Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Η Κόστα Ρίκα ζει χωρίς πετρέλαιο Πράσινη Ενέργεια

Η Κόστα Ρίκα ζει χωρίς πετρέλαιο

Πράσινη Ενέργεια

18:59 | 24 Μαρ. 2015
Τελευταία ανανέωση 14:40 | 25 Μαρ. 2015
Εβδομηνταπέντε ολόκληρες ημέρες χωρίς να χρειαστεί ούτε μία σταγόνα ορυκτού καυσίμου: Η Κόστα Ρίκα σπάει όλα τα ρεκόρ στην εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς εδώ και δυόμισι μήνες δεν έχει χρησιμοποιήσει ούτε μια σταγόνα πετρέλαιο.
Οι ισχυρές βροχοπτώσεις της φετινής χρονιάς ήταν ο βασικός παράγοντας που έδωσε τη δυνατότητα στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια να παράξουν ενέργεια αρκετή για να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της χώρας. Και με την παράλληλη ώθηση από τις γεωθερμικές, ηλιακές και αιολικές πηγές ενέργειας, η χώρα δεν χρειάζεται ούτε δείγμα άνθρακα ή πετρελαίου για να... κρατά τα φώτα της αναμμένα.
Η Κόστα Ρίκα, βεβαίως, είναι ένα μικρό κράτος, με πληθυσμό λιγότερο των 5 εκατομμυρίων ανθρώπων, δεν έχει μεγάλη μεταποιητική βιομηχανία που είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα κι, ακόμη, είναι γεμάτη ηφαίστεια που τροφοδοτούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Παρ' όλα αυτά, παραμένει μεγάλη νίκη για ένα έθνος, οποιουδήποτε μεγέθους, η πλήρης απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Η Κόστα Ρίκα, άλλωστε, δεν είναι ο μοναδικός τόπος στον πλανήτη που επιχειρεί την πλήρη μεταστροφή στην πράσινη ενέργεια. Στο, ολλανδικής κτήσης, νησιωτικό Banaire, στις ακτές της Βενεζουέλας, η κάλυψη των αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αγγίζει το 100% χάρη σε μια - μάλλον ασυνήθιστη - πρώτη ύλη: Τα φύκια.
Η Ισλανδία επίσης αντλεί περίπου το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται από ανανεώσιμες πηγές, ενώ σχεδόν το 85% του συνόλου της ενέργειας που καταναλώνει προέρχεται από γεωθερμικές και υδροηλεκτρικές πηγές. Τρεις ακόμη χώρες (Σουηδία, Βουλγαρία και Εσθονία) έχουν ήδη πετύχει τους ποσοστιαίους στόχους του 2020 για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η Δανία, η οποία αντλεί το 40% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, έχει θέσει ως στόχο να καταργήσει πλήρως τα ορυκτά καύσιμα έως το 2050. Το πρόβλημα της αποκλειστικής χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργιας είναι ότι τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να χρειάζονται σε αρκετές περιπτώσεις ως "απόθεμα ασφαλείας" - για πράδειγμα, για περιπτώσεις κατά τις οποίες υπάρχει μακρά περίοδος άπνοιας ή χαμηλής ηλιοφάνειας σε μια χώρα.
Στην Κόστα Ρίκα, μια ξηρασία θα μπορούσε να πλήξει καίρια την ικανότητα της χώρας να παράγει υδροηλεκτρική ενέργεια. Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση ενέκρινε πρόσφατα την προώθηση ενός μεγάλου project παραγωγής γεωθερμικής ενέργειας ύψους 958 εκατομμυρίων δολαρίων. Το εν λόγω project χρηματοδοτείται κατά βάση από την Ιαπωνία και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Πέραν αυτού, ωστόσο, η Κόστα Ρίκα έχει εδώ και πολλά χρόνια τη δυνατότητα να διοχετεύει υψηλές δαπάνες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας επειδή έχει μηδενικές αμυντικές δαπάνες. Η Κόστα Ρίκα είναι μια χώρα που δεν έχει καν στρατό από το 1948.
Κατηγορία άρθρου:
Tags άρθρου:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου