Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Αυτοί είναι οι άξονες της κυβέρνησης για τις διαπραγματεύσεις

Αυτοί είναι οι άξονες της κυβέρνησης για τις διαπραγματεύσεις

Το σχέδιο

20:04 | 06 Φεβ. 2015
Τελευταία ανανέωση 20:15 | 06 Φεβ. 2015
Στο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου αναμένεται η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει τις θέσεις της για μια “αμοιβαία επωφελής συμφωνία” και με βάση την νωπή λαϊκή εντολή, όπως ανέφεραν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, παρουσιάζοντας τις πέντε βασικά στοιχεία με τα οποία η Ελλάδα θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Από την κυβέρνηση υπογραμμίζουν πως “είναι προφανές ότι θα παραμείνουν πιστοί στη σαφή λαϊκή εντολή και δεν πρόκειται να δεχτούν την επέκταση του καταστροφικού και αδιέξοδου Μνημονίου”.
Η ελληνική κυβέρνησηχαρακτηρίζει “απολύτως αναμενόμενη και ευπρόσδεκτη” την απόφαση για το έκτακτο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου. Σημειώνεται πως την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή σύσκεψη κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη και τον Αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, για τις επαφές που είχαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους σε Παρίσι, Λονδίνο, Ρώμη, Φρανκφούρτη και Βερολίνο. Η ενημέρωση έγινε παρουσία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και του Υπ. Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν και οι προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης  και δόθηκαν κατευθύνσεις από τον Πρωθυπουργό προς του Υπουργούς.
Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης βασίζεται σε ορισμένους άξονες, που αποτελούν τους στόχους και τους όρους της Αθήνας. Βασική επιδίωξη είναι η συμφωνία σε ένα πρόγραμμα-γέφυρα που θα διασφαλίσει  τις χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου μέχρι τη σύναψη οριστικής συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές “για να φτάσουμε σε επιτυχές αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές, θα πρέπει να δοθεί χρόνος στη διαπραγμάτευση”. Υπογραμμίζουν παράλληλα πως “το πρόγραμμα – γέφυρα δεν είναι ένα νέο Μνημόνιο, με όρους, αξιολογήσεις κτλ, αλλά μια επίσημη αποτύπωση της βούλησης όλων των πλευρών για διαπραγμάτευση χωρίς πιέσεις και εκβιασμούς”.
Σε αυτό το “πρόγραμμα γέφυρα”, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, βασικός όρος θα πρέπει να είναι πως καμία πλευρά δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Επιπλέον, με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν ζητάει τις εναπομείνασες δόσεις του υφιστάμενου προγράμματος – πέραν των 1,9 δις που οφείλουν να επιστρέψουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελων από τα κέρδη που είχαν από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων (προγράμματα SMP και ANFA) – θεωρείται απαραίτητο να της δοθεί η δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων πέρα από το όριο των 15 δις, ώστε να καλύψει τυχόν έκτακτες ανάγκες.
Όπως επισημαίνουν από το Μαξίμου, το “πρόγραμμα - γέφυρα δεν είναι μόνο μια απολύτως λογική πρόταση, αφού θα ήταν παράλογο να περιμένει κανείς ότι μέσα σε λίγες ουσιαστικά μέρες θα βρεθεί λύση, αλλά δεν δημιουργεί και κόστος για τους εταίρους, δηλαδή δεν επιβαρύνει τους ευρωπαίους φορολογούμενους”. Μετά τη συμφωνία για το πρόγραμμα - γέφυρα, η κυβέρνηση θα καταθέσει οριστικές προτάσεις που θα περιλαμβάνουν ένα νέο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, που θα αποτυπώνει τους στόχους της κυβέρνησης για τα δημόσια οικονομικά τα επόμενα 3-4 χρόνια, δηλαδή για το ύψος του πλεονάσματος, τη διάρθρωση εσόδων - δαπανών κλπ. Πάνω σε αυτό το πρόγραμμα θα στηριχτούν και οι προϋπολογισμοί της επόμενης τετραετίας.
Επίσης, όπως αναφέρουν από την κυβέρνηση, θα παρουσιαστεί ένα νέο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο εκτός των άλλων θα περιλαμβάνει “και μέτρα που δεν τόλμησαν ή δεν ήθελαν να εφαρμόσουν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, που θα εμπεδώνουν μια νέα σχέση κράτους – οικονομίας, κράτους – κοινωνίας”.
ΠΗΓΗ:http://tvxs.gr/news/ellada/aytoi-einai-oi-aksones-tis-kybernisis-gia-tis-diapragmateyseis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου