Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Δώσε μου το σώμα σου να το βάλω στο κεφάλι μου

Δώσε μου το σώμα σου να το βάλω στο κεφάλι μου

canavero-630.jpg

Στόχος του χειρουργού είναι να χαρίσει τη ζωή σε ανθρώπους που είναι καταδικασμένοι να πεθάνουν λόγω κάποιας ασθένειας ή είναι παράλυτοι από τον λαιμό και κάτω
Μέσα στην επόμενη διετία υπολογίζεται να γίνει πραγματικότητα η πρώτη επιτυχής μεταμόσχευση ανθρώπινου κεφαλιού σε σώμα, σύμφωνα με τον Ιταλό χειρουργόΣέρτζιο Καναβέρο. Ο ίδιος προγραμματίζει να πάρει το κεφάλι ενός ζωντανού ανθρώπου και να το τοποθετήσει στο σώμα ενός δωρητή κάνοντας πραγματικότητα το τολμηρό σχέδιο.
Σύμφωνα με τις βρετανικές «Ιndependent» και «Guardian», ο γιατρός από το Τορίνο ισχυρίζεται ότι από τεχνικής πλευράς οι δυνατότητες για μια τέτοια επέμβαση σχεδόν υπάρχουν, ενώ παράλληλα σκοπεύει να δημιουργήσει μια ερευνητική ομάδα, ξεκινώντας από το ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας.
Όπως λέει ο ίδιος, ο στόχος του είναι ηθικός καθώς αποσκοπεί να χαρίσει τη ζωή σε ανθρώπους που είναι καταδικασμένοι να πεθάνουν λόγω κάποιας ασθένειας ή είναι παράλυτοι από τον λαιμό και κάτω.
«Αν η κοινωνία δεν θέλει κάτι τέτοιο, δεν θα το κάνω. Αλλά, αν οι άνθρωποι δεν το θέλουν στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα γίνει κάπου αλλού. Προσπαθώ να το κάνω με τον σωστό τρόπο, αλλά προτού πας στο φεγγάρι, θέλεις να σιγουρευτείς ότι οι άνθρωποι θα σε ακολουθήσουν», δήλωσε ο Σέρτζιο Καναβέρο.
Εκτός από τις δυσκολίες που θα υπάρχουν για να διατηρηθεί σώος ο εγκέφαλος σε ένα αποκομμένο κεφάλι, το οποίο μετά θα πρέπει να «συναρμολογηθεί» σωστά σε ένα ξένο σώμα, είναι άγνωστο αν θα δινόταν ποτέ άδεια να γίνουν τέτοια πειράματα με κομμένα κεφάλια σε πιθήκους, πολύ περισσότερους σε ανθρώπους.
Όμως, ο Ιταλός γιατρός επιδιώκει να πυροδοτήσει ένα δημόσιο διάλογο πάνω στην πρότασή του, επισημαίνοντας πως «το πραγματικό εμπόδιο είναι ηθικής φύσης».
Άλλωστε, πέρυσι ερευνητές στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Χαρμπίν της Κίνας άρχισαν παρόμοια πειράματα με ποντίκια, με την ελπίδα, όπως είπαν, να τελειοποιήσουν τη διαδικασία «για να σώσουν εκατομμύρια ανθρώπους»
Ωστόσο, πολλοί νευροεπιστήμονες θεωρούν ότι υπάρχουν αξεπέραστες δυσκολίες για να γίνει επιτυχής μεταμόσχευση κεφαλιού ή ολόκληρου σώματος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου