Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Πώς θα εκλεγούν οι νέοι Διευθυντές σχολικών μονάδων;

Με γοργό ρυθμό θα προχωρήσουν οι διαδικασίες από τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στα θέματα της διοικητικής πυραμίδας της εκπαίδευσης.

            Σύμφωνα με πληροφορίες του “e-mesara.gr”:

 

*          Θα αλλάξουν άμεσα οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, οι οποίοι είναι πολιτικά πρόσωπα. Οι επιλογές των νέων προσώπων θα έχουν βαρύνουσα σημασία, καθώς θα κληθούν να υλοποιήσουν πολιτικές δημοκρατίας στη διοίκηση της εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα όσα κατά καιρούς έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίες καταστρατηγήθηκαν από τις μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων χρόνων.

            Έτσι αναμένουμε:

-           Ενεργή συμμετοχή των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια με αλλαγή του Π. Δ. 1/2003 και καθιέρωση 3ου αιρετού μέλους. Αυτό σημαίνει περισσότερη δημοκρατία στη διοίκηση και στη λήψη αποφάσεων, σε συνδυασμό τη μεταφορά αρμοδιοτήτων σ΄ αυτά από τη μια και περιορισμό των αρμοδιοτήτων των Διευθυντών Εκπαίδευσης από την άλλη. Μια ανενεργή (δυστυχώς) θέση του κλάδου, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί και να υλοποιηθεί με τις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις.

-           Οι μεγάλες παρεμβάσεις όμως αναμένεται να γίνουν στη διοίκηση των σχολείων, καθώς φαίνεται να αλλάζει ριζικά ο ρόλος του Διευθυντή, αλλά και ο τρόπος εκλογής του. Στα πλαίσια εκδημοκρατισμού των σχολικών μονάδων αναμένεται να αναβαθμιστεί ο ρόλος του Συλλόγου Διδασκόντων ο οποίος φαίνεται  να έχει ενεργό συμμετοχή στη διοίκηση του σχολείου, αλλά και τον πρώτο λόγο στην επιλογή του Διευθυντή του σχολείου. Κάτι σχετικό που υπάρχει και σήμερα με τον τρόπο εκλογής του Υποδιευθυντή. Η θητεία τους ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου, οπότε οι αλλαγές στη νομοθεσία θα πρέπει να γίνουν σύντομα.

Ζ.Κ
πηγή:http://www.e-mesara.gr/index.php/2014-01-29-19-20-37/7526-pos-tha-eklegoyn-oi-neoi-diefthyntes-sxolikon-monadon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου