Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Αυτά προβλέπει το νομοσχέδιο για την Παιδεία

Αυτά προβλέπει το νομοσχέδιο για την Παιδεία

Αλλαγές

12:53 | 28 Φεβ. 2015
Τελευταία ανανέωση 14:20 | 28 Φεβ. 2015
Το υπουργείο Παιδείας παρουσιάζει με ανακοίνωσή του τις αλλαγές που θα επιφέρει το νέο νομοσχέδιο που αναμένται να κατατεθεί στη Βουλή. Παράλληλα, σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα που επικαλούνται πληροφορίες, ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, με δήλωση του διευκρινίζει πως ουδέποτε ειπώθηκε πως θα καταργηθεί το ΑΣΕΠ.
“Ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς, δηλώνει ότι ουδέποτε έκανε οποιαδήποτε δήλωση για κατάργηση του ΑΣΕΠ και για την όλη διαδικασία επιλογής για την πρόσληψη εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.
Νωρίτερα, υπήρξαν πληροφορίες από τη πρώτη συνάντηση της ΟΛΜΕ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για κατάργηση του ΑΣΕΠ και αλλαγές στην διαδικασία επιλογής για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Το υπουργείο Παιδείας ενημερώνοντας για τη συνάντηση του υπουργού Αριστείδη Μπαλτά και του αναπληρωτή υπουργού, Τάσου Κουράκη, με το ΔΣ της ΟΛΜΕ και την αντιπροσωπεία του συντονιστικού των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου διαβεβαίωσε στη συνάντηση πως θα κατατεθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα και σε συνάρτηση με τις εργασίες της Βουλής Πολυνομοσχέδιο όπου θα περιλαμβάνονται άμεσες ρυθμίσεις που θα αντιμετωπίζουν τις δυσλειτουργίες που έχουν παρουσιαστείστην εκπαίδευση ώστε να διευκολυνθεί η εξέλιξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας κατά την τρέχουσα χρονιά.
Παράλληλα δόθηκαν κατευθύνσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΟΠΑΙΘ για αναστολή των ρυθμίσεων που αφορούν συγχωνεύσεις ή καταργήσεις σχολικών μονάδων ώστε να επανεξεταστούν ορισμένες από τις καταργήσεις που έγιναν με αποκλειστικά οικονομικά κριτήρια.
Στο Πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα περιλαμβάνονται τα παρακάτω:
  • Κατάργηση της Τράπεζα Θεμάτων.
  • Ο βαθμός προαγωγής των μαθητών στην Α’ και Β’ Λυκείου δεν θα συνυπολογίζεται στον βαθμό εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
  • Επανέρχεται ως βαθμός προαγωγής ο γενικός μέσος όρος "εννέα και πέντε δέκατα" (9,5).
  • Αναστολήτων σημερινών νομοθετικών ρυθμίσεων περί αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου. Παράλληλα θα ξεκινήσει πλατιά διαβούλευση σχετικά με τον τρόπο αποτίμησης του διδακτικού έργου και των τρόπων λειτουργίας των διδακτικών μονάδων προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της δουλειάς όλων και όχι της τιμωρίας.
  • Επανασύσταση των τομέων και ειδικοτήτων της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που καταργήθηκαν στα ΕΠΑΛ ώστε να διευκολυνθεί η επαναφορά στα σχολεία των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Από το υπουργείο Παιδείας αναφέρεται πως καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να προσληφθούν 500 εκπαιδευτικοί για Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη σε ΕΠΑΛ και να καλυφθούν τα σοβαρά εκπαιδευτικά κενά που έχουν δημιουργηθεί στα σχολεία.
  • Επαναφορά όλων των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Με την ίδια ρύθμισηθα δοθεί η δυνατότητα επιλογής στους εκπαιδευτικούς που ήδη τοποθετήθηκαν σε διοικητικές θέσεις να επιστρέψουν σε εκπαιδευτικές θέσεις. Παράλληλα θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός ΥΠΟΠΑΙΘ Τάσος Κουράκης, αρμόδιος για θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ζήτησε από την ΟΛΜΕ να καταθέσει τις προτάσεις της για ένα ενδεχόμενο νέο σύστημα διορισμών και ένα σύστημα επιλογής στελεχών και τις αρμοδιότητες τους στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης συμμετοχής και των όρων διαβούλευσης σχετικά με όλα τα σημαντικά ζητήματα της εκπαίδευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς. Αναφορικά με αιτήματα που έχουν οικονομικό κόστος, η ηγεσία του ΥΠΟΠΑΙΘ κατέστησε σαφές πως δεν μπορεί να υπάρξει άμεση δέσμευση. Τα αιτήματα θα εξετάζονται όσο οι οικονομικές συνθήκες της χώρας το επιτρέπουν
http://tvxs.gr/news/ellada/ypoyrgeio-paideias-oydepote-eipame-pos-tha-katargithei-asep

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου