Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Ο υπουργός που σταμάτησε τις απεργίες με το κινητό του

Ο υπουργός που σταμάτησε τις απεργίες με το κινητό του

Πορτρέτο

09:52 | 25 Μαρ. 2015
Τελευταία ανανέωση 09:53 | 25 Μαρ. 2015
Οι απεργίες των εκπαιδευτικών είχαν εξελιχθεί σε «γάγγραινα» του εκπαιδευτικού συστήματος στο Μπουένος Αιρες τα τελευταία χρόνια. Ετσι, όταν ο Εστέμπαν Μπούλριτς ανέλαβε υπουργός Παιδείας στην αυτόνομη πόλη του Μπουένος Αιρες, ήξερε ότι ετοιμαζόταν να καθίσει σε ...ηλεκτρική καρέκλα. 
Της Σοφίας Δέδε
Ηταν ο τρίτος υπουργός Παιδείας που αναλάμβανε καθήκοντα μέσα σε διάστημα 12 ημερών (!) κι έπρεπε επειγόντως να βρει μια λύση στα προβλήματα των εκπαιδευτικών και να δώσει τέλος στον αέναο κύκλο των απεργιών.
Η λύση που έδωσε ήταν απλή, όσο και ...επαναστατική! Αντί να χάνει χρόνο σε επίπονες και χρονοβόρες διαπραγματεύσεις με τα 17 ξεχωριστά συνδικάτα εκπαιδευτικών του Μπουένος Αιρες, αποφάσισε να δώσει τον αριθμό του προσωπικού του κινητού τηλεφώνου σε καθέναν από τους διδάσκοντες στα 1.200 σχολεία της πρωτεύουσας. Κάθε εκπαιδευτικός είχε πλέον τη δυνατότητα να καλέσει απευθείας τον υπουργό για οποιοδήποτε πρόβλημα κι αν αντιμετώπιζε.
Το αποτέλεσμα; Τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν έχει γίνει καμία απεργία εκπαιδευτικών στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, ενώ προηγουμένως ο αριθμός τους έφθανε έως και τις 14 απεργίες το χρόνο! «Αν έχετε οποιαδήποτε απορία, σχόλιο ή παράπονο, να μου τηλεφωνήσετε», είπε πολύ απλά ο Εστέμπαν Μπούλριτς στους εκπαιδευτικούς.
Μιλώντας πρόσφατα  στο Παγκόσμιο Φόρουμ Εκπαίδευσης και Δεξιοτήτων, ο κ. Μπούλριτς ανέφερε ότι αρχικά δέχτηκε κατακλυσμό κλήσεων, για θέματα όπως οι μισθοί, τα προβλήματα των σχολικών κτιρίων και οι διαφωνίες σχετικά με αποζημιώσεις και προνόμια. Οι εκπαιδευτικοί εκπλήσσονταν κάθε φορά που ο υπουργός απαντούσε προσωπικά στις κλήσεις τους ή τους καλούσε ο ίδιος όταν έβλεπε αναπάντητη κλήση, προκειμένου να ενημερωθεί για το πρόβλημά τους. Ακόμη κι όταν κάποιος τηλεφώνησε στις 2.00 τα ξημερώματα, ο υπουργός τον κάλεσε ένα τέταρτο αργότερα και δέχθηκε να μιλήσει μαζί του για την καθυστέρηση στην πληρωμή του.
«Αυτοί οι άνθρωποι δεν ήξεραν αν απαντούσα στα αλήθεια ο ίδιος. Αυτός ο άνθρωπος με κάλεσε στις 2.00 τα ξημερώματα και με κατηγόρησε: «Μου χρωστάς λεφτά». Γι' αυτό και τον κάλεσα στις 2.15 και του είπα: «Γεια σας, είμαι ο υπουργός Παιδείας». Πρώτα υπήρξε σιωπή στη γραμμή και στη συνέχεια πήρα τα στοιχεία του και λύσαμε το πρόβλημα, περιγράφει ο Εστέμπαν Μπούλριτς. 
«Η σχέση βελτιώθηκε ριζικά όταν οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι κάποιος τους άκουγε» λέει ο υπουργός Παιδείας του Μπουένος Αιρες, που ανήκει σε κεντροδεξιό κόμμα και αρχικά είχε αντιμετωπισθεί με καχυποψία από τους εκπαιδευτικούς.
«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι τρελό, αλλά τα οφέλη είναι τεράστια. Οι εκπαιδευτικοί είναι μια κλειστή κοινότητα. Τώρα, αν έχουν ερωτήσεις, μπορούν να μου τηλεφωνήσουν», τονίζει.
Έπειτα από την πρωτοβουλία του υπουργού ξεκίνησε ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των δημόσιων σχολείων, ενώ με το πέρασμα του χρόνου, ο αριθμός των κλήσεων έχει μειωθεί σε 80 έως 100 την ημέρα.
Ο κ Μπούλριτς ανέφερε ότι η ποιότητα της εκπαίδευσης επηρεάζεται από το χαμηλό ηθικό των εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί στην Αργεντινή μπορεί να αισθάνονταν απογοητευμένοι. Νόμιζαν ότι οι πολιτικοί έχουν εγκαταλείψει την εκπαίδευση, ότι δεν ενδιαφέρονταν πραγματικά για το τι συμβαίνει στα σχολεία. Ενας αριθμός κινητού όμως, ήταν ικανός ν’ αλλάξει το κλίμα!
http://tvxs.gr/news/kosmos/o-ypoyrgos-poy-stamatise-tis-apergies-me-kinito-toy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου