Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Ο Τεν-Τεν έγινε 86 ετών

Ο Τεν-Τεν έγινε 86 ετών

11:09 | 10 Ιαν. 2015
Τελευταία ανανέωση 11:11 | 10 Ιαν. 2015
Σαν σήμερα στις 10 Ιανουαρίου του 1929 κάνει την εμφάνισή του για πρώτη φορά, στο παιδικό ένθετο Le Petit Vingteme της εφημερίδα Le XXeme Siècle του Βελγίου, ένας από τους ήρωες των παιδικών μας χρόνων, ο γνωστός σε όλους μας Τεν Τεν. Δημιουργός του υπήρξε ο Βέλγος σκιτσογράφος Ζορζ Ρεμί, ο οποίος εργάστηκε με το ψευδώνυμο Ερζέ, το οποίο αποτελεί αντιστροφή των αρχικών του ονοματεπώνυμού του.
Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον δαιμόνιο και ευρηματικό ρεπόρτερ με το μονίμως όρθιο τσουλούφι που ταξίδεψε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης; Ξεκινώντας τις περιηγήσεις του από το Βέλγιο, ο Τεν Τεν ταξίδεψε πρώτα «Στη χώρα των Σοβιέτ», μετά στο Βελγικό Κονγκό, αργότερα στην πρωτεύουσα του εγκλήματος, το Σικάγο και πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έφτασε στην Αίγυπτο, την Ινδία, την Κίνα ακόμα και στο φεγγάρι. Πάντοτε δίπλα του είχε τον πιστό σύντροφό του, το σκύλο του ,τον Μιλού και κατάφερνε πάντα να βγαίνει σώος και αβλαβής από τα ριψοκίνδυνα ταξίδια που έκανε. Εκτός από τον Μιλού, οι πιο γνωστοί από τους ήρωες που τον πλαισίωναν ήταν ο οξύθυμος Κάπτεν Χάντοκ, ο καθηγητής Τρύφων Τουρνεζόλ, αλλά και οι πασίγνωστοι «δίδυμοι» ντέτεκτιβ Ντιπόν και Ντιπόν. Οι 23 ιστορίες του έχουν πουλήσει από το 1929, πάνω από 230 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και έχουν μεταφρασθεί σε περίπου 80 γλώσσες.
Έχει γίνει ένα από τα βελγικά σύμβολα, ενώ η χώρα τιμά το διάσημο δημοσιογράφο των καρτούν με ένα ασημένιο νόμισμα των 10 ευρώ, πάνω στο οποίο είναι αποτυπωμένη η μορφή του. Μάλιστα πριν αρκετά χρόνια ο Σαρλ ντε Γκολ είχε πει: «Κατά βάθος, ο μόνο διεθνής αντίπαλός μου είναι ο Τεν Τεν». Ωστόσο ο σκιτσογράφος έχει κατηγορηθεί κατά καιρούς πως προέβαλλε μέσω του Τεν Τεν, τον αντικομουνισμό και τον ρατσισμό χωρίς ωστόσο οι κατηγορίες να είναι τελείως αβάσιμες.
Οι δύο πρώτες περιπέτειες του Τεν Τεν σε Σοβιετική Ρωσία και Κονγκό, δεν είναι τίποτα παραπάνω από προπαγανδιστικά έντυπα, που αναπαράγουν τις ρατσιστικές και ιδεολογικές εμμονές της ευρωπαϊκής καθολικής Ακροδεξιάς της δεκαετίας του 1930. Στην ΕΣΣΔ, ο Τεν Τεν συναντά διεφθαρμένους και αιμοσταγείς κρατικούς λειτουργούς, την αφόρητη καταπίεση του πληθυσμού και την επικράτηση της «ενιαίας κομματικής γραμμής». Στο Κονγκό, ο νεαρός ρεπόρτερ, αναπαράγει μια εικόνα στην οποία αφήνει υπονοούμενο πως θεωρεί τους Αφρικανούς ανίκανους να διαχειριστούν τις τύχες τους, χωρίς δυτική και στη συγκεκριμένη περίπτωση βελγική κηδεμονία Πάντως τα δύο αυτά επεισόδια αποδίδονται στις στενές σχέσεις του με τον ακραίο καθολικό και δεδηλωμένο θαυμαστή του Χίτλερ και του ιταλικού φασισμού, αβάς Ουαλέζ, ο οποίος είναι αυτός που πείθει τον Ρεμί, που εργάζεται στο διαφημιστικό τμήμα του περιοδικού, να αναλάβει εβδομαδιαία στήλη κόμικς.
Μάλιστα ο κομίστας παντρεύτηκε και την προσωπική γραμματέα του Ουαλέζ, Ζερμέν Κικένς. Επίσης ο Βρετανός γκέι δημοσιογράφος Μάθιου Πάρις σε συνέντευξή του στους «The Times», αναφερόμενος στον Τεν Τεν έκανε λόγο για ομοφυλόφιλο χαρακτήρα κόμικ, ενώ μάλιστα επιχειρηματολόγησε για την σεξουαλική ταυτότητα του ήρωα, η οποία όπως ισχυρίστηκε λόγω των κοινωνικών ταμπού τόσες δεκαετίες δεν αφέθηκε να φανεί παρά το γεγονός πως ο δημιουργός του κόμικς έδινε αρκετά στοιχεία για να δηλώσει πως ο ήρωας του είναι γκέι. Παρόλα αυτά ο Τεν Τεν, θα μείνει για πάντα στις καρδιές των περισσότερων ως ο αγνός υπερασπιστής του καλού που παρέα με τον πιστό του σκύλο, Μιλού, θα μπλέκουν σε περιπέτειες γεμάτες κινδύνου, όμως πάντα θα καταφέρνουν να ξεφεύγουν αλώβητοι. 81 χρονών πλέον ο Τεν Τεν και οδεύει με περίσσια αυτοπεποίθηση και θάρρος στα 100 χωρίς ακόμα ούτε μια άσπρη τρίχα στο τσουλούφι του.
Πηγή: Telegraph

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου