Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Μπορεί ένα Κόμικ Να Βοηθήσει στην Καταπολέμηση των Βιασμών στην Ινδία;

Μπορεί ένα Κόμικ Να Βοηθήσει στην Καταπολέμηση των Βιασμών στην Ινδία;

Από το Vice

18:32 | 20 Δεκ. 2014
Τελευταία ανανέωση 18:32 | 20 Δεκ. 2014
Μια γυναίκα πέφτει θύμα βιασμού στην Ινδία κάθε 20 λεπτά, ενώ ένα στα τρία θύματα είναι κάτω των 18 ετών. Όμως σε μια χώρα όπου οι γυναίκες θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας, εκεί που ενθαρρύνονται να «ανταλλάξουν» τη γονιμότητά τους για ψυγεία και τηλεοράσεις, η απουσία της ανθρώπινης συμπόνιας για αυτά τα εγκλήματα δεν αποτελεί έκπληξη.
Το Priya Shakti, είναι ένα νέο κόμικ που διανέμεται δωρεάν και έχει ως ηρωίδα ένα νεαρό κορίτσι που βιάστηκε και τώρα προσπαθεί να αλλάξει τον κόσμο με τη βοήθεια των Θεών. Έτσι η Ινδία απέκτησε έναν θηλυκό σούπερ-ήρωα - ονομάζεται Priya, έχει δίπλα της πάντα μια τίγρη και προσπαθεί να κάνει τη δική της επανάσταση.
Μίλησα με τον Ram Devineni, για το πως πιστεύει ότι το Priya Shakti θα καταφέρει να βοηθήσει στην αλλαγή της στάσης της κοινωνίας, απέναντι σε ένα έγκλημα όπως ο βιασμός.
VICE: Η Priya περιγράφεται ως μια υπερηρωίδα. Αλλά είναι πραγματικά έτσι; Θέλω να πω, αυτή δεν πετάει ούτε βγάζει λέιζερ από τα μάτια της.
Ram Devineni: Η Priya είναι σίγουρα μια υπερηρωίδα, αλλά όχι με την κλασική έννοια. Δεν έχει υπερφυσικές δυνάμεις, όμως έχει την δύναμη, την εξουσία.
Άρα, είναι μια φυσιολογική γυναίκα που εμφανίζεται ως ηρωίδα επειδή ξεχωρίζει από όλους εκείνους που είναι κολλημένοι με το σύστημα;
​Ακριβώς.
Και η τίγρης αντιπροσωπεύει την δύναμη της;
​Αυτό είναι το Shakti της, που είναι η θηλυκή εκδοχή της ενδυνάμωσης.
Από πού εμπνευστήκατε αυτή η ιδέα;
​Ήταν πριν από δυο χρόνια, όταν η Jyoti Singh Pandey έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού σε ένα λεωφορείο στην Munirka, στο Νότιο Δελχί. Ήμουν εκεί και πήγα στις διαδηλώσεις, προσπαθώντας να καταλάβω τι είχε συμβεί. Ήταν κάτι σοκαριστικό για όλους μας. Μίλησα με έναν αστυνομικό για να μάθω τι σκαφτόταν σχετικά με το περιστατικό. Η απάντησή του με άφησε άφωνο. «Κανένα καλό κορίτσι δεν πάει στο σπίτι μόνη της μέσα στην νύχτα» μου είχε πει.
Σοκαρίστηκα. Άφησε να εννοηθεί ότι ακόμη και οι αρχές πίστευαν ότι το άξιζε, ή ακόμη ότι προκάλεσε τον βιασμό της. Ήταν απαίσιο.

Αυτή η σκέψη, έχει τις ρίζες της στις δομές της κοινωνίας;

​Ναι. Και μέσα από το Shakti Priya θέλουμε να δείξουμε την πραγματικότητα. Πολλοί είναι οι άνθρωποι που κατηγορούν τις γυναίκες – για τον τρόπο που ντύνονται, που περπατάνε, ότι είναι προκλητικές. Όμως η αλήθεια είναι πως οι γυναίκες δεν ξέρουν που βρίσκεται το πραγματικό πρόβλημα – και αυτό βρίσκεται στην κοινωνία μας.
Μπορείτε να μου δώσετε ένα παράδειγμα;
​Σκέψου ότι όλα τα βίντεο για τους βιασμούς είναι κινούμενα σχέδια. Ξέρετε ότι είναι παράνομο να δείξεις το πρόσωπο ενός θύματος βιασμού στην Ινδία;
Ναι. Για την προστασία - τόσο του θύματος όσο και της κοινωνίας. Δεν μπορούν καν να αντιμετωπίσουν το θέμα κατά πρόσωπο.
​Υπάρχει αυτή η ιστορία όπου ένα κορίτσι περπατούσε για να πάει στη γιαγιά της και μια ομάδα αγοριών την έβαλαν με το ζόρι μέσα σε ένα αυτοκίνητο, την νάρκωσαν και την βίασαν. Κατά την διάρκεια τράβαγαν βίντεο για να το χρησιμοποιήσουν ως εκβιασμό. Αυτό ήταν μόνο η αρχή της δοκιμασίας αυτού του κοριτσιού. Η απομόνωση της, η ντροπή της, ήρθαν μετά. Όλα αυτά είναι πραγματικά απαίσια. Οι γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βιασμού στην Ινδία αντιμετωπίζονται λες και έφταιγαν αυτές.
Αυτό όμως δεν το πιστεύουν όλοι οι άνθρωποι στην Ινδία.
​Ευτυχώς όχι. Ένα από τα υπέροχα πράγματα σχετικά με τις διαμαρτυρίες στο Δελχί ήταν ότι έδειξε ότι υπήρχαν εκατομμύρια άνθρωποι εκεί έξω που δεν το πιστεύουν αυτό. Και ας μην ξεχνάμε: ο βιασμός είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα.
Σε πιο κοινό στοχεύετε μέσα από το κόμικ;
​Το κύριο κοινό μας είναι οι έφηβοι στην Ινδία, από τα 12 έως τα 20. Θέλουμε να το διαβάσουν άνθρωποι που θα προβληματιστούν με την όλη κατάσταση στη χώρα.
Είναι δύσκολο να υποστηρίξει κάποιος ανοικτά τη συμπαράστασή του προς τα θύματα βιασμού;
​Σίγουρα. Υπάρχει τόσο μεγάλη κοινωνική. Θέλουμε από τους ανθρώπους να ξεσηκωθούν και να πούνε «φτάνει». Είναι σίγουρα κάτι καινούργιο, αυτή η κίνηση.
Γιατί επιλέξατε την Ινδουιστική μυθολογία ως βάση της ιστορία;
​Δεν είναι μόνο η πιο δημοφιλής θρησκεία στην Ινδία, αλλά, κατά τη γνώμη μου, αυτή που μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τους φόβους μας. Στη δεκαετία του '80 τα κόμικ με τα οποία μεγάλωσα, έλεγαν ιστορίες για κανονικούς ανθρώπους που καλούσαν τους Θεούς ως βοήθεια – έτσι σκέφτηκα πως αυτό που χρειαζόμασταν ήταν μια νέα ιστορία με αυτή τη λογική. Ναι, οι Θεοί μπορούν να θεραπεύσουν τη σεξουαλική βία, αλλά είναι οι άνθρωποι που πρέπει να ζητήσουν αυτή την αλλαγή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Priya καλεί τον Parvati στην αρχή, αλλά είναι η Priya που αλλάζει πραγματικά τον κόσμο.
Τι σημαίνει Priya;
​Priya σημαίνει αγάπη, αλλά τώρα σημαίνει και συμπαράσταση στα θύματα βιασμού.
Πηγή: Vice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου