Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Με ποδοσφαιρικό grexit απειλούν FIFA και UEFA

Με ποδοσφαιρικό grexit απειλούν FIFA και UEFA

Τελεσίγραφο

20:33 | 22 Απρ. 2015
Τελευταία ανανέωση 21:06 | 22 Απρ. 2015
Τελεσίγραφο στον υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή στέλνουν, με επιστολή τους που κοινοποίησαν στην ΕΠΟ το απόγευμα της Τετάρτης, η FIFA και η UEFA. 
Επί της ουσίας ενημερώνουν ότι σε περίπτωση που το νέο αθλητικό νομοσχέδιο ψηφιστεί θα υπάρξει άμεσα και επ' αόριστον αποκλεισμός των ελληνικών ομάδων και της εθνικής ομάδας από τις διεθνείς διοργανώσεις. FIFA και UEFA αντιδρούν στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΕΠΟ). 
Οι δυο ομοσπονδίες είχαν προειδοποιήσει και στο πρόσφατο παρελθόν με κυρώσεις αν κατατεθεί το νέο αθλητικό νομοσχέδιο αλλά ο Σταύρος Κοντονής είχε δηλώσει αποφασισμένος να προχωρήσει και το κατέθεσε στη Βουλή. 
Παρόμοια απάντηση φέρεται να έδωσε και στις σημερινές συστάσεις διαμηνύοντας ότι δεν δέχεται τελεσίγραφα και ότι η απόφασή του είναι πως το νομοσχέδιο θα προχωρήσει κανονικά. 
Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο έχει κατατεθεί και συζητείται στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος. Θα συζητηθεί αρχικώς στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής στις 27-28 και 30 Απριλίου και στη συνέχεια, στις 4 και 5 Μαΐου, στην Ολομέλεια, οπότε και θα τεθεί προς ψήφιση.
Τι αναφέρει η επιστολή των FIFA, UEFA
κ. Γεώργιο Γκιρτζίκη  Πρόεδρο
Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία
Υποβολή νομοσχεδίου με τίτλο «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις» στην Βουλή των Ελλήνων.
Κύριε Πρόεδρε,
Μάθαμε ότι ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων υπέβαλε επίσημα το νομοσχέδιο με τίτλο «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις» στην Βουλή των Ελλήνων και ότι πολύ σύντομα αναμένεται να διεξαχθεί ψηφοφορία.
Αντιλαμβανόμαστε ότι παρά την συνάντηση με τους εκπροσώπους της FIFA και της UEFA η οποία έλαβε χώρα την 30 Μαρτίου 2015 και κατά την διάρκεια της οποίας οι εκπρόσωποί μας ξεκάθαρα εξέφρασαν την ανησυχία μας σχετικά με τον νέο νόμο, οι Ελληνικές αρχές αποφάσισαν να προχωρήσουν χωρίς να λάβουν υπόψη τα σχόλιά μας αναφορικά με συγκεκριμένες διατάξεις οι οποίες θεωρούνται ότι αντιβαίνουν στην αρχή της αυτονομίας που απαιτείται από την FIFA για τις ομοσπονδίες μέλη.
Η υιοθέτηση και εφαρμογή του νομοσχεδίου χωρίς τροποποιήσεις πραγματικά παραβαίνει την αρχή σύμφωνα με την οποία όλες οι ομοσπονδίες μέλη της FIFA και της UEFA πρέπει να διαχειρίζονται τις υποθέσεις τους ανεξάρτητα και χωρίς την επιρροή οποιουδήποτε τρίτου (όπως ορίζεται στο άρθρο 13 παρ. 1i και άρθρο 17 του Καταστατικού της FIFA, όπως επίσης και στο άρθρο 7β παρ. 2 του Καταστατικού της UEFA).
Δεδομένων των συνθηκών, δια της παρούσης σας πληροφορούμε ότι σε περίπτωση που το νομοσχέδιο υιοθετηθεί όπως προτείνεται, δεν μας μένει καμία άλλη επιλογή παρά να παραπέμψουμε την υπόθεση στα οικεία όργανα της FIFA και της UEFA για άμεσες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ).
Σας υπενθυμίζουμε ότι ένας αποκλεισμός της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας θα σημαίνει ότι η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θα απωλέσει τα δικαιώματα μέλους που προκύπτουν από την ιδιότητά της ως μέλος της FIFA και της UEFA, με άμεση ισχύ και, ιδιαίτερα, ότι καμία Ελληνική ομάδα οποιασδήποτε μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ΠΑΕ, δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στις διοργανώσεις της FIFA ή της UEFA και ότι ούτε η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ούτε οποιοδήποτε από τα μέλη ή τους αξιωματούχους της δεν θα μπορεί να συνεχίσει να απολαμβάνει τα ωφελήματα από οποιαδήποτε προγράμματα ανάπτυξης, εκπαιδευτικούς κύκλους ή κατάρτιση από την FIFA ή την UEFA (πρβλ. άρθρο 14 παρ. 3 σε συνδυασμό με Άρθρο 12 παρ. 1 του Καταστατικού της FIFA και άρθρο 9 παρ. 1 σε συνδυασμό με άρθρο 7 του Καταστατικού της UEFA).
Πρόσθετα, η άρση του αποκλεισμού θα τελεί υπό την αίρεση της επιστροφής στην προτέρα κατάσταση, γεγονός το οποίο σημαίνει την κατάργηση του νόμου.
Σας συστήνουμε να επικοινωνήσετε με τις οικείες αρχές προκειμένου να τις ενημερώσετε σχετικά με την θέση της FIFA και της UEFA και τις δυσμενείς συνέπειες τυχόν ψήφισης του νέου νόμου από την Βουλή.
Μετά τιμής
FEDERATION INTERNATIONALE
DE FOOTBALL ASSOCIATION
JeromeValcke
Γενικός Γραμματέας
UNION DES ASSOCIATIONS
EUROPEENNES DE FOOTBALL
Gianni Infantino
Γενικός Γραμματέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου