Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Δυόμισι δισ. στο τραπέζι του Σόιμπλε

Γιώργος Ανανδρανιστάκης

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Δυόμισι δισ. στο τραπέζι του Σόιμπλε

Είναι αλλιώς να λες ότι μπορείς να βρεις δυόμισι δισ. από τη φοροδιαφυγή και αλλιώς να τα έχεις βρει πραγματικά και να τα βάλεις πάνω στο τραπέζι του Σόιμπλε στο τέλος Ιουνίου.

Η δημοσκόπηση της Public Issue που δημοσίευσε η "Αυγή" της Κυριακής είναι άκρως εντυπωσιακή. Η δημοφιλία της κυβέρνησης φτάνει στο 81%, του Τσίπρα στο 87%, του Βαρουφάκη στο 75% - επιδόσεις πρωτοφανείς για τα δεδομένα του πολιτικού συστήματος. Για να αντιληφθούμε, ωστόσο, ποιες ακριβώς είναι οι διαθέσεις των πολιτών, πρέπει να εξετάσουμε και κάποια άλλα ευρήματα: Το 81% έχει αρνητική γνώμη για τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε, το 78% για τη Γερμανία, το 83% είναι κατά του Μνημονίου. Την ίδια ώρα, όμως, το 61% έχει θετική γνώμη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το 76% έχει θετική γνώμη για το ευρώ και το 73% θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής στο ευρώ εφόσον γινόταν σχετικό δημοψήφισμα. Υπέρ της εξόδου θα ψήφιζε το 20%.
Οι πολίτες ζητούν κατάργηση του Μνημονίου εντός της Ευρωζώνης, αυτό δηλαδή που είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Για κατάργηση του Μνημονίου εντός Ευρωζώνης έχει δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό προβλέπουν και τα συνεδριακά κείμενα, τα οποία έχουν ψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία. Στόχος εξαιρετικά δύσκολος, αλλά, τι να κάνουμε, αυτός είναι ο στόχος. Υπάρχει και η εύκολη οδός, η κατάργηση του Μνημονίου με ταυτόχρονη έξοδο από την Ευρωζώνη - δεν δίνουμε λογαριασμό, δεν παίρνουμε λογαριασμό. Ωραίο, και κομμάτι ηρωικό, να το λες, δύσκολο να το κάνεις. Αν το κάνεις, πρέπει να είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις τις πολύ μεγάλες δυσκολίες των πρώτων μηνών κι εκεί να δούμε αν όσοι υποστηρίζουν την κυβέρνηση θα παραμείνουν στα ποσοστά του 80%. Άσε που δεν μπορείς να πάρεις τέτοιου δομικού χαρακτήρα αποφάσεις χωρίς να ρωτήσεις τον λαό κι αν τον ρωτήσεις, η απάντηση μπορεί να οδηγήσει σε πανωλεθρία. Στο 73%-20% υπέρ του ευρώ είναι το σκορ που δίνει η Public Ιssue.
Ο άλλος δρόμος είναι ο δύσκολος, ο περίπλοκος, ο αντιφατικός, που, για να τον περπατήσεις μέχρι το τέλος, χρειάζεσαι χρόνο. Είναι αδύνατον να τον πας τρέχοντας, πρέπει να τον διασχίσεις βήμα - βήμα, να πέφτεις, να σηκώνεσαι να ξαναπέφτεις. Χρόνο κέρδισε, μεταξύ πολλών άλλων, με τη συμφωνία της Παρασκευής (την ώρα που γράφεται το κείμενο, δεν γνωρίζουμε αν έχει εγκριθεί από το Eurogroup) η ελληνική κυβέρνηση. Κέρδισε χρόνο για να γίνει κυβέρνηση, να οργανώσει τα υπουργεία, τον κρατικό μηχανισμό, το τραπεζικό σύστημα. Κέρδισε χρόνο για να αποδείξει ότι μπορεί να κυβερνήσει, ότι μπορεί να πιάσει τους φοροφυγάδες και τους λαθρέμπορους, ότι μπορεί να πατάξει το σύστημα της διαπλοκής, ότι μπορεί να αναδιοργανώσει το Δημόσιο ώστε να είναι φιλολαϊκό και αποδοτικό. Είναι αλλιώς να λες ότι μπορείς να βρεις δυόμισι δισ. από τη φοροδιαφυγή και αλλιώς να τα έχεις βρει πραγματικά και να τα βάλεις πάνω στο τραπέζι του Σόιμπλε στο τέλος Ιουνίου.
Και στο κάτω - κάτω, αν είναι να την κάνεις τη ρημάδα τη ρήξη, επειδή θα σε εξωθήσουν οι άλλοι, καλύτερα να την κάνεις με τους δικούς σου όρους και όχι με τους δικούς τους.
- See more at: http://left.gr/news/dyomisi-dis-sto-trapezi-toy-soimple#sthash.KwbSKVOo.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου