ΚΑΣΤΟΡΙΑ

ΚΑΣΤΟΡΙΑ
ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΝΟ

Δευτέρα, 6 Απριλίου 2015

Αυστριακός καγκελάριος: Τι θέλει να αποδείξει ο Σόιμπλε;

Αυστριακός καγκελάριος: Τι θέλει να αποδείξει ο Σόιμπλε;

Ευθείες Βολές

22:35 | 05 Απρ. 2015
Τελευταία ανανέωση 22:44 | 05 Απρ. 2015
Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Έστεραϊχ», ασκεί δριμεία κριτική στην ευρωπαϊκή πολιτική που προσανατολίζεται στις χρηματαγορές αλλά και στη στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Δεν θα αφήσουμε να διαμελιστεί η Ευρώπη από τον κόσμο της χρηματαγοράς», διαμηνύει. Παράλληλα ζητά να δοθεί στην Ελλάδα μια «έντιμη ευκαιρία» και τάσσεται υπέρ μια ευελιξίας στην τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων. 
Όπως υπογραμμίζει «δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνά πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα». «Ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του δεν είναι “μάγοι”», σημειώνει και συνεχίζει: «Ίσως να υποτίμησαν τα πρόβλημα και στο θέμα της επαγγελματικότητάς της να βρίσκεται ακόμη σε μια διαδικασία μάθησης. Υποσχέθηκε πάρα πολλά πιστεύοντας ίσως ότι μπορεί να τα τηρήσει και πολλοί που διαπραγματεύονται μαζί της στις Βρυξέλλες ή την Αθήνα έχουν συχνά την εντύπωση ότι απέναντί τους δεν έχουν πολιτικούς αλλά καθηγητές πανεπιστημίων σε μια πανεπιστημιακή παράδοση».
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, δεν μπορεί να κατανοήσει τι νόημα έχει «το να θέλει ο κύριος Σόιμπλε να αποδείξει ότι είναι ένας τέλειος επαγγελματίας και ότι οι άλλοι στην ελληνική κυβέρνηση είναι αρχάριοι» διότι αυτό δεν λύνει με κανέναν τρόπο τα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ανθρώπων στην Ελλάδα. «Δεν έχουμε κανένα λόγο να πανηγυρίζουμε ότι εμείς είμαστε τόσο καλοί, όταν την ίδια στιγμή η Νότια Ευρώπη κατρακυλά σε μια ανθρωπιστική καταστροφή. Η κοινή Ευρώπη υπάρχει όταν ο γείτονας δεν πεινάει», σημειώνει.
Ο Βέρνερ Φάιμαν επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει κινητικότητα αλλά το ίδιο ισχύει και για τους υπουργούς Οικονομικών και το υψηλόβαθμο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα. «Δεν θα αφήσουμε να διαμελιστεί η Ευρώπη από τον κόσμο της χρηματαγοράς, ο οποίος, δυστυχώς, σε αντίθεση προς εμάς τους Ευρωπαίους πολιτικούς, είναι άριστα δικτυωμένος διεθνώς».
«Θα πρέπει να είμαστε πιο ευέλικτοι και να επιτρέπουμε μερικές φορές στις χώρες να μην τηρούν όλα τα κριτήρια του Μάαστριχτ, όταν μπορούν να μας πείσουν ότι χρειάζονται τα χρήματα, για παράδειγμα για επενδύσεις στο μέλλον, και όλα αυτά να γίνονται χωρίς να ζητάμε την άδεια των χρηματαγορών» προσθέτει. Με πρωτοφανή κατηγορηματικό τρόπο ο Αυστριακός καγκελάριος ζητάει στη συνέχεια «να πάρει επιτέλους και πάλι η πολιτική τα πράγματα στα χέρια της και να μην περιμένει να παίρνει κάθε πρωί στα χέρια της τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» για να δει τι λένε οι αγορές».
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο καγκελάριος πιστεύει, όπως τονίζει, «σε μια ευκαιρία πέρα από την 9 η Απριλίου, την 9 η Μαΐου, ή την 9 η Ιουνίου, αλλά θα υπάρχουν πολύ συχνά μεγάλοι κίνδυνοι και το μέλλον της Ελλάδας θα βρεθεί ακόμη μερικές φορές σε δοκιμασία».
http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/aystriakos-kagkelarios-ti-thelei-na-apodeiksei-o-soimple

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου