Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Παραδίνομαι!»: Η φωτογραφία του ορφανού από τη Συρία που κάνει το γύρο του Διαδικτύου

Παραδίνομαι!»: Η φωτογραφία του ορφανού από τη Συρία που κάνει το γύρο του Διαδικτύου

#Surrended

10:28 | 31 Μαρ. 2015
Ένα μικρό κορίτσι από τη Συρία, αντικρίζοντας τον φωτογραφικό φακό σηκώνει τρομαγμένο τα χέρια του, επειδή νομίζει ότι πρόκειται για όπλο. Αν και η φωτογραφία τραβήχτηκε πριν από τρεις μήνες, κάνει ήδη το γύρο του Διαδικτύου, απεικονίζοντας τον αντίκτυπο που έχει στις παιδικές ψυχές η φρίκη του πολέμου.
Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Τούρκο φωτορεπόρτερ Osman Sagirli τον περασμένο Δεκέμβριο και δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο στην εφημερίδα Turkiye. Ωστόσο, χρειάστηκε να περάσουν μερικοί μήνες μέχρις ότου η φωτογραφία φτάσει στον αγγλόφωνο κόσμο και να γνωρίσει την δημοσιότητα που γνωρίζει τα τελευταία 24ωρα. Ήδη, η φωτογραφία φιγουράρει σε αρκετά μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο hashtag #Surrended.
Το στιγμιότυπο βγήκε σε έναν καταυλισμό προσφύγων στη Συρία όπου το παιδί έχει βρει καταφύγιο μαζί με τη μητέρα και τα τρία αδέλφια του. Ο πατέρας σκοτώθηκε σε έναν από τους βομβαρδισμούς που έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα στην περιοχή και τα υπόλοιπα τρία μέλη χρειάστηκαν να περπατήσουν 150 χιλιόμετρα από το χωριό τους, στα σύνορα με την Τουρκία, προκειμένου να φτάσουν στον καταυλισμό.
Όταν ο φωτογράφος πλησίασε το παιδί και σήκωσε την κάμερά του, εκείνο τρομαγμένο σήκωσε με τη σειρά του τα χέρια ψηλά και κοίταζε φοβισμένο νομίζοντας πως η κάμερα είναι όπλο.
Αρχικά επικράτησε σύγχυση σχετικά με το φύλο του παιδιού, καθώς αν και οι πρώτες αναφορές έκαναν λόγο για κορίτσι, στη συνέχεια μέσα ενημέρωσης έγραψαν ότι πρόκειται για ένα αγόρι με το όνομα Hudea.
Σύμφωνα πάντως με το BBC που επικοινώνησε με τον φωτογράφο, ο οποίος αυτόν τον καιρό εργάζεται στην Τανζανία, πρόκειται για ένα τετράχρονο κοριτσάκι.
«Χρησιμοποίησα τηλεφακό και εκείνο νόμισε πως είναι όπλο. Συνειδητοποίησα ότι είχε τρομοκρατηθεί μόλις τράβηξα τη φωτογραφία και την κοίταξα, καθώς είχε δαγκώσει τα χείλη της και είχε σηκώσει τα χέρια. Συνήθως τα παιδιά, όταν βλέπουν κάμερα, τρέχουν μακριά, κρύβουν το πρόσωπό τους ή χαμογελούν», δήλωσε ο φωτογράφος στο βρετανικό δίκτυο προσθέτοντας πως βρίσκει τις φωτογραφίες των παιδιών στους καταυλισμούς ιδιαίτερα αποκαλυπτικές.
«Ξέρεις ότι πρόκειται για εκτοπισμένους ανθρώπους. Εχει μεγαλύτερο νόημα να δεις το μέγεθος την συμφοράς όχι μέσα από τους ενήλικες, αλλά μέσα από τα παιδιά. Τα παιδιά είναι που αντικατοπτρίζουν τα συναισθήματα με την αθωότητά τους».
http://tvxs.gr/news/internet-mme/paradinomai-i-fotografia-toy-orfanoy-apo-ti-syria-poy-kanei-gyro-toy-diadiktyoy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου