Στην κυνική ομολογία ότι ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ισχύει για την Ελλάδα όσο αυτή δεσμεύεται από το Μνημόνιο προέβη ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου, Κωνσταντίνας Κούνεβα και Μανώλη Γλέζου, σχετικά με τα νέα μέτρα που ζητάει η τρόικα. Ο Π. Μοσκοβισί ισχυρίστηκε πως "ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. δεν είναι εφαρμοστέος στην Ελλάδα", διότι το Μνημόνιο "δεν αποτελεί πράξη της Ε.Ε., αλλά μέσο που συμφωνήθηκε διμερώς μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, παρ' όλο που τα δύο από τα τρία μέρη εκ των συμβαλλομένων της τρόικας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα!".
Και πρόσθεσε: "Όπως επιβεβαίωσε το Δικαστήριο, κατά την εφαρμογή μέτρων στο πλαίσιο μιας τέτοιας διακυβερνητικής ρύθμισης, οι αρχές του οικείου κράτους - μέλους δεν εφαρμόζουν το δίκαιο της Ε.Ε. Ως εκ τούτου, ο Χάρτης δεν είναι εφαρμοστέος στην παρούσα περίπτωση, δεδομένου ότι οι διατάξεις του Χάρτη απευθύνονται στα κράτη - μέλη μόνο όταν αυτά εφαρμόζουν το δίκαιο της Ένωσης. Σε θέματα που δεν εμπίπτουν στο δίκαιο της Ε.Ε., εναπόκειται στις εθνικές αρχές να διασφαλίζουν την τήρηση των υποχρεώσεών τους όσον αφορά τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων".
Σημειώνεται ότι την ίδια ακριβώς απάντηση επεφύλασσε ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί και σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονου σχετικά με τις εισηγήσεις της τρόικας για το ΕΚΑΣ και τις ομαδικές απολύσεις.
http://www.avgi.gr/article/5078502/kuniki-omologia-p-moskobisi-ta-anthropina-dikaiomata-den-isxuoun-gia-ti-mnimoniaki-ellada