Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Ο Γ. Κατρούγκαλος προτείνει νέο Σύνταγμα από τον ίδιο το λαό.

Αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ανέλαβε ο συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος. Είναι ο άνθρωπος που έχει πλέον στα χέρια του, κάτω από το υπερυπουργείο των Εσωτερικών, τη δυνατότητα να αλλάξει τους θεσμούς του κράτους. Να αλλάξει στην ουσία ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό.
Προφανώς πολλοί δεν γνωρίζουν ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος είναι ο μόνος Έλληνας συνταγματολόγος που υποστηρίζει τη θέσπιση Νέου Συντάγματος από τον ίδιο τον ελληνικό λαό, από τους ίδιους τους πολίτες και όχι την αναθεώρηση του ισχύοντος από τους πολιτικούς. Στην φωτογραφία εδώ εικονίζεται με το εξώφυλλο του βιβλίου του «Η κρίση και η διέξοδος», όπου στο τέλος προτείνει αυτό ακριβώς. Δηλαδή την θέσπιση ενός νέου Συντάγματος από το λαό και μάλιστα φέρει ως παραδείγματα την αλλαγή του Γαλλικού Συντάγματος το 1958 με δημοψήφισμα, καθώς και το παράδειγμα της Ισλανδίας, όπου οι πολίτες συνέταξαν μόνοι τους Σύνταγμα.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είναι άνθρωπος των κοινωνικών κινημάτων. Όποια κίνηση πολιτών τον κάλεσε να μιλήσει σε εκδήλωσή της, πάντα ανταποκρίθηκε με προθυμία και πάντα κατά τις ομιλίες του τόνιζε την ανάγκη για τη θέσπιση ενός νέου Συντάγματος το οποίο θα το συντάξουν οι ίδιοι οι πολίτες. Και αυτή η διαδικασία προτείνει να ξεκινήσει έπειτα από τη σύμφωνη απόφαση του λαού με ένα Συνταγματικό Δημοψήφισμα, στη συνέχεια να ακολουθήσει η διαδικασία της λαϊκής συμμετοχής και να κλείσει και πάλι η διαδικασία με ένα δημοψήφισμα έγκρισης
Έπειτα μάλιστα από τον γνωστό ενταφιασμό της αναθεώρησης του ισχύοντος Συντάγματος που επέφερε ο κ. Σαμαράς, αλλά και την απόλυτα δύσκαμπτη και αδιέξοδη διαδικασία αναθεώρησης που προβλέπει το άρθρο 110 του Συντάγματος, ελπίζουμε να τον ακούσει ο κ. Τσίπρας, αν θέλει να μείνει για πάντα στην ελληνική ιστορία, ως ένα φωτεινό παράδειγμα και αντικείμενο διδασκαλίας στις πανεπιστημιακές αίθουσες.
Πέτρος Χασάπης
πηγη:
http://olympia.gr/2015/01/29/%CE%BF-%CE%B3-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%AD%CE%BF-%CF%83%CF%8D%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B3/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου