Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Handelsblatt: Το κατοχικό δάνειο πρέπει να πληρωθεί

Handelsblatt: Το κατοχικό δάνειο πρέπει να πληρωθεί

Το Δημοσίευμα

13:56 | 17 Μαρ. 2015
Τελευταία ανανέωση 14:04 | 17 Μαρ. 2015
«Το κατοχικό δάνειο δεν έχει αποπληρωθεί και πρέπει οι δύο κυβερνήσεις να εργαστούν για την εύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης», δηλώνουν Γερμανοί ιστορικοί σε δήμοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt.
Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, «η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί ποτέ των αξιώσεών της και είναι καιρός το θέμα να ρυθμιστεί». Η εφημερίδα, σύμφωνα με το Βήμα, επικαλείται έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών που αναφέρεται στο αναγκαστικό δάνειο που πήρε η Γερμανία από την Ελλάδα προκειμένου να καλύψει «το κόστος της κατοχής». «Είναι πλέον καιρός να εργαστούμε προς μία λύση που θα αποδέχονται και οι δύο πλευρές. Οι αξιώσεις κατά της άλλης κατοχικής δύναμης, της Ιταλίας, ρυθμίστηκαν ήδη από το 1947. Οι αξιώσεις κατά της Γερμανίας είναι ακόμη ανοιχτό θέμα» καταλήγει το δημοσίευμα.
Στο σχετικό ρεπορτάζ μιλούν ο ιστορικός Hans Günter Hockerts και ο Andreas Fischer-Lescano, ειδικός στο Διεθνές Δίκαιο, από τη Βρέμη. Ο πρώτος τάσσεται υπέρ της ίδρυσης ενός ελληνογερμανικού ταμείου, όπου αφενός δε θα αναγνωρίζονται περαιτέρω αξιώσεις της Ελλάδας, αφετέρου όμως θα δείχνει ότι η Γερμανία αναγνωρίζει μια ηθική υποχρέωση. Από την πλευρά του ο Andreas Fischer-Lescano χαρακτηρίζει «νομικά απαράδεκτα» τα επιχειρήματα της γερμανικής κυβέρνησης και «ντροπιαστική» την απόρριψη των ελληνικών αιτημάτων από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης.
http://tvxs.gr/news/ellada/handelsblatt-katoxiko-daneio-prepei-na-plirothei

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου