Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Διαπραγμάτευση τύπου Βαρουφάκη ή τύπου Χαρδούβελη;

Διαπραγμάτευση τύπου Βαρουφάκη ή τύπου Χαρδούβελη;

Από το χθεσινό Eurogroup προέκυψε ότι η ελληνική πλευρά έχει στη φαρέτρα της πλήθος μεταρρυθμίσεων οι οποίες εντάσσονται στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία της χώρας.

Άλλη μια φάση της διαπραγμάτευσης στο Eurogroup διεξήχθη χθες. Παρά τις προβλέψεις, εξηγήσιμα χαιρέκακες, του μνημονιακού μπλοκ ότι οι ελληνικές προτάσεις θα απορρίπτονταν ασυζητητί, το Eurogroup τις αποδέχθηκε επί της αρχής.
Η επόμενη φάση αφορά τα τεχνικά κλιμάκια. Επιδίωξη των σκληρών του Eurogroup και των τεθλιμμένων συγγενών τους στην Ελλάδα είναι η διαδικασία αυτή να αποτελέσει επιστροφή της τρόικας από το παράθυρο. Ωστόσο ξεκαθαρίστηκε ότι οι τεχνοκράτες μιλούν πλέον με τεχνοκράτες και οι υπουργοί με υπουργούς, πράγμα το οποίο είναι ριζικά αντίθετο από τη διαδικασία που ίσχυε επί μνημονιακών κυβερνήσεων, όταν τα λεγόμενα "τεχνικά κλιμάκια" αλώνιζαν με ύφος επικυρίαρχων στα υπουργεία και στις δημόσιες υπηρεσίες. Σήμερα ο ρόλος τους περιορίζεται στην τεχνική ανάλυση τεχνικών ζητημάτων και όχι πολιτικών.
Από το χθεσινό Eurogroup προέκυψε επίσης ότι η ελληνική πλευρά έχει στη φαρέτρα της πλήθος μεταρρυθμίσεων οι οποίες εντάσσονται στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία της χώρας. Και είναι λογικό να μην αρέσουν στο σκληρό συντηρητικό κατεστημένο της Ευρωζώνης. Αυτή όμως είναι η διαφορά ανάμεσα στην πριν από την 25η Ιανουαρίου κατάσταση και στην πορεία που ακολουθούμε σήμερα. Σίγουρα υπάρχει διελκυστίνδα. Σίγουρα ο κύριος Σόιμπλε θα προτιμούσε να συζητεί με εκπροσώπους της Ελλάδας με τα χαρακτηριστικά του κυρίου Χαρδούβελη και όχι με τα χαρακτηριστικά του Γ. Βαρουφάκη. Αυτήν τη φάση, όμως, την έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας και γι' αυτό φρόντισε ο ελληνικός λαός.
- See more at: http://left.gr/news/diapragmateysi-typoy-varoyfaki-i-typoy-hardoyveli#sthash.LCTGcwpm.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου