Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Βαρουφάκης: Βλέπουμε την κάννη του όπλου

Βαρουφάκης: Βλέπουμε την κάννη του όπλου

Συνέντευξη

14:43 | 11 Φεβ. 2015
Τελευταία ανανέωση 15:08 | 11 Φεβ. 2015
Με τίτλο «Δεν μπορούμε να σας αποπληρώσουμε στο άμεσο μέλλον», το γερμανικό περιοδικό «Stern» δημοσιεύει την Τετάρτη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος επισημαίνει ότι το κούρεμα του χρέους είναι αναπόφευκτο, όταν αυτό δεν μπορεί να αποπληρωθεί.
«Για χρόνια λέω το ίδιο πράγμα. Ένα μη βιώσιμο χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί και άρα οδηγεί σε κούρεμα. [...]Είμαστε μια άπειρη κυβέρνηση και δεν πήραμε λίγο χρόνο για να συνηθίσουμε τη δουλειά των υπουργείων μας. Μιλώντας με αυστηρούς όρους, χρειαζόμαστε λίγες εβδομάδες για να διαμορφώσουμε το πρόγραμμά μας, αλλά αυτό που βλέπουμε είναι η κάννη ενός όπλου. Πηγαίνοντας από συνάντηση σε συνάντηση και μετά από άγρυπνες νύχτες, αποδεικνύεται πως η κρίση έχει δοκιμάσει την ακεραιότητα και τη ψυχή της Ευρώπης», επισημαίνει στη συνέντευξή του προς το «Stern».
Ο Γ. Βαρουφάκης σημειώνει πως οι χώρες της ευρωζώνης επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, αλλά εν τέλει πετυχαίνουν το αντίθετο. «Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε μια ύφεση σαν των ΗΠΑ τη δεκαετία του '30 ή σε μια περίοδο αποπληθωρισμού όπως είναι η σημερινή», ξεκαθαρίζει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.
Εξάλλου, στην ίδια συνέντευξη, ο ίδιος εξαίρει την προσωπικότητα τόσο της Άνγκελα Μέρκελ όσο και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και δηλώνει: «Η Α. Μέρκελ είναι η πιο έξυπνη πολιτικός της Ευρώπης. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι΄αυτό. Ο Β. Σόιμπλε είναι ίσως ο μόνος Ευρωπαίος πολιτικός με πνευματική ουσία. Είναι γνήσια δεσμευμένος στην Ευρώπη. Το βασικό ζήτημα είναι το πώς θέλουμε εμείς οι ίδιοι να βγούμε από την κρίση. Αντιμετωπίζουμε ένα πολιτικό πρόβλημα. Χρειαζόμαστε περισσότερη διαβούλευση και συντονισμό. Πολλοί πολιτικοί στην Ευρώπη είναι πολύ φοβισμένοι για να βγουν από το κοπάδι».
Αναφερόμενος στους Γερμανούς τονίζει: «Νομίζω ότι οι Γερμανοί είναι πολύ καλοί Ευρωπαίοι, ακόμη περισσότερο από ό,τι οι Γάλλοι ή οι Έλληνες. Πολλοί Γερμανοί θεωρούν την Ευρώπη ως μέσο για την αποφυγή του έθνους-κράτους. Είναι μία από τις συνέπειες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Αλλά νομίζω ότι το να δείχνεις με το δάχτυλο είναι μια πολύ ηλίθια άσκηση. Θα πρέπει να σκεφτούμε ως Ευρωπαίοι και όχι με εθνικούς όρους».
Μιλώντας για την κρίση χρέους, ο υπουργός αναφέρει ότι ο ίδιος το 2011 είχε δεχθεί απειλές, όταν προσπάθησε να βοηθήσει κάποιους δημοσιογράφους να αποκαλύψουν συγκεκριμένα τραπεζικά σκάνδαλα. «Με είχαν απειλήσει τηλεφωνικά με το παιδί μου και ότι θα έπρεπε να σταματήσω την έρευνα. Δεν φοβήθηκα ποτέ και δεν έμαθα ποιοι ήταν πίσω από αυτές τις απειλές», λέει.
Υπάρχουν όλοι οι τρόποι και οι όροι για να το περιγράψει κανείς αυτό και η ελληνική και η γερμανική γλώσσα είναι πλούσιες. Ωστόσο, το ζητούμενο είναι ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί σύντομα. Το 2010 είχαμε έναν ακόμα όρο για την περικοπή του χρέους. Εκείνη την εποχή η Ελλάδα είχε πάει σε πτώχευση, αλλά η Ευρώπη υποκρίθηκε πως κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Οι Έλληνες φορολογούμενοι επωμίστηκαν το βάρος των ζημιών των τραπεζών, ως αποτέλεσμα της περικοπής του χρέους. Αυτό ήταν κυνικό. Αυτά που μας δάνεισαν οι Ευρωπαίοι δεν πήγαν στην αλληλεγγύη, αλλά στις τράπεζες. Αυτό είναι που θέλουμε τώρα να αλλάξουμε. Θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος για τους φορολογούμενους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη».
Ερωτηθείς, τέλος, για το τι θα πράξει η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στις «ολιγαρχικές ελίτ» που επωφελήθηκαν από την κρίση, ο Γ. Βαρουφάκης απαντά: «Θα τους διαλύσουμε. Δεν ξέρω ακόμα πώς, αλλά θα τους σταματήσουμε. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια των Γερμανών. Είμαστε η πρώτη ελληνική κυβέρνηση που θέλει πραγματικά να διαλύσει τα καρτέλ της χώρας. Η προηγούμενη κυβέρνηση υποκρινόταν πως ενδιαφέρεται για μεταρρυθμίσεις, αλλά δείτε τους φορολογικούς νόμους. Φορολογούνταν άνθρωποι που είχαν φορολογική ασυλία. Είναι σαν να ζητάμε από τις γαλοπούλες αν θέλουν να σφάζονται τα Χριστούγεννα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου