Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Παρέμβαση Μπαράκ Ομπάμα για την Ελλάδα Μήνυμα

Παρέμβαση Μπαράκ Ομπάμα για την Ελλάδα

Μήνυμα

21:02 | 01 Φεβ. 2015
Τελευταία ανανέωση 22:27 | 01 Φεβ. 2015
Ευθεία παρέμβαση με ειδικό βάρος έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την Ελλάδα, στέλνοντας το μήνυμα ότι πρέπει να μπει φρένο στη λιτότητα και να επιταχυνθεί η ανάπτυξη.
Μιλώντας στο CNN ο Αμερικανός πρόεδρος κληθείς να σχολιάσει την πεποίθηση Τσιπρα ότι η λιτότητα δεν φέρνει αποτέλεσμα, είπε: «Αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, προκείμενου αυτές οι χώρες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να μειώσουν κάποια από τα ελλείμματα τους».
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσεων, η συλλογή των φόρων στην Ελλάδα ήταν διάσημα τραγική», αναγνώρισε ο Μπαράκ και τόνισε πως «για να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά, έπρεπε να δρομολογήσουν μια σειρά από αλλαγές». Όπως υπογράμμισε ωστόσο «είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αυτές οι αλλαγές αν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών έχει πέσει κατά 25%, αυτό δεν μπορεί να το αντέξει ούτε η ελληνική κοινωνία ούτε το πολιτικό σύστημα».
Σχολιάζοντας τα σενάρια περί ενός πιθανού Grexit, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η ελπίδα του είναι ότι η Ελλάδα θα μείνει στην ευρωζώνη και εκτίμησε ότι αυτό απαιτεί συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές. «Όταν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ενέσκηψε πριν από μερικά χρόνια, εμείς είχαμε ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της. Νομίζω ότι αναγνωρίζει η Γερμανία και άλλοι ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να 
παραμείνει στην Ευρωζώνη, από το να βρεθεί έξω από αυτή. Είναι μία κατάσταση που στις αγορές δεν αρέσει», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Αναφερόμενος στον τρόπο που η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την κρίση, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε: «Γενικώς όμως με απασχολεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη, η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σημαντική, οι διαρθρωτικές μεταρρύθμισες είναι απαραίτητες σε πολλές από αυτές τις χώρες, άλλα αυτό που μας δίδαξε η αμερικανική εμπειρία, είναι ότι ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τα ελλείμματα είναι να αποκαταστάσεις την δημοσιονομική σταθερότητα είναι να αναπτυχθείς». «Όταν έχεις μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλώς να γίνονται προσπάθειες πίεσης ενός πληθυσμού που δεινοπαθεί ολοένα και περισσότερο», κατέληξε.http://tvxs.gr/news/ellada/parembasi-mparak-ompama-gia-tin-ellada
Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της εβδομάδας αναμένεται στέλεχος του οικονομικού επιτελείου Ομπάμα να έχει συνάντηση με Έλληνες αξιωματούχους.
Η πολύ σημαντική αυτή παρέμβαση έρχεται μετά από σειρά ανακοινώσεων από την αμερικανική πλευρά, που στόχο είχαν να λειτουργήσουν ως μεσολάβηση για το ελληνικό ζήτημα. Την Παρασκευή ο Λευκός Οίκος με παρέμβαση του άφησε να εννοηθεί ότι προσφέρεται να αναλάβει «μεσολαβητής» για να επιλυθούν οι διαφορές Ελλάδας και Ευρωπαίων αξιωματούχων, ενώ το Σάββατοτηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης όπως ανακοίνωσε με ηλεκτρονικό μήνυμα το αμερικανικό υπουργείο χωρίς να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο της συνομιλίας.
http://tvxs.gr/news/ellada/parembasi-mparak-ompama-gia-tin-ellada

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου