Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Τσίπρας: Υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπεια του λαού

Τσίπρας: Υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπεια του λαού

Ούτε βήμα πίσω

11:16 | 18 Μαρ. 2015
Τελευταία ανανέωση 14:14 | 18 Μαρ. 2015
Κάλεσμα προς τους βουλευτές από όλες τις πτέρυγες της Βουλής να υπερψηφίσουν «το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης σωτηρίας που αφορά στην αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης» απεύθυνε την Τετάρτη από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Η ομιλία του πρωθυπουργού ήλθε στοναπόηχο του χθεσινού μπαράζ παρεμβάσεων από τις Βρυξέλλες, που έκαναν λόγο για μονομερείς ενέργειες.
Τα βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού:
- Είμαστε ταγμένοι να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια και το δίκαιο ενός ολόκληρου λαού που υπέφερε όλα αυτά τα χρόνια και αυτό θα πράξουμε. Σας καλώ, σε όποια πτέρυγα κι αν ανήκετε να υπερψηφίσετε το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης σωτηρίας.
- Στον ΟΟΣΑ αποφασίσαμε σειρά μέτρων για σειρά μεταρρυθμίσεων για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την ανάκτηση της κοινωνικής δικαιοσύνης. 
- Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ δεν ήταν παρά ένα εφεύρημα της προηγούμενης κυβέρνησης και συγκεκριμένα του κ. Χατζηδάκη, για να προωθηθούν τα μνημονιακά μέτρα. 
- Πότε η τρόικα χτύπησε το χέρι στο τραπέζι για να προχωρήσουν η φορολογική και η διοικητική μεταρρύθμιση; Ποτέ. Είναι υποκριτές όσοι μιλούν για μεταρρυθμίσεις, όταν έγιναν μόνον απολύσεις και υπήρχαν συνεχώς εκβιασμοί.
- Η χώρα μας είναι πρώτη στο δείκτη κοινωνικής φτώχειας στην Ευρώπη. Οι αλλαγές αυτές που προωθούμε είναι στον αντίποδα μέτρων της μνημονιακής λιτότητας. Το μνημόνιο δεν ήταν μεταρρύθμιση αλλά οικονομική και κοινωνική διάλυση.
- Η Ελλάδα της λιτότητας είναι ήδη παρελθόν, δεν θα τα καταφέρουν όσοι προσπαθούν να υπονομεύσουν τη διαπραγμάτευση. Αυτοί είναι που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και θα αποτύχουν και ας το λάβουν σοβαρά υπ' όψιν τους.
- Στην Ευρώπη υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας πόλεμος συμφερόντων, το οποίο σκοπεύει στη συντήρηση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου. Η πολιτική αλλαγή που ξεκίνησε από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου στην Ελλάδα έρχεται σαν ποτάμι και από άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία.
- Θα τηρήσουμε κατά γράμμα τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη, αλλά το ίδιο περιμένουμε και από τους εταίρους μας.
- Υπερασπιζόμαστε όχι μόνον την Ελλάδα αλλά και αυτό καθαυτό τον χαρακτήρα της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ιδιοκτησία των τεχνοκρατών, σε αυτή είμαστε όλοι ισότιμοι εταίροι.
- Αυτή την Ευρώπη οραματιστήκαμε; Αυτή την Ευρώπη οικοδομούμε; Τι είδους Ευρώπη είναι αυτή και ποιον εκφράζει μια τέτοια Ευρώπη. Το παρόν νομοσχέδιο έρχεται να καλύψει ένα κενό πολιτικής τουλάχιστον πέντε ετών. Στο όνομα ποιας εξουσίας τολμούν κάποια να παπαγαλίζουν τα περί μονομερών ενεργειών;
- Απαντάμε στους θεσμούς με τείχος κυριαρχίας και αξιοπρέπειας, με απόλυτη ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Τι άλλο να πει κανείς σε κάποιους που με θράσος αποκαλούν την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ως μονομερή ενέργεια;
- Στο εσωτερικό της χώρας ύπαρχουν κάποιοι που είναι «τροϊκανότεροι των τροϊκανών». 
- Καταθέσαμε επίσημες προτάσεις στο Eurogroup. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχόμαστε τεχνοκράτες και να δεχόμαστε εντολές τεχνοκρατικών ομάδων.
- Καταργήσαμε το μόρφωμα της Τρόικα. Δεν ανεχόμαστε πλέον ανακρίσεις τεχνοκρατών έναντι εκλεγμένων υπουργών. Αυτό είναι απαράδεκτο.
- Εάν οι εταίροι νομίζουν ότι είμαστε η συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, σίγουρα τους έχουμε απογοητεύσει. Δεν ζητάμε ίση μεταχείριση, ζητάμε ισότιμη μεταχείριση.
- Ο λαός μας ζήτησε να καταβάλουμε προσπάθειες για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου