Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Το θαύμα της Μογγολίας

Το θαύμα της Μογγολίας

17:15 | 20 Μαρ. 2015
Αν και περισσότερο από το 40% του πληθυσμού της Μογγολίας είναι νομάδες, η χώρα κατάφερε κάτι εντυπωσιακό: το 98% των κοριτσιών και το 93% των αγοριών ολοκληρώνουν και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Οι Μογγόλοι θεωρούν την εκπαίδευση ως το ύψιστο αγαθό που μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους και πλέον η κυβέρνηση μπορεί να την παρέχει σε όλους δωρεάν, δίνοντας οικονομικά κίνητρα σε εκπαιδευτικούς, ώστε να διδάσκουν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
Ο εκμοντερνισμός του φορολογικού συστήματος, οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας, η αύξηση των κρατικών εσόδων από μεταλλευτικές δραστηριότητες και οι δωρεές από το εξωτερικό, συνέβαλαν καθοριστικά ώστε να ενισχυθεί η δημόσια παιδεία της Μογγολίας.
Τα χρόνια φοίτησης αυξάνονται
Με ένα νέο εκπαιδευτικό σύστημα, που προσαρμόζεται στις ανάγκες του νομαδικού πληθυσμού, η χώρα δείχνει τον δρόμο για την αλλαγή του εκπαιδευτικού μοντέλου.
Γράφημα του Overseas Development Institute αποτυπώνει την αλλαγή που συντελείται στη δημόσια παιδεία της Μογγολίας
Περισσότερα παιδιά επιτυγχάνουν την εισαγωγή τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Οι ιστορίες των μικρών νομάδων
Αν και ο 14χρονος Munkhin Otgonbayar είναι παιδί νομαδικής οικογένειας, αυτό δεν εμποδίζει καθόλου την μόρφωσή του. Έχει φοιτήσει σε σχολεία της επαρχεία Uvs, της Ulaangom και της πρωτεύουσας της Μογγολίας, Ulaanbaatar. Η καθημερινότητά του περιλαμβάνει κτηνοτροφικές εργασίες αλλά και πολύ διάβασμα.


Παραδοσιακό Γιουρτ... με ηλιακούς συλλέκτες και δορυφορική κεραία! Η Μογγολία προσπαθεί να διατηρήσει τις παραδόσεις της με μια πινελιά εκσυγχρονισμού...
Η 15χρονη Urangoo Bayartsogt είναι μαθήτρια σε οικοτροφείο. Αν και ζει μαζί με τα δύο μικρότερα αδέρφια της μακριά από τους γονείς της, είναι ευχαριστημένη που πηγαίνει σχολείο.
Η Urangoo Bayartsogt, ποζάρει περήφανη στο θρανίο της.
Αγαπημένο μάθημα: ηλεκτρονικοί υπολογιστές
Η πλειονότητα των μαθητών εγγράφεται πλέον στο πανεπιστήμιο
Η 29χρονη καθηγήτρια μαθηματικών Gantuya Galkhuu διδάσκει σε οικοτροφείο τα τελευταία οκτώ χρόνια. Η Μογγολία ενθαρρύνει τους καθηγητές να αναλάβουν θέσεις εργασίας σε απομακρυσμένες περιοχές, προσφέροντας μπόνους ως κίνητρα.
Η καθηγήτρια Gantuya Galkhuu
Ο 35χρονος βοσκός Battulga Dorjpurev έχει δύο παιδιά στο σχολείο Bayankhangai Soum. Όταν ήταν νέος, οι γονείς του δεν ήταν σε θέση να του παρέχουν εκπαίδευση.
Ο βοσκός Battulga Dorjpurev
Η μείωση των ανισοτήτων και των διαφορών αύξησε σταδιακά την πρόσβαση στην εκπαίδευση
Πηγή: Εναλλακτικός
Επιμέλεια: Βιβή Συργκάνη
με πληροφορίες από upworthy.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου