Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Η μεγαλύτερη προσφυγική τραγωδία στα νερά της Μεσογείου

Η μεγαλύτερη προσφυγική τραγωδία στα νερά της Μεσογείου

Εκατόμβη

21:01 | 19 Απρ. 2015
Τελευταία ανανέωση 23:07 | 19 Απρ. 2015
Η μεγαλύτερη προσφυγική τραγωδία στα νερά της Μεσογείου είναι γεγονός, με τους πρόσφυγες που άφησαν τα μεσάνυχτα την τελευταία τους πνοή στα παγωμένα νερά κοντά στη Λαμπεντούζα να ενδέχεται να φτάσουν τους 700. Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι αρχές της Ιταλίας και της Μάλτας που με 20 πλοία διεξάγουν έρευνες για την εύρεση επιζώντων, την ίδια στιγμή που σε συναγερμό έχουν τεθεί και οι πολιτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδριάζουν εκτάκτως «συγκλονισμένες» από τη νέα τραγωδία στη Μεσόγειο αναζητώντας επιτακτικά μία λύση -που έχει ήδη αργήσει - για το μεταναστευτικό.
Τα θύματα ξεκίνησαν από τις ακτές της Λιβύης με στόχο να κάνουν το ευρωπαϊκό τους όνειρο για μία καλύτερη ζωή πραγματικότητα. Το όνειρο όμως κατέληξε σε εφιάλτη, όταν 130 μίλια ανοιχτά από την Λαμπεντούζα το υπερφορτωμένο αλιευτικό σκάφος μήκους 20 μέτρων στο οποίο επέβαιναν εκατοντάδες άνθρωποι ανατράπηκε παίρνοντας τους μαζί στο βυθό και φέρνοντας για ακόμη μία φορά την Ευρώπη αντιμέτωπη με τις ευθύνες της.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το αλιευτικό στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες εξέπεμψε σήμα κινδύνου μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, το οποίο έλαβε η ιταλική Ακτοφυλακή. Οι ιταλικές αρχές ζήτησαν από ένα πορτογαλικό φορτηγό πλοίο να αλλάξει πορεία και να κατευθυνθεί προς το σημείο όπου έπλεε το αλιευτικό. Όταν το πορτογαλικό πλοίο έφθασε επιτόπου, το πλήρωμά του είδε το αλιευτικό να ανατρέπεται αφού οι εκατοντάδες μετανάστες που επέβαιναν στο σκάφος έτρεξαν όλοι προς την ίδια πλευρά του μόλις είδαν να τους πλησιάζει το πλοίο που θα τους διέσωζε.
Αν και οι ιταλικές και μαλτέζικες αρχές κινητοποιήθηκαν άμεσα για την περισυλλογή των άτυχων μεταναστών στέλνοντας 17 πολεμικά κι εμπορικά πλοία στο σημείο, δυστυχώς το αποτέλεσμα της επιχείρησης διάσωσης δεν τους δικαίωσε. Μέχρι το απόγευμα της Κυριακής μόλις 49 άνθρωποι είχαν ανασυρθεί ζωντανοί από τη θάλασσα, με τους συμμετέχοντες στην έρευνα να δηλώνουν ότι ψάχνουν για επιζώντες μέσα σε πτώματα που επιπλέουν παντού στην περιοχή. Ενδεικτική της τραγωδίας είναι η δήλωση του εκπροσώπου της ιταλικής Ακτοφυλακής, ο οποίος είπε ότι μέσα στις επόμενες ώρες η επιχείρηση είναι πιθανό να μετατραπεί από επιχείρηση διάσωσης σε επιχείρηση ανάσυρσης των σορών.
Η Ιταλική ακτοφυλακή έδωσε στη δημοσιότητα το πρώτο επίσημο βίντεο από τις έρευνες στην περιοχή:
Όσο περνούν οι ώρες οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων εξανεμίζονται. Αν και η θερμοκρασία του νερού ευνοεί την επιβίωση των ναυαγών, συνήθως οι πρόσφυγες δεν ξέρουν να κολυμπούν με αποτέλεσμα τον άμεσο πνιγμό τους.
Αν οι μαρτυρίες επιζώντων που κάνουν λόγο για 700 επιβαίνοντες στο μοιραίο πλοιάριο επιβεβαιωθούν, η παγκόσμια κοινότητα θα έχει να θρηνεί τη μεγαλύτερη τραγωδία στα χρονικά της μεταναστευτικής ροής στη Μεσόγειο. Μέχρι πρότινος τα θλιβερά πρωτεία κράταγε το ναυάγιο της 3ης Ιουνίου του 2013, επίσης στη Λαμπεντούζα, όταν η θάλασσα μετατράπηκε σε ένα απέραντο νεκροταφείο με 366 νεκρούς μετανάστες και 20 αγνοούμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου