Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Κινήσεις και κόκκινα πιόνια στο σκάκι μεταξύ Ευρώπης και Ελλάδας

Κινήσεις και κόκκινα πιόνια στο σκάκι μεταξύ Ευρώπης και Ελλάδας

Επισκόπηση

10:31 | 31 Ιαν. 2015
Τελευταία ανανέωση 11:35 | 31 Ιαν. 2015
Πρώτες συγκρούσεις στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της, στη χθεσινή συνάντηση Τσίπρα και Βαρουφάκη με τον επικεφαλής του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ρήξη με την τρόικα αλλά όχι με την Ευρώπη ήταν το μήνυμα της νέας κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που στην εσωτερική πολιτική σκηνή βαθαίνει το ρήγμα που η ήττα προκάλεσε στο εσωκομματικό σκηνικό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
«Οι προκάτοχοί μου μόλις ανέλαβαν έκαναν τούμπα. Εγώ σκέφτομαι να πρωτοτυπήσω», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σκιαγραφώντας τη στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, που από χθες εισήλθε στο ουσιαστικό μέρος της,γράφει η Αυγή. Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης ξεκαθάρισαν στον Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να βρεθεί μια νέα συμφωνία χωρίς Μνημόνιο και τρόικα, που οδήγησαν την Ελλάδα στην καταστροφή και απορρίφθηκαν από τον ελληνικό λαό στις εκλογές. Την αντιδημοκρατικότητα της τρόικας αναγνώρισε και ο επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί σε απάντησή του στον Δημήτρη Παπαδημούλη, σημειώνει επίσης η εφημερίδα.
Το κλίμα ήταν βαρύ στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του Εurogroup, παρόντος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, αν και η συζήτηση κράτησε μόλις μισή ώρα, γράφει το Έθνος. Είναι ενδεικτικό ότι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διέρρευσαν διάλογο του πρωθυπουργού με τον κ. Ντάισελμπλουμ, στον οποίο διαπιστώνεται διαφωνία για την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας αλλά και για την παράτασή του, πέραν της 28ης Φεβρουαρίου αναφέρει επίσης η εφημερίδα.
Από την άλλη πλευρά το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ τράβηξε η λήξη της κοινής συνέντευξης Ντάισελμπλουμ-Βαρουφάκη. Αν και στελέχη του ΥΠΟΙΚ υπογράμμιζαν ότι δεν υπάρχει σύγκρουση και ότι απλώς η κάθε πλευρά κατέστησε σαφείς τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται στη διαπραγμάτευση, η αντίδραση του κ. Ντάισελμπλουμ στην τοποθέτηση του κ. Βαρουφάκη κατέδειξε ότι το χάσμα είναι μεγάλο, γράφει για το θέμα η Καθημερινή.
Στελέχη που πλαισίωναν την αποστολή του κ. Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα ανέφεραν σύμφωνα με την Καθημερινή, ότι η δημόσια δήλωση του κ. Βαρουφάκη τον εξέπληξε αρνητικά, ενώ σημείωναν πως «δεν ήταν ούτε ο σωστός χρόνος ούτε ο σωστός τρόπος» για να γίνει. Άλλωστε, η αντίδραση του κ. Ντάισελμπλουμ ήταν χαρακτηριστική. Σηκώθηκε και, την ώρα μιας ιδιαίτερα ψυχρής χειραψίας με τον Ελληνα υπουργό, του ψιθύρισε κάτι, προκαλώντας την έκπληξη του κ. Βαρουφάκη και αποχώρησε εμφανώς εκνευρισμένος. Κατά μία εκδοχή, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε στον κ. Βαρουφάκη ότι «μόλις σκότωσες την τρόικα», αλλά από το ΥΠΟΙΚ ούτε το διέψευδαν ούτε το επιβεβαίωναν, γράφει επίσης η εφημερίδα.
Σε κάθε περίπτωση πηγές από την ευρωζώνη, σχολιάζοντας τη συνάντηση Βαρουφάκη - Ντάισελμπλουμ, ανέφεραν χθες πως οι συνομιλίες ήταν «αρκετά εποικοδομητικές», ωστόσο «παραμένουν τεράστιες οι διάφορες». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι συζητήσεις διεξήχθησαν σε καλό κλίμα, δόθηκε η ευκαιρία στις δύο πλευρές να γνωριστούν και έγινε ανταλλαγή απόψεων. «Είναι η αρχή μιας διαδικασίας», σημείωσαν.
Πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα και σκληρή παρτίδα σκάκι, γράφει για τις διαπραγματεύσεις και η εφημερίδα Τα Νέα, που χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ως το κόκκινο πιόνι στη σκακιέρα της Ευρώπης.
Την ίδια στιγμή στον απόηχο των εκλογών, κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στο εσωτερικό ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με όλα της ήττας να φαίνεται πως είναι δύσκολα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών. Κυκλωτικές κινήσεις από καραμανλικούς αλλά και την Ντόρα Μπακογιάννη δέχεται ο Αντώνης Σαμαράς, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο από την άλλη να προαναγγέλλει την αποχώρηση του από την ηγεσία της παράταξης. Ενδεικτικό του κλίματος και ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει στον κεντροδεξιό Τύπο.
Αρνητική ήταν τελικά η απάντηση του Κώστα Καραμανλή στην πρόταση Τσίπρα για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ο Κώστας Καραμανλής ήταν κάθετα αρνητικός αν και θεωρούσε τιμητική την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα την οποία και αναγνώρισε ως «υπερβατική κίνηση».
Η στάση Κραμανλή και το ναυάγιο της υποψηφιότητας του, φουντώνει ωστόσο τα σενάρια που τον θέλουν να επανέρχεται δυναμικά στην πολιτική σκηνή, διαχωρίζοντας ίσως τη θέση του από την γαλάζια παράταξη. Αν κάνει κόμμα ο Καραμανλής αναρωτιούνται Τα Νέα, που βλέπουν κάτι να κινείται πίσω από την κουρτίνα της ΝΔ. Συνάντηση με τον Κώστα Καραμανλή είχε να σημειωθεί και η Ντόρα Μπακογιάννη.
Επόμενη επιλογή του Αλέξη Τσίπρα από την κεντροδεξιά είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Μετά μετά από έντονες πιέσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς αναγκάστηκε να υποχωρήσει και επικοινώνησε με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ανακοινώνοντάς του πως σε περίπτωση που προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την στήριξη του κόμματος και του ίδιου. Αποτέλεσμα αυτής της στροφής είναι η απόσυρση της υποψηφιότητας του Σταύρου Δημα.
Κατηγορία άρθρου:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου