Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

NASA: Το πολύ σε 30 χρόνια θα έχουμε βρει εξωγήινη ζωή

NASA: Το πολύ σε 30 χρόνια θα έχουμε βρει εξωγήινη ζωή

Ζήτημα Χρόνου

19:24 | 08 Απρ. 2015
Τελευταία ανανέωση 20:17 | 08 Απρ. 2015
Στα πρόθυρα ανακάλυψης εξωγήινης ζωής βρίσκεται η ανθρωπότητα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο επιστήμονα της NASA.
«Νομίζω πως μέσα σε μια δεκαετία θα έχουμε αρκετές ενδείξεις για ζωή εκτός της Γης και μέσα σε είκοσι με τριάντα χρόνια θα έχουμε και τις οριστικές αποδείξεις», δήλωσε η Έλεν Στόφαν από τη NASA κατά τη διάρκεια μια συζήτησης για τις προσπάθειες εντοπισμού κατοικήσιμων πλανητών και εξωγήινης ζωής. «Ξέρουμε πως να κοιτάξουμε. Ξέρουμε που να κοιτάξουμε», δήλωσε και πρόσθεσε: «Σε μεγάλο βαθμό διαθέτουμε την τεχνολογία και κινούμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Για τον επίσης αξιωματούχο της NASA Τζεφερι Νιουμαρκ, «η ερώτηση δεν είναι εάν αλλά πότε». «Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε ενδείξεις για εξωγήινη ζωή τόσο στο ηλιακό μας σύστημα όσο και πέραν από αυτό» είπε.
Την αισιοδοξία για εντοπισμό εξωγήινης μορφής ζωής συμμερίστηκε ο πρώην αστροναύτης Τζον Γκρούνσφελντ, διοικητικό και επιστημονικό στέλεχος της NASA, ο οποίος προέβλεψε ότι ίχνη ζωής θα ανακαλυφθούν σχετικά σύντομα τόσο στο ηλιακό μας σύστημα, όσο και πέρα από αυτό. Όπως είπε, «απέχουμε μια γενιά για κάτι τέτοιο, όσον αφορά το ηλιακό μας σύστημα, είτε η ανακάλυψη θα αφορά σε κάποιον παγωμένο δορυφόρο ή τον 'Αρη, είτε ακόμη κάποιον εξωπλανήτη γύρω από ένα κοντινό άστρο». Ο Γκρούνσφελντ σημείωσε πως οι πρόσφατες ανακαλύψεις δείχνουν πως το ηλιακό μας σύστημα και εν γενεί ο Γαλαξίας μας βρίθουν από περιβάλλοντα που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μορφές ζωής, όπως τις ξέρουμε.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι δορυφόροι του Δία Ευρώπη και Γανυμήδης, αλλά και ο δορυφόρος του Κρόνου, ο Εγκέλαδος. Επίσης ωκεανοί κάλυπταν μεγάλο μέρος του Άρη στο παρελθόν, ενώ το Curiosity έχει εντοπίσει ήδη στον «κόκκινο πλανήτη» οργανικά μόρια και μόρια «σταθερού» αζώτου, βασικά στοιχεία για γήινες μορφές ζωής. Επίσης από την έρευνα του διαστημικού τηλεσκόπιου της NASA Κέπλερ προκύπτει πως σχεδόν κάθε αστέρι «φιλοξενεί» πλανήτες και πολλοί από αυτούς ενδέχεται να μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή. Όπως προκύπτει οι πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη και τον Άρη είναι περισσότεροι στο γαλαξία μας από τους γίγαντες αερίου, όπως ο Κρόνος και ο Δίας.
Κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του δορυφόρο του Δία «Ευρώπη», πιστεύεται ότι  κρύβεται ένας ωκεανός που δεν είναι τόσο διαφορετικός από τις παγωμένες λίμνες στις δικές μας πολικές περιοχές που είναι γεμάτες μικρόβια. Η NASA προγραμματίζει μια αποστολή στην Ευρώπη το 2022. Ο κύριος στόχος αυτής της αποστολής που θα στοιχίσει 2.1 δισεκατομμύρια δολάρια, θα είναι να ρίξει φως στο ερώτημα κατά πόσον το παγωμένο αυτό φεγγάρι είναι κατοικήσιμο και κατά πόσον υπάρχουν ενδείξεις εξωγήινης ζωής.
http://tvxs.gr/news/sci-tech/nasa-poly-se-30-xronia-tha-exoyme-brei-eksogiini-zoi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου