Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Γιατί η ΝΔ ελπίζει στο κόμμα Παπανδρέου

Γιατί η ΝΔ ελπίζει στο κόμμα Παπανδρέου

Tvxs Ανάλυση

10:33 | 02 Ιαν. 2015
Το κόμμα Παπανδρέου -που θα "αποκαλυφθεί" σήμερα και αύριο-αποτελεί καλή είδηση για την ΝΔ. Δεν κινδυνεύουν με διαρροή δικών τους ψηφοφόρων προς τα εκεί. Και ελπίζουν ότι θα υπάρξουν κάποιες μετακινήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ όπου έχει καταφύγει σε μεγάλο βαθμό το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, διατυπώνονται εκτιμήσεις ότι θα δυσχερανθεί η προσπάθεια της Κουμουνδούρου για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας λόγω της εμφάνισης του νέου κόμματος στον ενδιάμεσο χώρο.
Οι μετρήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής δείχνουν ότι το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού θα αντλήσει δυνάμεις από το ΠΑΣΟΚ, από τον ΣΥΡΙΖΑ και ελάχιστα από το Ποτάμι. Στις δημοσκοπήσεις καταγράφονται ποσοστά από 2% μέχρι 6% αλλά προφανώς είναι ακόμη πολύ νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα. Το βέβαιο είναι ότι η σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ θα είναι ανελέητη και ίσως εξοντωτική - για έναν από τους δύο ή και για τους δύο.
Σήμερα θα μάθουμε, όπως όλα δείχνουν, το όνομα και τα σύμβολα του νέου κόμματος, αύριο -3 Γενάρη- σε κεντρική εκδήλωση τα υπόλοιπα. Στην Χαριλάου Τρικούπη έχουν ήδη έτοιμο το κείμενο με το οποίο θα σχολιάσουν την πολιτική πρωτοβουλία που αναλαμβάνει ο πρώην πρωθυπουργό τον οποίο θα καταγγείλουν ως διασπαστή.
Ο Ευ. Βενιζέλος θα αποφύγει να εμπλακεί στην αντιπαράθεση και ξεκινά το Σάββατο περιοδείες από την Πελοπόννησο. Η επιστροφή στην ατμόσφαιρα του 2007, όταν έγινε η σύγκρουση για την ηγεσία μεταξύ Βενιζέλου και Παπανδρέου, σηματοδοτείται και από το γεγονός ότι βγαίνουν μπροστά τα πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο και τότε: Η Ευα Καϊλή ως εκπρόσωπος τύπου, ο Γιάννης Δατσέρης ως υπεύθυνος επικοινωνίας.
Το κόμμα Παπανδρέου φαίνεται πως θα έχει καλύτερη τύχη στην περιφέρεια παρά στην Αθήνα και ειδικά σε ψηφοφόρους μεγάλης ηλικίας που ψηφίζουν και με συναισθηματικά κριτήρια. Η προσπάθεια του επιτελείου είναι να εμφανιστούν νέα πρόσωπα ως η μαγιά του εγχειρήματος, αλλά το παιχνίδι στην αθέατη πλευρά το κάνουν οι Φ. Πετσάλνικος, Μ. Καρχιμάκης και Γ. Παναγιωτακόπουλος που δεν είναι καθόλου "νέοι".
Την ιδρυτική διακήρυξη θα την υπογράφουν κυρίως πρόσωπα που δεν έχουν φθαρεί από την συμμετοχή στη νομή της εξουσίας, ενώ το ισχυρό πρόσωπο μεταξύ των συνεργατών του Γ.  Παπανδρέου είναι σε αυτή τη φάση ο Γ. Ελενόπουλος. Η αποστασιοποίηση των "δικών" του Γ. Ραγκούση και Π. Γερουλάνου είναι πολύ ενδεικτική των αμφιβολιών που υπάρχουν ακόμη και μεταξύ πολιτικών φίλων του πρωθυπουργού για την κατεύθυνση και την ποιότητα του εγχειρήματος - δηλαδή για το πόσο παλαιοΠΑΣΟΚικό είναι παρά και πέρα από τις διακηρύξεις.
Oι Financial Times, πάντως, έγραψαν ήδη ότι το κόμμα Παπανδρέου μπορεί να γίνει ο ρυθμιστής αυτών των εκλογών υπενθυμίζοντας όχι απλώς τις δυνατότητες του πρώην πρωθυπουργού να επηρεάζει κάποιον κόσμο του ΠΑΣΟΚ αλλά και τις διασυνδέσεις του στο εξωτερικό.
Το 2009 ο Γ. Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές με 44%. Η κατρακύλα στο 8% των ευρωεκλογών δεν έχει προηγούμενο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και η συνέχεια που φέρει πάλι τη δική του σφραγίδα είναι ακόμη πιο μοναδική, ίσως ανεπανάληπτη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου