Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Και Ξηρό έχω. Και εικόνες έχω

Και Ξηρό έχω. Και εικόνες έχω

10:59 | 18 Ιαν. 2015
Τελευταία ανανέωση 19:44 | 18 Ιαν. 2015
Στέλιος Κούλογλου
Στο μέλλον, η φετινή προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ θα διδάσκεται στις σχολές Πολιτικών Επιστημών ως παράδειγμα προς αποφυγήν. Στην αρχή ο κ. Σαμαράς έριξε όλα λεφτά του στο χαρτί του τραπεζικού πανικού και της Grexit, στην περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ κυκλοφορούσαν σενάρια για μεγάλη εκροή καταθέσεων και κάποιο τραπεζικό γεγονός, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωνε τους συνομιλητές του ότι  μπορούσε να ανατρέψει τα δημοσκοπικά δεδομένα, προσελκύοντας από την μια πλευρά συνταξιούχους και νοικοκυραίους και από την άλλη κεντρώους ψηφοφόρους από την μεσαία αστική τάξη.
Για να επιτύχει, η στρατηγική αυτή είχε δύο προϋποθέσεις. Πρώτον ότι μεγάλες μερίδες ψηφοφόρων θα επηρεάζονταν από τον παράγοντα του φόβου, όπως συνέβη στις εκλογές του 2012. Και δεύτερον, ότι οι ξένοι σύμμαχοι του κ. Σαμαρά θα έπαιζαν στο παιχνίδι. Τίποτα από τα δύο δεν συνέβη. Σπάνια στην πολιτική επιτυγχάνει το reloading : οι κοινωνίες εξελίσσονται και οι πολίτες είχαν τον χρόνο, στα 2 χρόνια που μεσολάβησαν, να διαχειριστούν τον παλιό τους φόβο.
Με τους Ευρωπαίους, ο πρωθυπουργός επανέλαβε το ίδιο λάθος που του προκαλεί από το καλοκαίρι απανωτές ήττες: είναι πεπεισμένος ότι θα τον βοηθούν στο διηνεκές. Απλώς επειδή είναι "δικός τους" και χωρίς να διαθέτει διαπραγματευτικά ατού, πλην του επιχειρήματος ότι "έρχεται ο Τσίπρας". Από τις δηλώσεις Γιούνκερ- Μοσκοβισί μέχρι το δημοσίευμα του Spiegel(λέγε με Σόιμπλε) οι Ευρωπαίοι μπήκαν στην αρχή στο παιχνίδι. Αλλά όταν είδαν τον ΣΥΡΙΖΑ να μην πτοείται στις δημοσκοπήσεις, τα διεθνή Χρηματιστήρια να πέφτουν και το ευρώ να υποχωρεί και άλλο απέναντι στο δολάριο,  σήκωσαν την σημαία της ουδετερότητας αδειάζοντας ξανά το Μέγαρο Μαξίμου.
Δυστυχώς, ο πανικός είναι πάντα κακός σύμβουλος. Στη μέση της προεκλογικής εκστρατείας την οποία ο ίδιος είχε επιλέξει να είναι πολύ σύντομη, ο κ. Σαμαράς έκανε στροφή 180 μοιρών. Από τον πλανήτη του φόβου περάσαμε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στον αστερισμό του Μαυρογιαλούρου , όταν ο πρωθυπουργός άρχισε να μοιράζει υποσχέσεις ακόμη και για φοροελαφρύνσεις. Παρόμοιες παροχές δηλαδή με αυτές που είχε μερικές μέρες πριν κατακεραυνώσει ως απατηλές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που θα χρεοκοπούσαν την χώρα. Αλλά ενώ η πρόταση Τσίπρα στηρίζεται βασικά στα αποτελέσματα που προσδοκά από την αναδιαπραγμάτευση του χρέους, ο προϋπολογισμός του 2015 που η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει  προβλέπει αύξηση φορολογικών εσόδων κατά 1,5 δις ευρώ, διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κλπ Χώρια οι αυξήσεις στο ΦΠΑ και οι άλλες κυβερνητικές δεσμεύσεις στο διαβόητο e-Mail του κ. Χαρδούβελη προς την τρόικα.
Ακόμη και το γερασμένο κοινό στις συγκεντρώσεις του κ. Σαμαρά έμεινε παγερά αδιάφορο στην ξαφνική βροχή από υποσχέσεις: μήπως δεν είχαν ακούσει πολύ περισσότερες πριν το 2012, με τα γνωστά αποτελέσματα; Με όλες τις σοβαρές δημοσκοπήσεις να δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται σταθερά, είχαμε στο μέσο αυτής της εβδομάδας την υιοθέτηση της στρατηγικής "ότι κάτσει". Λίγο κινδυνολογία, κάποιες υποσχέσεις ,ολίγη από Ξηρό και Βενεζουέλα, λίγο φράκτη στον Εβρο, μια τζούρα "Είμαι Charlie Hebdo και φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ αν θα έρθουν οι τζιχαντιστές εδώ", κάτω τα χέρια από τις εικόνες της Παναγίας που θα κατεβάσει o ΣΥΡΙΖΑ από τα δημόσια κτίρια. Ακόμη και μια αφίσα του Τσίπρα για την συνέντευξη του στο twitter έγινε αντικείμενο κριτικής, επειδή τα περιστέρια από τα Θεοφάνεια είχαν αντικατασταθεί με σπουργίτια!
Φλερτάροντας πλέον μόνο με τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, είναι τόσο γραφική και πρόχειρη η δεξιά στροφή που αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο το ευρωπαϊκό προφίλ το οποίο προσπαθούσε να προβάλλει ο πρωθυπουργός. Αφήνοντας εντελώς  μετέωρες τις διευρύνσεις προς το κέντρο με τις μεταγραφές Α. Γκερέκου και Οικονόμου, οι οποίες είχαν γίνει στη βάση της προηγούμενης εκλογικής τακτικής!
Λιγότερο από μια εβδομάδα για το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας, ελάχιστα πράγματα φαίνεται ότι μπορούν να αλλάξουν την πορεία των πραγμάτων. Δεν απομένει παρά η ταυτότητα του νεκρού από τον τάφο της Αμφίπολης. Και φυσικά ένα θαύμα, από αυτά στα οποία φαίνεται να πιστεύει ακράδαντα ο κ. Σαμαράς.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Πολιτική και Οικονομική Αγορά"

ΠΗΓΗ:http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/kai-ksiro-exo-kai-eikones-exo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου