα για την υγεία των ασθενών.

Μέχρι σήμερα έχουν διανεμηθεί περισσότερες από 100 ταυτότητες. Την Τετάρτη περίπου 100 ακτιβιστές και άστεγοι διαδήλωσαν έξω από το Δημαρχείο ζητώντας την άμεση απόσυρση της ντροπιαστικής ταυτότητας. Η δημοτική αρχή, ωστόσο, επιμένει ότι πρόκειται για μια κάρτα που "σώζει ζωές" και θεωρεί υπερβολικές τις αντιδράσεις.


με πληροφορίες από thelocal.fr

http://www.enallaktikos.gr/ar10047el_oi-taytotites-tis-ntropis-anagkazoyn-toys-astegoys-na-foroyn-tampelaki-me-kitrino-trigwno.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου