ΠΑΛΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΠΑΛΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Χριστόφορος Δουλγέρης

Κυριακή, 12 Ιουλίου 2015

«Ξεπουλήστε την Ελλάδα ή βγείτε από την ευρωζώνη»

«Ξεπουλήστε την Ελλάδα ή βγείτε από την ευρωζώνη»

schauble2.jpg

European Union
Σκληρός απέναντι στην Ελλάδα εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας,Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σύμφωνα με τη γερμανική FAZ, ο Σόιμπλε προτείνει δύο εναλλακτικές για την αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος, οι οποίες εμφανίζονται εξίσου επώδυνες για την Αθήνα.   
H FAZ -επικαλούμενη έγγραφο που έχει δει η εφημερίδα- αναφέρει ότι ο Σόιμπλε απορρίπτει τις ελληνικές προτάσεις ως ανεπαρκείς έχει κάνει αρνητική εισήγησηστις άλλες χώρες. «Από αυτές τις προτάσεις λείπουν σημαντικά σημεία μεταρρυθμίσεων προκειμένου να εκσυγχρονιστεί η χώρα και να έχει βιώσιμη ανάπτυξη, μακροπρόθεσμα. Επομένως, δεν μπορεί να αποτελούν βάση ενός νέου τριετούς προγράμματος με τον ESM», υπογραμμίζεται. 
δημοσίευμα της FAZ
Στο έγγραφο αυτό, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι ο ένας τρόπος είναι να βελτιώσει η Ελλάδα τις προτάσεις της, ταχέως και πλήρως, με την πλήρη υποστήριξη της Βουλής. Μάλιστα, το γερμανικό υπουργείο προτείνει -μεταξύ άλλων- τη μεταφορά ελληνικών περιουσιακών στοιχείων, αξίας 50 δισ. ευρώ, σε ένα ειδικό ταμείο. Στη συνέχεια, θα πωληθούν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και έτσι θα ξεπληρωθεί το ελληνικό χρέος.
Ο άλλος τρόπος -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- είναι το «διάλειμμα» από το ευρώ. Δηλαδή, η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη (δηλαδή Grexit) για τουλάχιστον 5 χρόνια και να αναδιαρθρώσει το χρέος. Θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα λάβει περαιτέρω βοήθεια -και ανθρωπιστική και τεχνική- αλλά και βοήθεια που θα τονώσει την ανάπτυξη, όπως αναφέρεται στο έγγραφο. 
Το δημοσίευμα της FAZ ήρθε την ίδια ώρα που ήταν σε εξέλιξη συνεδρίαση στοEurogroup, με πηγές από την ελληνική κυβέρνηση να υποστηρίζουν ότι ποτέ δεν υπήρξε πρόταση για Grexit, σε κανένα Eurogroup, είτε από τον Σόιμπλε είτε από οποιοδήποτε άλλο. 
Η ιδέα του Σόιμπλε για το προσωρινό Grexit δεν έχει συζητηθεί ακόμα στο Eurogroup, αλλά το έγγραφο υπάρχει και κυκλοφορεί, αναφέρει δημοσιογράφος του ZDF, μέσω twitter.

Είχαν συμφωνήσει Μέρκελ και Γκάμπριελ 

Σύμφωνα με γερμανικές κυβερνητικές πηγές, η καγκελάριος Μέρκελ και ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ είχαν συμφωνήσει στην ιδέα ενός προσωρινού Grexit.
Το παραπάνω αναφέρει ο Στέφαν Λάιφερτ, ανταποκριτής του κρατικού ZDF στις Βρυξέλλες.  

«Ουδέν σχόλιο» από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα. 
Την ίδια στιγμή, γερμανικοί κύκλοι -τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα «Der Tagesspiegel»- επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του εγγράφου, ωστόσο διαψεύδουν την «επίκαιρη σημασία» του, επιχειρώντας να περιορίσουν τις αντιδράσεις που έχει ήδη προκαλέσει. 
«Πρόκειται για έγγραφο εργασίας με σκέψεις για την περίπτωση που πρέπει να τεθεί σε ισχύ το Σχέδιο Β και δεν προοριζόταν για τη σημερινή συνεδρίαση» δήλωσε διπλωμάτης στην εφημερίδα. Συνεπώς, επισημαίνεται, ο κ. Σόιμπλε δεν το παρουσίασε στους συναδέλφους του, αλλά το έγγραφο δόθηκε κατά την προετοιμασία του Eurogroup, μόνο σε χώρες με παρόμοιες απόψεις.

Πιέσεις ως την ύστατη ώρα

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εξακολουθεί να ασκεί ασφυκτική πίεση προς την Ελλάδα ώστε είτε η Αθήνα να υιοθετήσει επιπλέον επώδυνα μέτρα είτε να οδηγηθεί στην πόρτα ενός Grexit. 
Νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, o Β. Σόιμπλε εξαπέλυσε επίθεση κατά της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως «η κατάσταση παλαιότερα ήταν ελπιδοφόρα, όμως τους τελευταίους μήνες καταστράφηκε». Συμπλήρωσε πως «εμείς έχουμε κάνει τα πάντα, ωστόσο οι Έλληνες δεν έχουν κάνει τα πάντα για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη».
«Θα έχουμε εξαιρετικά δύσκολες διαπραγματεύσεις», είπε και τόνισε πως «δεν είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε υπολογισμούς που δεν είναι αξιόπιστοι». Σε κάθε περίπτωση συμφώνησε πως αυτό το Σαββατοκύριακο θα πρέπει να ληφθεί μια απόφαση για την Ελλάδα.
Για άλλη μία φορά, ο Σόιμπλε απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. 
«Τα κενά στη χρηματοδότηση της Ελλάδας είναι πολύ μεγαλύτερα απ' ό,τι έχουμε συζητήσει στο παρελθόν», είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, εμμένοντας στην αδιάλλακτη και άκαμπτη στάση που τηρεί σταθερά κατά της Αθήνας. 
Φίλια πυρά δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τον αντιπρόεδρο της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών (SPD)
ΠΗΓΗ:http://www.efsyn.gr/arthro/xepoyliste-tin-ellada-i-vgeite-apo-tin-eyrozoni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου