Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Πίτερ Σέλερς μια υποκριτική ιδιοφυΐα Tvxs Αφιέρωμα

Πίτερ Σέλερς μια υποκριτική ιδιοφυΐα

Tvxs Αφιέρωμα

11:33 | 07 Ιουν. 2015
Τελευταία ανανέωση 12:16 | 07 Ιουν. 2015
Γιώργος Ρούσσος
Η υποκριτική ιδιοφυΐα του σπουδαίου Πίτερ Σέλερς είναι δεδομένη και έχει καταγράψει τη δική της μοναδική ιστορία στον χώρο της Έβδομης Τέχνης. Πολύ πριν τη συνεργασία του με τον κορυφαίο σκηνοθέτη Στάνλεϊ Κιούμπρικ, αλλά και τον Μπλέικ Έντουαρντς - στις ταινίες Ροζ Πάνθηρας ως Επιθεωρητής Κλουζώ - ο τρεις φορές υποψήφιος για Όσκαρ ηθοποιός, είχε πρωταγωνιστήσει στο φιλμ «Ραντεβού στο Σινεμά». Η ταινία κυκλοφορεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα και από την Πέμπτη 4 Ιουνίου προβάλλεται στις Κινηματογραφικές Αίθουσες.
Ένα νεαρό ζευγάρι, ο Matt και η Jean Spenser - τους οποίους ερμηνεύουν το πραγματικό ζευγάρι στη ζωή: Μπιλ Τράβερςκαι Βιρτζίνια Μακένα - δεν μπορούν να πιστέψουν την τύχη τους, όταν ένας μακρινός θείος αφήνει όλη την περιουσία του σε αυτούς.
Όμως αυτό που τελικά κληρονομούν είναι ένας ετοιμόρροπος παλιός κινηματογράφος που ονομάζεται "The Bijou" και στον οποίο εργάζονται τρεις ηλικιωμένοι υπάλληλοι: ο θυρωρός (Μπέρναρντ Μάιλς), η ταμίας (Μάργκαρετ Ράδερφορντ) και ο αλκοολικός μηχανικός προβολής (Πίτερ Σέλερς).
Ωστόσο, ο κινηματογράφος τυγχάνει να βρίσκεται σε προνομιακή θέση και ο ιδιοκτήτης του μεγάλου γειτονικού κινηματογράφου "The Grand" προσπαθεί να το αγοράσει προκειμένου να το μετατρέψει σε πάρκινγκ.
Σε μια προσπάθεια να πείσουν τον ιδιοκτήτη του "The Grand" να αυξήσει την προσβλητικά χαμηλή προσφορά του (£ 750), οι Spensers ανακοινώνουν τη πρόθεσή τους να επαναλειτουργήσουν το "Bijou". Αλλά για να το κάνουν αυτό θα πρώτα πρέπει να μάθουν πώς λειτουργεί ένας κινηματογράφος...
Με οδηγό το έξυπνο και πρωτότυπο σενάριο των William Rose και John Eldridge - Υποψήφιο για βραβείο BAFTA Καλύτερου σεναρίου - η ταινία «Ραντεβού στο Σινεμά» του Basil Dearden (Βραβείο BAFTA το 1959 για την ταινία του «Sapphire»), είναι μία προσεγμένη και διασκεδαστική κωμωδία. Με καλό καστ και προεξέχοντος του σπουδαίου Πίτερ Σέλερς, το φιλμ αποτελεί την ιδανική επιλογή για προβολή σε θερινό κινηματογράφο.
Ο Πίτερ Σέλερς - πραγματικό όνομα Richard Henry Sellers - γεννήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου του 1925, στο Σάουθσι του Πόρτσμουθ. Η οικογένειά του συμμετείχε στα βαριετέ της εποχής, κάτι που έκανε και ο ίδιος από μικρή ηλικία, μαθαίνοντας στην πράξη χορό, τραγούδι και ηθοποιία, ενώ έπαιξε και ντραμς σε διάφορες τζαζ μπάντες. Κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο υπηρέτησε στη RAF σαν μη-ιπτάμενος, λόγω της κακής του όρασης.
Μετά τον πόλεμο ο Βρετανός ηθοποιός ξαναγύρισε στα βαριετέ, ενώ αργότερα παρουσίασε την ραδιοφωνική εκπομπή "The Goon Show" που μεταφέρθηκε στην τηλεόραση. Το 1955 άρχισε να εμφανίζεται στον κινηματογράφο, κάνοντας επιτυχία αρχικά με Βρετανικές κωμωδίες. Πιο σημαντική εξ αυτών ήταν "Το Ποντίκι που Βρυχάται" (The Running Jumping and Standing Still Film - 1959), που του χαρίζει και την πρώτη υποψηφιότητα για Όσκαρ.
Το 1962 συμμετείχε στην κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Β. Ναμπόκοφ "Λολίτα"από τον κορυφαίο Αμερικανό σκηνοθέτη Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Ο Σέλερς υποδυόμενος τον ρόλο του Κλαιρ Κίλτι, αν και σε δεύτερο ρόλο, κερδίζει τις εντυπώσεις χαρίζοντας μας μία από τις καλύτερες ερμηνείες του.
Το γεγονός αυτό δεν περνά απαρατήρητο από τον Κιούμπρικ, που καταλαβαίνοντας την αξία και το ταλέντο του, του προσφέρει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο φιλμ:"S.O.S Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα" (Dr. Strangelove) - παίζοντας τρεις διαφορετικούς ρόλους και αποσπώντας τη δεύτερη υποψηφιότητα για Όσκαρ.
Με τον τρόπο αυτό ο Σέλερς θα μπει στην μικρή εκείνη λίστα ηθοποιών (μαζί με Frank Silvera, Timothy Carey, Sterling Hayden και Kirk Douglas) οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν δύο φορές με τον αγαπημένο αλλά "δύσκολο" Στάνλεϊ Κιούμπρικ...
Παράλληλα όμως ο Πίτερ Σέλερς, σημείωσε μεγάλη και διεθνή επιτυχία με την εμφάνισή του στην ταινία "Ο Ροζ Πάνθηρας" το 1963 και στη συνέχειά της το 1964, συνεχίζοντας έτσι την επιτυχημένη συνεργασία του με τονΜπλέικ Έντουαρντς. Μία συνεργασία η οποία όμως θα αντιμετωπίσει στη συνέχεια, αρκετές δυσκολίες και εντάσεις.
Ακολούθησαν τρεις συνέχειες του Ροζ Πάνθηρα αλλά και άλλες σημαντικές ταινίες όπως το "Καζίνο Ρουαγιάλ", το απολαυστικό "Πάρτυ", "Τα Σατανικά Κόλπα του Φου Μαντσού" και ο βασικός ρόλος στην ταινία "Να Είσαι Εκεί Κύριε Τσανς" (Being there - 1979) του Γέρζι Κοζίνσκι που του χάρισε την τρίτη υποψηφιότητα για Όσκαρ, αλλά και τη Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του.
Ο Πίτερ Σέλερς έφυγε στις 24 Ιουλίου 1980 από καρδιακή προσβολή. Δυο χρόνια μετά τον θάνατό του κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους η ταινία "Στα Ίχνη του Ροζ Πάνθηρα" στην οποία χρησιμοποιήθηκαν σκηνές που ο Σέλερς είχε γυρίσει πριν τον θάνατό του για τις υπόλοιπες ταινίες της σειράς...
Η ταινία «Ραντεβού στο Σινεμά» του 1957 σε σκηνοθεσία του Basil Dearden - πρωτότυπος τίτλος: Big Time Operators / The Smallest Show on Earth - κυκλοφορεί για πρώτη φορά στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, από την Πέμπτη 4 Ιουνίου, σε διανομή της εταιρείας FilmBoy.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου