Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Τι κρύβει το εμπρηστικό «όχι» του Σόιμπλε στο ελληνικό αίτημα Tvxs Ανάλυση

Τι κρύβει  το εμπρηστικό «όχι» του Σόιμπλε στο ελληνικό αίτημα

Tvxs Ανάλυση

17:46 | 19 Φεβ. 2015
Ανοιχτή πλέον διάσταση μεταξύ Γιούνκερ και Σόιμπλε, ανταλλαγή «τελεσιγράφων» Αθήνας - Βερολίνου και - κυρίως - πλήρη αποκάλυψη των γερμανικών επιδιώξεων έφερε η υποβολή του ελληνικού αιτήματος για 6μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.
Με μια ακόμη εμπρηστική και ακαριαία παρέμβαση, ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών έσπευσε να πει «όχι» στο ελληνικό αίτημα πριν καν συνεδριάσει το EuroWorkingGroup και κόντρα στην θετική, δημόσια τοποθέτηση της Κομισιόν.
Η κίνηση του Βερολίνου αποδοκιμάστηκε ευθέως από κύκλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αιφνιδίασε τους ξένους αναλυτές και προκάλεσε την σκληρή απάντηση της ελληνικής πλευράς. Take it or leave it, ήταν η απάντηση που έδωσαν στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου διαμηνύοντας: «Το αυριανό Eurogroup έχει μόνο δύο επιλογές: Να αποδεχτεί ή να απορρίψει το ελληνικό αίτημα. Εδώ θα φανεί ποιος θέλει να βρεθεί λύση και ποιος όχι».
Πίσω από τα τελεσίγραφα, ωστόσο, και τις νέες... ρηματικές διακοινώσεις, ο Σόιμπλε έρχεται για μια ακόμη φορά να αποκαλύψει τις πραγματικές γερμανικές επιδιώξεις: στόχος του Βερολίνου δεν είναι – όπως εξ αρχής δεν ήταν – η «αμοιβαία επωφελής συμφωνία», αλλά η υποδειγματική τιμωρία της... ελληνικής επαρχίας που εξεγέρθηκε. Και ο σημερινός, νέος αιφνιδιασμός δεν είναι παρά υποθήκη για το αυριανό Eurogroup, εκεί όπου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και οι σύμμαχοί του αναμένεται θα απαιτήσουν και νέες υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά, αξιώνοντας ουσιαστικά πλήρη αποδοχή του Μνημονίου.
«Οι Έλληνες αισθάνονται ότι τους την είχαν στημένη», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο που έκανε στο twitter ο Πολ Μέησον του Channel 4, ο δημοσιογράφος που είχε αποκαλύψει το «έγγραφο Μοσκοβισί», ενώ το Bloomberg έκανε λόγο για «βλακώδη γερμανική αυστηρότητα κατά της Ελλάδας».
Παρά τις εμφανείς υποχωρήσεις, ωστόσο, που έκανε η ελληνική πλευρά, η κυβέρνηση Μέρκελ αξιώνει πλήρη «συμμόρφωση» και υποταγή επιχειρώντας να στείλει μήνυμα όχι μόνον στην Αθήνα, αλλά – κυρίως – και στην Ισπανία και την Ιρλανδία εν οψει των εκεί επικείμενων εκλογών.
Σύμφωνα με τον Πήτερ Σπήγκελ των Financial Times, η βασική διαφωνία της Γερμανίας εστιάζεται στο «άρθρο α» του ελληνικού αιτήματος παράτασης, καθώς θεωρεί ότι αφήνει ανοιχτά πολλά περιθώρια διαπραγματεύσεων.]
Πρόκειται για το άρθρο που αναφέρει, επί λέξει:
«α) (Στόχος αυτού του αιτήματος είναι... ) συμφωνήσει στους αμοιβαία αποδεκτούς χρηματοπιστωτικούς και διοικητικούς όρους, η εφαρμογή των οποίων, σε συνεργασία με τους θεσμούς, θα σταθεροποιήσει την δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, θα επιτύχει τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, θα εγγυηθεί την βιωσιμότητα του χρέους και θα βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015 οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη τους την παρούσα οικονομική κατάσταση». 
Υπό το σκηνικό αυτό, οι πρώτοι οιωνοί για την έκβαση της κρίσης θα φανούν μετά τη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorkingGroup, ενώ η τελική αναμέτρηση θα εξελιχθεί αύριο στην τρίτη, κατά σειρά, συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα. Εκεί, καταλυτικό ρόλο θα παίξει και η έκταση – όσο και η αυθεντικότητα – της διάστασης που καταγράφεται ανάμεσα στις θέσεις Σόιμπλε και Γιούνκερ.
«Να μη βιάζονται ορισμένοι, η διαπραγμάτευση τώρα αρχίζει», ήταν η απάντηση κύκλων της Κομισιόν στο γερμανικό «nein». Ωστόσο, όπως έχει δείξει και στο παρελθόν η ευρωπαϊκή ιστορία, οι ρόλοι του καλού και του κακού ενίοτε κρύβουν παγίδες. Και συμβάλουν στη μεγιστοποίηση των πιέσεων επί του ευάλωτου στόχου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου