Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Βαρουφάκης σε N.Y. Times: Δεν θέλουμε τη δόση των 7 δισ. ευρώ

Βαρουφάκης σε N.Y. Times: Δεν θέλουμε τη δόση των 7 δισ. ευρώ

Συνέντευξη

10:19 | 30 Ιαν. 2015
Τελευταία ανανέωση 15:34 | 30 Ιαν. 2015
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ξεκαθαρίζει, μέσω συνέντευξής του στους New York Times, ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να λάβει τα 7 δισ. ευρώ που αφορά στην εκκρεμούσα δόση της δανειακής σύμβασης, καθώς σχεδιάζει να επανεξετάσει συνολικά το οικονομικό πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.
«Δεν θέλουμε τα 7 δισ. ευρώ. Θέλουμε να καθίσουμε και να επανεξετάσουμε ολόκληρο το πρόγραμμα. Στόχος μας δεν είναι να πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου, η οποία, θα είναι απλώς μια μετάθεση του προβλήματος» δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης.
Μεταξύ άλλων, ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα θέλει να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές της και πως δεν επιδιώκει αντιπαράθεση με Φρανκφούρτη, Βρυξέλλες και Wall Street.
«Το μόνο που ζητάει η νέα κυβέρνηση είναι ένα σχέδιο που θα ελαχιστοποιήσει το κόστος της δανειακής σύμβασης για την Ελλάδα και θα δώσει στη χώρα την ευκαιρία να αναπνεύσει και πάλι μετά τις πολιτικές των τελευταίων ετών που δημιούργησαν τεράστια κοινωνική διαφθορά», υπογραμμίζει ο Γ. Βαρουφάκης στη συνέντευξή του προς την αμερικανική εφημερίδα.
Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πως στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης παραμένει η αναδιάρθρωση του χρέους, με σκοπό η οικονομία να αποκτήσει ρευστότητα.
Ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο οι πιστωτές τοποθετούν στο 4,5% από το 2016 και μετά ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζει πως η Αθήνα θα προτείνει να κρατηθεί στο επίπεδο του 1%-1,5% του ΑΕΠ.
«Περιμέναμε ότι τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησής μας, τα πράγματα θα ήταν ταραγμένα. Μόλις οι αγορές δουν ότι οι προτάσεις που προέρχονται από αυτή την κυβέρνηση είναι λογικές, συνεργατικές και θεραπευτικές, αναμένουμε ότι οι τιμές των μετοχών θα ανακάμψουν», είπε ο Γ. Βαρουφάκης.
Αναφερόμενος στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα είπε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η χώρα να γίνει ένας «ελκυστικός προορισμός για τις άμεσες ξένες επενδύσεις».
Τέλος, ο Γ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε πως «η νέα κυβέρνηση δεν σκοπεύει να επιτρέψει η χώρα να επιστρέψει στις παλιές, κακές συνήθειες και να καταλήξει εκεί που ήταν το 2009».
Καραγκούνης (ΝΔ): Να μας πει που θα βρει τα λεφτά

«Οι χειρότερες ανησυχίες μας έρχονται δυστυχώς πιο κοντά» σχολιάζει ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Καραγκούνης, αναφορικά με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη στους New York Times. «Οφείλει να μας πει η κυβέρνηση από πού θα βρει τα χρήματα για να καλύψει τις βασικές ανάγκες του κράτους» πρόσθεσε. 
Κατηγορία άρθρου:
Tags άρθρου:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου