ΠΑΛΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΠΑΛΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Χριστόφορος Δουλγέρης

Τρίτη, 17 Μαρτίου 2015

Κρίσιμες συναντήσεις

Κρίσιμες συναντήσεις

Για πρώτη φορά οι κυβερνώντες παραδέχτηκαν αυτό που όλοι βλέπουμε από τότε που η νέα κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία. Για πρώτη φορά είπαν ανοιχτά ότι κάποιοι, εντός και εκτός χώρας, απεργάζονται μεθοδεύσεις ώστε η κυβέρνηση να αποτελέσει μια απλή αριστερή παρένθεση.
Και το έπραξαν την ημέρα που ο «τσάρος» της ευρωπαϊκής οικονομίας Β. Σόιμπλεξεπέρασε τα όρια με τις δηλώσεις του περί καταστροφής από τη νέα ελληνική κυβέρνηση όλης της εμπιστοσύνης που είχε οικοδομηθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, αλλά και με την απαξιωτική φράση για τον Ελληνα πρωθυπουργό: «Δεν περιμένω να τηρήσει την υπόσχεσή του πως θα φορολογήσει τους εφοπλιστές». Αν ο Σόιμπλε βλέπει ακόμη και ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, λόγω ατυχήματος, φαίνεται ωστόσο πως δεν βρίσκει ικανό αριθμό συμμάχων, ακόμη και στη χώρα του.
Η Μέρκελ, σιωπηλή το τελευταίο διάστημα, προσκάλεσε χθες τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο. Γιατί τώρα; Η καγκελάριος, βλέποντας τον ηγεμονικό ρόλο της Γερμανίας να απειλείται στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, γνωρίζει προφανώς ότι μια έξοδος της χώρας μας από τη σκληρή ζώνη του ευρώ δεν θα συνέφερε την ίδια. Ο αμερικανικός παράγοντας διαμηνύει σαφώς προς όλες τις πλευρές «βρείτε τα». Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, από Ουκρανία μέχρι Συρία, αλλά και οι εκλογές στο Ισραήλ ενδιαφέρουν άμεσα τις ΗΠΑ και η Ελλάδα βρίσκεται σε καίριο σημείο της Ευρώπης.
Η άνοδος ακραίων, φασιστικών δυνάμεων, όπως η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, οι επικείμενες εκλογές στη Βρετανία και η πιθανή ενίσχυση του ακροδεξιού Φάρατζ δεν μπορούν να αγνοηθούν. Από την άλλη, φαίνεται πως η Μέρκελ επιθυμεί η Γηραιά Αλβιώνα να εξακολουθήσει να χορεύει στους ρυθμούς της, αλλά αντιλαμβάνεται πως ήρθε ο καιρός να βάλει -λίγο έστω- νερό στον μύλο της ρευστότητας.
Η νέα ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα. Ο Αλ. Τσίπρας πρέπει να παίξει σωστά τα χαρτιά του, τόσο σε μια ενδεχόμενη συνάντηση την Παρασκευή με Μέρκελ, Ολάντ και Ντράγκι όσο και στην επίσκεψη στο Βερολίνο τη Δευτέρα. Να δώσει εγγυήσεις για να ανοίξουν οι στρόφιγγες της ΕΚΤ, πείθοντας και διαπραγματευόμενος. Ανάγκα και θεοί πείθονται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου