ΠΑΛΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΠΑΛΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Χριστόφορος Δουλγέρης

Σάββατο, 6 Ιουνίου 2015

La Τribune: Απαράδεκτη, προκλητική μπλόφα η πρόταση των θεσμών

La Τribune: Απαράδεκτη, προκλητική μπλόφα η πρόταση των θεσμών

Συμπεράσματα

22:36 | 04 Ιουν. 2015
Τελευταία ανανέωση 22:41 | 04 Ιουν. 2015
Ως«απαράδεκτη και προκλητική» χαρακτηρίζει την πρόταση που παρουσίασαν μέσω του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ οι θεσμοί στον Έλληνα πρωθυπουργό, η οικονομική εφημερίδα «La Τribune». Εκτιμά επίσης ότι το υποτιθέμενο τελεσίγραφο αποτελεί «μπλόφα».
«Ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε την πρόταση των πιστωτών, οι συζητήσεις όμως συνεχίζονται. Επομένως το τελεσίγραφο είναι ήδη παρωχημένο. Όμως, ο γόρδιος δεσμός των διαπραγματεύσεων παραμένει και είναι οι συντάξεις» εκτιμά ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας, Ρομαρίκ Γκοντέν .
«Στην πραγματικότητα, το μπλοκάρισμα στις διαπραγματεύσεις οφείλεται στην ιδεολογική πόλωση των πιστωτών που επικεντρώνουν τη λύση σε μια λογιστική προσέγγιση της οικονομίας. Όμως, η λύση στο πρόβλημα των συντάξεων καθώς και στα άλλα δεινά της Ελλάδας, είναι αλλού : Ευρίσκεται στην ανάκαμψη της οικονομίας, στην επανοικοδόμηση, στην αναδιάρθρωση του χρέους δημόσιου και ιδιωτικού και στην ενεργό καταπολέμηση της ανεργίας. Τότε μόνο η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα είναι δυνατή, σημειώνει ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της γαλλικής εφημερίδας.
«Όμως, η κατάσταση σήμερα μοιάζει να έχει ξεφύγει τα όρια της λογικής. Για αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι μόνο η ελληνική πρόταση αποτελεί ρεαλιστική βάση για τις διαπραγματεύσεις» υπογραμμίζει ο Γκοντέν.
Αναφορικά με την πρόταση που έβαλαν στο τραπέζι χθες οι θεσμοί, ο αρχισυντάκτης την χαρακτηρίζει ως «προκλητική» ενώ εκτιμά ότι υποτιθέμενο τελεσίγραφο δεν είναι κάτι περισσότερο από «μπλόφα».
«Είναι γεγονός» γράφει, «ότι το σχέδιο που υπέβαλαν οι πιστωτές στην ελληνική κυβέρνηση είναι πράγματι απαράδεκτο για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του». «Το σχέδιο αυτό, καρπός των δύσκολων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους εκπροσώπους της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ήταν μια πραγματική πρόκληση. Επρόκειτο για μια νέα κούρα λιτότητας που θα εξασθένιζε ακόμα περισσότερο τους πιο αδύναμους. Ήταν επίσης μια προσπάθεια πρόκλησης της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να επέλθει διάσπαση, μέσα από την σαφή θέληση των πιστωτών να πατήσουν πάνω στις κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει η κυβέρνηση Τσίπρα για το θέμα των συντάξεων», είναι το συμπέρασμα του Γκοντέν.
Όπως σημειώνει στη συνέχεια: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός το ξέρει, γι' αυτό και απέρριψε άμεσα το σχέδιο των πιστωτών. “Δεν είναι μια σοβαρή βάση για συζήτηση”, είπε. Ο Τσίπρας έδειξε επομένως ψυχραιμία και εκ των πραγμάτων απέρριψε το “τελεσίγραφο”, εάν αυτό ήταν πράγματι τελεσίγραφο».
«Εάν ήταν ένα πραγματικό τελεσίγραφο, τότε θα ήταν αδύνατη η συνέχιση των συζητήσεων. Ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει» καταλήγει ο Ρ. Γκοντέν εκτιμώντας ότι επρόκειτο για «τελεσίγραφο-μπλόφα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου