Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Σπάνε τα ταμπού στην Ευρώπη»: Δηλώσεις & δημοσιεύματα δικαιώνουν την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ

Σπάνε τα ταμπού στην Ευρώπη»: Δηλώσεις & δημοσιεύματα δικαιώνουν την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ

Πληθαίνουν οι δηλώσεις αξιωματούχων καθώς και τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που ακυρώνουν τη συζήτηση περί Grexit και θέτουν στο προσκήνιο την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, την επαναγορά χρέους από την ΕΚΤ και την επικείμενη χαλάρωση του συμφώνου σταθερότητας

Διαβάστε τις δηλώσεις και τα δημοσιεύματα των τελευταίων ωρών:
Άνγκελα Μέρκελ (FAZ): «Όλη μου η δουλειά σε σχέση με την ευρωκρίση είχε και έχει ως στόχο την ενίσχυση της Ευρωζώνης ως συνόλου, με όλα τα μέλη της, άρα συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας», για να επισημάνει ότι σε αυτόν τον δρόμο έχει ήδη σημειωθεί μεγάλη πρόοδος. Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Μέρκελ τονίζει την αρχή της αλληλεγγύης έναντι προσπαθειών, επισημαίνοντας ότι «αυτή η αρχή θα συνεχίσει να ισχύει για μας στην συνεργασία μας με κάθε ελληνική κυβέρνηση». .
Κριστίν Λαγκάρντ: «Αναμένουμε όλοι τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και με το που θα συμβεί αυτό και επιτευχθεί σταθερότητα, σε όποια κυβέρνηση σχηματισθεί, θα επιδιώξουμε τις συζητήσεις που είχαμε με τις ελληνικές αρχές, ώστε να βοηθήσουμε την ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί με βιώσιμο και ευρύ τρόπο».
Μπενουά Κερέ (μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕKT σε συνέντευξή στην Irish Times): «Δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ». «Οποιαδήποτε συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ είναι μη λογική και μη ρεαλιστική. Υπήρξε μια πολύ ισχυρή δέσμευση από τους Ευρωπαίους ηγέτες να διατηρηθεί η ακεραιότητα της ζώνης του ευρώ, τον Ιούνιο του 2012 και αυτό από τότε επιβεβαιώθηκε. Έτσι δεν υπάρχει καμία συζήτηση για έξοδο και κανείς στην Ευρώπη δεν εργάζεται για μια έξοδο. Έτσι, αυτό δεν αποτελεί πραγματικά αντικείμενο συζήτησης». «Θα συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση», «σίγουρα μια διαφορετική κυβέρνηση θα έχει διαφορετικές αντιλήψεις για το πώς πρέπει να μοιάζει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι θέμα δημοκρατίας και δεν θέλω να διατυπώσω κάποια κρίση».
Έβαλντ Νοβότνι (μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής
Κεντρικής Τράπεζας): Για έξοδο από ευρώ «Θα ήταν μια εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη για τους Έλληνες και θα ήταν μια επικίνδυνη εξέλιξη για το σύνολο της Ευρώπης».
Γιόσκα Φίσερ (άρθρο στη Süddeutsche Zeitung): «Είναι αναμενόμενο με μεγάλη σιγουριά ότι η επαναδιαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει την εκλογική επικράτηση του Σύριζα και οι παραχωρήσεις θα οδηγήσουν σε ένα φαινόμενο χιονοστιβάδας στην νότια ζώνη της κρίσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Γαλλία».
Deutsche Welle: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ (15.01.2015): «Συνεργασία και με την επόμενη ελληνική κυβέρνηση». Στη συζήτηση που διεξήχθη χθες στη γερμανική Βουλή για την Ελλάδα επικράτησε ομοφωνία ως προς το ότι η θέση της χώρας είναι στην ευρωζώνη και ότι οι βουλευτικές εκλογές είναι υπόθεση του ελληνικού λαού. Σε όλους τους τόνους και με σχεδόν ταυτόσημες διατυπώσεις οι εκπρόσωποι των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών τόνισαν ότι η θέση της Ελλάδας είναι στο ευρώ, ότι η Γερμανία στέκεται στο πλευρό της στην προσπάθεια να πετύχουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη. Τόσο οι ομιλητές του κόμματος «Η Αριστερά» όσο και των Πρασίνων άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν διέψευσε άμεσα το δημοσίευμα του Spiegel.
The Economist: «Καταστροφικό για όλους το Grexit»
Die Zeit: «Πως κυβερνά η τρόικα την Αθήνα». Μια σειρά από εμπιστευτικά e-mail που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Hot Doc αποκαλύπτει πως η Τρόικα καθοδήγησε και καθόρισε την νομοθεσία στην Ελλάδα τα παρελθόντα έτη. Τα ντοκουμέντα αποδεικνύουν κατά τους δημοσιογράφους την αντιδημοκρατική πολιτική που ακολούθησαν ώστε να παρακαμφθεί το κοινοβούλιο.
Mainly Macro: «Let us hope for a Syriza victory».
Les Echos: «έχουν αρχίσει να σπάνε τα ταμπού» στην Ευρώπη. Φέρνει ως παράδειγμα τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, την επαναγορά χρέους από την ΕΚΤ και την επικείμενη χαλάρωση του συμφώνου σταθερότητας.
Slate.fr: «… είναι σίγουρο ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος (ή και το χρέος άλλων χωρών της ευρωζώνης) θα δημιουργήσει πραγματικά προβλήματα τα επόμενα χρόνια εάν η Ευρώπη συνεχίσει να διαχειρίζεται την οικονομία της όπως κάνει τώρα. Ο Σύριζα ζητά ελάφρυνση του χρέους και μεγαλύτερη ελευθερία στην δημοσιονομική πολιτική. Τα αιτήματα αυτά όχι μόνο δεν είναι παράνομα, αλλά επιπλέον έχουν πραγματική οικονομική βάση».
DER FREITAG: «O ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΝΑ ΑΝΑΣΑΝΕΙ». Η Ευρώπη διαισθάνεται ότι είναι δυνατόν να αποτινάξει επιτέλους το δυσβάσταχτο φορτίο της έλλειψης εναλλακτικής στην πολιτική της λιτότητας.
- See more at: http://left.gr/news/spane-ta-tampoy-stin-eyropi-diloseis-dimosieymata-dikaionoyn-tin-atzenta-toy-syriza#sthash.0OvEuAm3.skiCA4FE.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου