Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Μ. Βρετανία: 4 στους 10 νέους δάσκαλους παραιτούνται μετά τον πρώτο χρόνο

Μ. Βρετανία: 4 στους 10 νέους δάσκαλους παραιτούνται μετά τον πρώτο χρόνο

17:16 | 14 Απρ. 2015
Τελευταία ανανέωση 17:46 | 14 Απρ. 2015
Το συνδικαλιστικό όργανο των εκπαιδευτικών και διδασκόντων ATL της Μεγάλης Βρετανίας καταγγέλλει την εκπαιδευτική πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης για την πρόωρη αποχώρηση 11.000 νέων δασκάλων πριν ακόμη ξεκινήσουν την καριέρα τους.
Σύμφωνα με την ανάλυση στα επίσημα στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Παιδείας, πολύ μεγάλα είναι και τα ποσοστά όσων αλλάζουν επάγγελμα στο μέσον της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας. Η έξοδος των νέων εκπαιδευτικών από το επάγγελμα τριπλασιάστηκε τα τελευταία έξι χρόνια με αποτέλεσμα να υφίσταται σήμερα σημαντική μείωση στην προσφορά του επαγγέλματος. Όπως εξηγεί η Γ.Γ της ATL Mary Bousted, ο λόγος γι’ αυτές τις αποχωρήσεις είναι ότι «το επάγγελμα έχει γίνει ασύμβατο με τη φυσιολογική ζωή»,
Επιπλέον, η Γ.Γ εξηγεί ότι ο ρόλος του Ofsted (Γραφείο για τα Πρότυπα στην Εκπαίδευση, Παιδικών υπηρεσιών και δεξιοτήτων) στην επιθεώρηση και αξιολόγηση των σχολείων έχει συμβάλλει στην κρίση του επαγγέλματος, και έχει οδηγήσει πολλούς διευθυντές να φορτώνουν τους διδάσκοντες με γραφειοκρατικές εξωδιδακτικές εργασίες «όπως να συμπληρώνουν φόρμες, να κάνουν εισαγωγή δεδομένων ακόμη και να χρησιμοποιούν τρία διαφορετικά χρώματα στυλό στην αξιολόγηση. Όλα αυτά βέβαια σε τίποτα δεν εξυπηρετούν την βελτίωση του διδακτικού έργου του εκπαιδευτικού» .
Όπως αποκαλύπτει σε πρόσφατη έρευνα το συνδικάτο, οι εκπαιδευ-τικοί σε ολόκληρη τη Βρετανία έχουν επιφορτιστεί με επιπλέον εργασιακά καθήκοντα και άγχος ως αποτέλεσμα των περικοπών και των αποχωρήσεων εξειδικευμένου προσωπικού.
Συγκεκριμένα, η τελευταία έρευνα η οποία αναφέρεται στις ελλείψεις των σχολείων σε εξειδικευμένο προσωπικό για κάλυψη των αναγκών των παιδιών με σωματικούς περιορισμούς, αποκαλύπτει ότι 65% των εκπαιδευτικών δήλωσε ότι τα παιδιά με σωματικές δυσκολίες έχουν αυξηθεί και ότι οι ίδιοι οι αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Πηγή: Κοινωνικό Πολυκέντρο ΑΔΕΔΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου