Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Wikipedia εναντίον NSA για την προστασία προσωπικών δεδομένων

Wikipedia εναντίον NSA για την προστασία προσωπικών δεδομένων

Μηνύσεις

14:19 | 10 Μαρ. 2015
Τελευταία ανανέωση 14:37 | 10 Μαρ. 2015
Το Wikimedia Foundation, ο οργανισμός που διαχειρίζεται την ανοιχτή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, καταθέτει αγωγή εναντίον των παρακολουθήσεων του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (NSA).
«Σήμερα, καταθέτουμε μήνυση εναντίον της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας για την προστασία των δικαιωμάτων 500 εκατομμυρίων ανθρώπων που χρησιμοποιούν το Wikipedia κάθε μήνα. Το κάνουμε αυτό γιατί ένας θεμελιώδης πυλώνας της δημοκρατίας είναι σε κίνδυνο: η ελεύθερη ανταλλαγή γνώσεων και ιδεών» έτσι ξεκινάει η αγωγή του Wikimedia Foundation κατά της NSA.
Η αγωγή υποστηρίζει ότι η παρακολούθηση της διαδικτυακής κίνησης στις ΗΠΑ, με στόχο την συλλογή δεδομένων για «μη Αμερικανούς πολίτες», παραβιάζει την Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος, το οποίο προστατεύει την ελευθερία του λόγου και του συνέρχεσθαι, καθώς και την Τέταρτη Τροπολογία, η οποία προστατεύει από την αδικαιολόγητη έρευνα και κατάσχεση.
Το Wikimedia Foundation είναι ένας μη κερδοσκοπικό ίδρυμα και οι περισσότεροι χρήστες αναζητούν και διαβάζουν την Wikipedia ανώνυμα αφού δεν χρειάζεται λογαριασμός για να διαβάσεις τα άρθρα. Κάθε μήνα, τουλάχιστον 75.000 εθελοντές από όλο τον κόσμο αφιερώνουν το χρόνο και το πάθος τους για το γράψιμο των συγκεκριμένων άρθρών.
Οι εθελοντές πρέπει να είναι σε θέση να κάνουν την δουλειά τους χωρίς να ανησυχούν για το αν η NSA παρακολουθεί αυτό  που γράφου και διαβάζουν. «Παγιδεύοντας τη ραχοκοκαλιά του Διαδικτύου, η NSA ζορίζει τη ραχοκοκαλιά της Δημοκρατίας» σχολίασε σε ιστολόγιο του Wikimedia Foundation η Λίλα Τρέτικοφ, εκτελεστική διευθύντρια του ιδρύματος.
Η ιδέα ότι η NSA δεν παρακολουθεί του χρήστες του Wikipedia δεν είναι δυστυχώς ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ένα από τα έγγραφα  που αποκάλυψε ο Έντουαρντ Σνόουντεν προοριζόταν ειδικά για την επιτήρηση του Wikipedia και άλλων ιστοσελίδων.
«Η Wikipedia βασίζεται στην ελευθερία της έκφρασης, της έρευνας και της πληροφορίας. Παραβιάζοντας την ιδιωτικότητα των χρηστών μας, η NSA απειλεί την πνευματική ελευθερία που παίζει θεμελιώδη ρόλο στη δυνατότητα των πολιτών να δημιουργούν και να κατανοούν τη γνώση» συνέχισε.
Η αγωγή υποβάλλεται σε συνεργασία με οκτώ ακόμα οργανώσεις, ανάμεσά τους η Human Rights Watch και η Διεθνής Αμνηστία. Τους ενάγοντες θα εκπροσωπήσει στο δικαστήριο η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών.
http://tvxs.gr/news/internet-mme/wikipedia-enantion-nsa-gia-tin-prostasia-prosopikon-dedomenon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου