Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του υπουργού Παιδείας

Οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του υπουργού Παιδείας

15:44 | 29 Δεκ. 2014
Ξεσκονίζοντας τις ατελείωτες εκπαιδευτικές εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας, στεκόμαστε σε τρεις, οι οποίες στόχευαν αφενός να αποσπάσουν τη συναίνεση του συνόλου της κοινής γνώμης, αφετέρου, να εκμεταλλευτούν την αγωνία δεκάδων χιλιάδων πτυχιούχων, οι οποίοι πασχίζουν για μια θέση στη σχολική εκπαίδευση, με λίγα λόγια επιδιώκουν (και καλά κάνουν) να εργαστούν σε κάτι που έχουν σπουδάσει και, στις περισσότερες περιπτώσεις, έχουν ονειρευτεί.
1. Αναστολή διορισμών μέσω ΑΣΕΠ
Πριν από λίγες μέρες, στις 22 Δεκεμβρίου, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση, σύμφωνα με την οποία παρατείνεται από την ημερομηνία λήξης της και έως την 31η Δεκεμβρίου 2015 η ισχύς της 33/2006 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου «Αναστολή διορισμών και προσλήψεων στον Δημόσιο Τομέα».
Και όμως, ο υπουργός Παιδείας για ένα ολόκληρο εξάμηνο, από τον Ιούνιο και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014, όχι μία, όχι δύο, αλλά δεκάδες φορές, σε κάθε δημόσια δήλωσή του, δεν δίσταζε να παραμυθιάζει χιλιάδες αδιόριστους εκπαιδευτικούς για την πραγματοποίηση ΑΣΕΠ, δηλαδή για διορισμούς.
2. Ενισχυτική διδασκαλία... στα λόγια
Τον Φεβρουάριο του 2014, ο τότε υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος δηλώνει στη Βουλή ότι το Πρόγραμμα της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης θα εφαρμοστεί τη σχολική χρονιά 2014-15.
Τη σκυτάλη πήρε, μετά την αλλαγή φρουράς στο υπουργείο, ο Α. Λοβέρδος, δηλώνοντας ότι τόσο η ενισχυτική διδασκαλία για τους μαθητές των γυμνασίων όσο και η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη για τους μαθητές των λυκείων θα εφαρμοστεί με πληρότητα τη σχολική χρονιά 2014/15.
Και ενώ το σχολικό έτος βρίσκεται ήδη στο μέσον της διάρκειάς του, ο ίδιος υπουργός δεν διστάζει να εξαπατήσει για μια ακόμη φορά την κοινή γνώμη δηλώνοντας ότι η ενισχυτική διδασκαλία στα γυμνάσια και η πρόσθετη διδακτική στήριξη στα γενικά λύκεια προβλέπεται να γίνει «με συμπλήρωση ωραρίου μονίμων και αναπληρωτών».
3. Σχολικές βιβλιοθήκες... για τα μάτια του κόσμου
Στα τέλη Οκτωβρίου ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας (και αναμετέδωσαν με όλα τους τα μέσα τα ΜΜΕ) ότι επιτέλους φέτος θα λειτουργήσουν οι 757 σχολικές βιβλιοθήκες, που αραχνιάζουν περίπου 5 χρόνια από έλλειψη προσωπικού.Αφού έντυσε την ανακοίνωσή του με τα υλικά του γνωστού success story, έστειλε εγκύκλιο με «Οδηγίες για τη λειτουργία των 757 Σχολικών Βιβλιοθηκών ΕΠΕΑΕΚ κατά το σχολικό έτος 2014-2015» (27/10/2014).
Ακόμη και αυτή όμως η καινοτομία του υπουργείου Παιδείας έμεινε στα χαρτιά, καθώς το υπουργείο όριζε ότι «σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα έχει η συμπλήρωση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών με μαθήματα πρώτης και δεύτερης ανάθεσης της ειδικότητάς τους». Εκπαιδευτικοί δεν υπήρχαν, οπότε η λειτουργία των βιβλιοθηκών έμεινε μια ακόμη διακήρυξη χωρίς περιεχόμενο.
* Ολόκληρη η έρευνα του Χρήστου Κάτσικα στην«Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα, Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου