Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Για τον «Ρήγα Φεραίο»

Για τον «Ρήγα Φεραίο»

tsipras-rosia.jpg

Ο Αλέξης ΤσίπραςO Αλέξης Τσίπρας στην επίσκεψή του στη Μόσχα. | AP Photo / Ivan Sekretarev
Στα «Νέα» της Μεγάλης Τετάρτης ο «Μικροπολιτικός» αφιέρωσε σχόλιό του στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στο ρωσικό πρακτορείο ITAR-TASS, όπου σε ερώτηση για τις «προσωπικότητες που τον ενέπνευσαν» η πρώτη απάντηση ήταν «ο Ρήγας Φεραίος».
Στο σχόλιό του τονίζει -και πολύ σωστά- ότι ο Ρήγας αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους Έλληνες αριστερούς και κομμουνιστές, και προσθέτει: «Με τη νεολαία του ΚΚΕ Εσωτερικού να παίρνει το όνομά του».
Φαίνεται όμως ότι οι ιστορικές γνώσεις του «Μικροπολιτικού» είναι περιορισμένες. Το όνομα του Ρήγα Φεραίου έδωσαν στην οργάνωσή τους οι νέοι που ίδρυσαν στα τέλη Νοεμβρίου 1967 την «Πανελλήνια Αντιδικτατορική Οργάνωση Σπουδαστών Ρήγας Φεραίος», την πρώτη πανελλαδικής εμβέλειας οργάνωση κατά της χούντας, που έφτιαξαν κυρίως μέλη της «Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη», αλλά και άλλοι αριστεροί και δημοκράτες φοιτητές.
Αυτή η οργάνωση του «Ρήγα» συσπείρωσε αμέσως εκατοντάδες μέλη στο εσωτερικό και το εξωτερικό και ανέπτυξε έντονη και πολύπλευρη δράση κατά της χούντας. Δεκάδες μέλη της συνελήφθησαν, βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν με βαριές καταδίκες από τα Εκτακτα Στρατοδικεία.
Η συμβολή του «Ρήγα» ήταν τεράστια και στην ανάπτυξη του μαζικού αντιδικτατορικού κινήματος και στη δημιουργία των «Φοιτητικών Επιτροπών». Οι δίκες των Ρηγάδων έγιναν βήμα για την καταγγελία της δικτατορίας, ενώ ο «Θούριος», το έντυπο της οργάνωσης, έπαιξε ρόλο καθοδήγησης και ενημέρωσης για την αντίσταση. Πολύ αργότερα, μετά την πτώση της χούντας, η οργάνωση του «Ρήγα Φεραίου» έγινε η νεολαία του ΚΚΕ Εσωτερικού.
Δεν ήταν τυχαίο, βέβαια, το γεγονός ότι μετά τη διάσπαση του ΚΚΕ τον Φεβρουάριο του 1968 ο αντιδικτατορικός «Ρήγας» τάχθηκε με την ανανεωτική πτέρυγα, δηλαδή με αυτήν που έγινε γνωστή ως ΚΚΕ Εσωτερικού. Αυτά για την ιστορία, μιας και σε λίγες μέρες θα τιμήσουμε τους αγώνες όλων όσοι αντιστάθηκαν πραγματικά στη δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967.
Ν.Β.
Η πρώτη σελίδα του «Θούριου»Η πρώτη σελίδα του «Θούριου» που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1967 | 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου