Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Ρώσικη ρουλέτα για το πολιτικό γόητρο της Μέρκελ

Ρώσικη ρουλέτα για το πολιτικό γόητρο της Μέρκελ

TVXS Ανάλυση

09:41 | 08 Φεβ. 2015
Είναι το άδηλο τέλος στο chicken game (παχινίδι του δειλού) της Θεωρίας των Παιγνίων. Είναι το ατύχημα που όλοι απεύχονται, αλλά οι ισχυρότεροι του Παιχνιδιού επιμένουν να προκαλούν: Κι εάν συμβεί, τότε η ιστορία μπορεί και να καταγράψει την πιο οικονομικά παράδοξη και πολιτικά ανόητη εθνική χρεοκοπία στα παγκόσμια χρονικά.
Οπως φέρεται να είπε και ο Γιώργος Σταθάκης στην Wall Street Journal, εάν η Γερμανία δεν χαλαρώσει τη στάση της για την συμφωνία-γέφυρα, η Ελλάδα «θα είναι η πρώτη χώρα που θα χρεοκοπήσει για 5 δισ.».
Στην πραγματικότητα, δεν θα είναι ούτε 5 δισ., ευρώ: Όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, ο «λογαριασμός» για την Ελλάδα, οι υποχρεώσεις δηλαδή μέσα στο δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου, δεν υπερβαίνει τα 4,5 δισ. ευρώ. Τον Μάρτιο πρέπει να πληρωθούν 1,416 δισεκατομμύρια ευρώ προς το ΔΝΤ, 800 εκατ. ευρώ σε τόκους και 279 εκατ. ευρώ σε συναφείς, λοιπές υποχρεώσεις. Σε κάτι περισσότερο από 2 δισ,. ευρώ υπολογίζονται και οι αντίστοιχες υποχρεώσεις του Απριλίου, ανεβάζοντας το σύνολο των αναγκών έως τον Μάιο ανάμεσα στα 4,5 και τα 5 δις.
Είναι το ποσό που θα μπορούσε να καλυφθεί με επιπλέον εκδόσεις εντόκων γραμματίων, τις οποίες όμως δεν ενέκριναν την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν και η ΕΚΤ. Γι αυτό το ποσό επιμένει να ζητά η ελληνική κυβέρνηση την περίφημη συμφωνία-γέφυρα έως τον Μάιο κι αυτό είναι το ποσό που μπορεί να κρίνει το μέλλον και την τύχη της Ελλάδας μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Εάν συνυπολογίσει κανείς τα όσα διακυβεύονται, πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό. Η μάχη στην Ευρώπη όμως δεν δίνεται πλέον με οικονομικούς όρους – γίνεται αποκλειστικά και μόνον με όρους πολιτικών εντυπώσεων και πολιτικού γοήτρου στο βωμό του γερμανικού imperium.
Η απαίτηση της Ανγκελα Μέρκελ προς την Αθήνα είναι σαφής: Ζητά επιτακτικά να υποβληθεί αίτημα παράτασης του Μνημονίου γιατί οποιαδήποτε άλλη – έστω και μικρή – παραχώρηση προς τους «ατάκτους» του Νότου θα σηματοδοτούσε ήττα του δόγματος της λιτότητας και αναγνώριση, μερική έστω, του λανθασμένου «φαρμάκου» που δόθηκε στην Ελλάδα.
Και τότε, θα έχουμε ένα σφοδρό, παράλογο ατύχημα. Που θα είναι επίσης γερμανικής προέλευσης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου