Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ - Προειδοποίηση από Euroworking

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ - Προειδοποίηση από Euroworking

Στενές επαφές

20:54 | 28 Μάιος. 2015
Τελευταία ανανέωση 22:49 | 28 Μάιος. 2015
Τηλεδιάσκεψη μίας ώρας είχαν το απόγευμα της Πέμπτης (17:30) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Η κυβέρνηση, που επιδιώκει συμφωνία το συντομότερο δυνατόν ακόμη και στο τέλος της εβδομάδας, φαίνεται πως αναζητεί μια πολιτική λύση για να ξεπεραστούν τα επί μέρους εμπόδια στις διαπραγματεύσεις. Η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη, ενώ την αισιοδοξία της φαίνεται να συμμερίζονται τις τελευταίες ημέρες και οι αγορές. Ωστόσο τα μηνύματα που έρχονται από την Κομισιόν και το ΔΝΤ είναι πως η συμφωνία είναι δυνατή αλλά θέλει ακόμη δουλειά. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Euroworking Group, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης για την αποτίμηση της πορείας των διαβουλεύσεων, φέρεται να προειδοποίησε την ελληνική πλευρά πως αν δεν κλείσει η συμφωνία έως την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη τότε το πρόγραμμα «χάνεται». Το μήνυμα φέρεται να εστάλη στον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γιώργο Χουλιαράκη, στον οποίο επισημάνθηκε πως μετά τις 4 Ιουνίου δεν θα υπάρχει ο φυσικός χρόνος ώστε οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Θεσμών να λάβει τις σχετικές κοινοβουλευτικές εγκρίσεις.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το Euroworking Group, η ομάδα Εργασίας του Eurogroup, δεν έμεινε ικανοποιημένοι από την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Κατά τη συνεδρίαση, όπου το κλίμα ήταν βαρύ σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των υπουργών οικονομικών των χωρών μελών της ευρωζώνης εκτιμούν πως «πολλά θέματα παραμένουν ανοικτά», ενώ ισχυρίζονται επιπλέον ότι «η κυβέρνηση έχει προχωρήσει και σε κάποιες μονομερείς ενέργειες και έχει ξεφύγει από το πνεύμα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως από την ενημέρωση που έγινε στην Ομάδα Εργασίας από στελέχη του Βrussels Group, προκύπτει ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές στα δημοσιονομικά θέματα, στις συντάξεις, στην αγορά εργασίας, καθώς και σε άλλα ζητήματα.
Εν τω μεταξύ, κοινοτικές πηγές, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, έκαναν λόγο για «περιορισμένη πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, οι οποίες θα συνεχιστούν αύριο. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν προβλέπεται κάποιο έκτακτο Eurogroup. Από την πλευρά τους ελληνικές πηγές σημειώνουν πως οι διαβουλεύσεις αποδίδουν και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας επί της αρχής.
Εξάλλου, πηγές της Ευρωζώνης με γνώση των διαπραγματεύσεων παραδέχονται πως - σε αντίθεση με το επιθετικό κλίμα στο Euroworking Group - το κλίμα που κυριαρχεί στις διαβουλεύσεις στο Brussels Group είναι βελτιωμένο όπως και οι όροι συνεργασίας, αν και όπως αναφέρουν, ο όγκος εργασίας που έχει επωμιστεί η ελληνική πλευρά είναι τεράστιος και δυσανάλογος σε σχέση με το χρόνο που απομένει έως τη λήξη της παράτασης, στο τέλος του Ιουνίου. Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως υφίστανται ακόμα αποκλίσεις στα δημοσιονομικά, τις συντάξεις, την αγορά εργασίας, τη δημόσια διοίκηση και μια σειρά από άλλους τομείς. Τέλος, σημαντικό ρόλο στην επιτάχυνση των διαδικασιών παίζει, όπως λένε χαρακτηριστικά, η πλήρης τήρηση από όλους της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.
Υπενθυμίζεται πως στη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ - Ολάντ που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα, ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος είχαν δηλώσει ότι είναι πρόθυμοι να παρέμβουν και προσωπικά ώστε να υπάρξει το συντομότερο δυνατό λύση. Νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις και υπεύθυνος της πολιτικής ομάδας διαπραγματεύσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, φέρεται να δήλωσε στον Gauardian πως «οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις δεν θα οδηγήσουν σε τελική συμφωνία» και απαιτείται «παρέμβαση στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη». «Οι δύο πλευρές ποτέ δεν θα συγκλίνουν πλήρως, όμως η γενική εντύπωση είναι ότι συγκλίνουν», δήλωσε, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα. «Υπάρχει τώρα μια εύλογη πιθανότητα, η όποια σύγκλιση εξακολουθεί να πρέπει να γίνει μετά το Brussels Group, να γίνει σ' ένα υψηλότερο επίπεδο, στο οποίο πολιτικοί θα κληθούν για την τελική συναλλαγή και θα γεφυρώσουν το κενό», δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου