Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Γίναμε …Γερμανία, διότι διέγραψαν το χρέος μας»…Suddeutsche Zeitung

Γίναμε …Γερμανία, διότι διέγραψαν το χρέος μας»…

Δεν λείπουν παντελώς οι γενναίες παραδοχές από το φάσμα του γερμανικού τύπου, όπως επιβεβαιώνει άρθρο της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung.
Η εφημερίδα πρόσκειται στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), αλλά εν προκειμένω η θέση της απέχει πολύ από τις συνήθεις τοποθετήσεις στελεχών του κόμματος.

Η Suddeutsche Zeitung σημειώνει ότι το Βερολίνο, ως προς το θέμα της Ελλάδας, λησμονεί την ίδια την ιστορία της Γερμανίας. Και εξηγεί: «Το οικονομικό θαύμα της Γερμανίας κατέστη εφικτό μόνο επειδή άλλες χώρες διέγραψαν τα χρέη της».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η γερμανική κυβέρνηση συμπεριφέρεται ωσάν οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα να αφορούν μόνο χρήματα, μόνο το παρόν, μόνο τον ΦΠΑ στα ελληνικά ξενοδοχεία. Στην πραγματικότητα όμως – τονίζει η εφημερίδα- πρόκειται για ένα άλλο, μεγαλύτερο ζήτημα κι εδώ η κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έχει χτυπήσει «διάνα »: Σε αυτή τη διαμάχη, όπως και σε άλλα ευρωπαϊκά ζητήματα, πρόκειται και για την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας απέναντι στην Ευρώπη.

Αφού μνημονεύει το Τρίτο Ράιχ, η Suddeutsche Zeitung στέκεται στο γεγονός ότι, το 1953, αποφασίστηκε στο Λονδίνο η διαγραφή μεγάλου μέρους του γερμανικού χρέους.

Αμερικανοί, Βρετανοί και Γάλλοι γνώριζαν ότι, χωρίς μια διαγραφή του χρέους της, η Γερμανία θα αδυνατούσε να ορθοποδήσει, γράφει η Suddeutsche Zeitung. Σημειώνει ειδικότερα ότι, χωρίς αυτή τη διαγραφή, ουδείς θα αναπολούσε σήμερα το γερμανικό οικονομικό θαύμα, ούτε την έκρηξη των εξαγωγών της χώρας, κατά τις δεκαετίες του 1950 και 1960.

Το 1953, όμως, αποφασίστηκε κάτι επιπρόσθετο: Το ερώτημα αν η Γερμανία οφείλει πολεμικές αποζημιώσεις παραμερίστηκε, ώσπου να υπογραφεί επισήμως ειρηνευτική συνθήκη. Αυτή η συνθήκη δεν υπάρχει ούτε σήμερα. Με τη Συνθήκη «Δύο Συν Τέσσερα», η οποία οδήγησε στην επανένωση της Γερμανίας, το θέμα αποσιωπήθηκε συνειδητά.

Έτσι από νομικής πλευράς, εξηγεί η εφημερίδα, η σκληρή στάση της γερμανικής κυβέρνησης δεν είναι πλέον πειστική, ούτε για τις επανορθώσεις, ούτε για το κούρεμα του χρέους. Αντίθετα, προσθέτει η Suddeutsche Zeitung, η Μέρκελ και ο Σόιμπλε θα πρέπει αυτές τις ημέρες να θυμηθούν ποια στάση τήρησαν οι πιστωτές της Γερμανίας, προ 62 ετών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου