ΠΑΛΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΠΑΛΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Χριστόφορος Δουλγέρης

Κυριακή, 2 Αυγούστου 2015

Στο Μουσείο Ηρακλειδών οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων

Στο Μουσείο Ηρακλειδών οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων

12:51 | 01 Αυγ. 2015
Τελευταία ανανέωση 20:33 | 01 Αυγ. 2015
Από την 1 Αυγούστου 2015 ξεκινάει η έκθεση «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων» στο παράρτημα του Μουσείου Ηρακλειδών (Απ. Παύλου 37, Θησείο), με μια επιλογή εκθεμάτων από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά που λειτουργεί στο Κατάκολο και στην Αρχαία Ολυμπία.
Θα παρουσιαστούν λειτουργικά ομοιώματα μερικών από τις σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων, από το «ρομπότ-υπηρέτρια» του Φίλωνος και τον υδραυλικό τηλέγραφο του Αινεία μέχρι τον «κινηματογράφο» του Ήρωνος, κι από το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησίβιου και τον αστρολάβο του Πτολεμαίου μέχρι τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων.
Η  έκθεση  έχει  στόχο  να  αναδείξει  αυτή  τη  σχετικά  άγνωστη  πτυχή  του  αρχαιοελληνικού  πολιτισμού  και  να αποδείξει  ότι  η  τεχνολογία  των  αρχαίων  Ελλήνων  λίγο  πριν  το  τέλος  του  αρχαιοελληνικού  κόσμου  ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της  σύγχρονης τεχνολογίας μας. Μια σημαντική πολιτιστική πρωτοβουλία, που προωθεί διεθνώς την εικόνα της Ελλάδας ως βάσης του δυτικού πολιτισμού.
«Οι  κοχλίες και τα περικόχλια, οι οδοντωτοί τροχοί και οι κανόνες, οι τροχαλίες και οι ιμάντες,  οι αλυσοτροχοί και  οι  αλυσίδες,  τα  έμβολα  και  οι  κύλινδροι,  τα  ελατήρια,  οι  υδραυλικοί  ελεγκτές  και  οι  βαλβίδες,  οι προγραμματιστές  και οι  αυτόματοι  πλοηγοί (εξαρτήματα όλα  της  μηχανής  ενός  σύγχρονου αυτοκινήτου)  είναι μερικά μόνο από τα εφευρήματα των αρχαίων Ελλήνων που αποτέλεσαν τους θεμέλιους λίθους της πολύπλοκης τεχνολογίας τους», αναφέρει ο δημιουργός της έκθεσης Κώστας Κοτσανάς.
Το Μουσείο Ηρακλειδών υπηρετεί από το 2004 την τέχνη, την παιδεία και τον πολιτισμό. Εμπνευστές και ιδρυτές του μουσείου είναι ο Παύλος και η Άννα-Μπελίντα Φυρού. Σήμερα το μουσείο έχει μετεξελιχτεί σε διαδραστικό κέντρο εκλαΐκευσης της επιστήμης. Με βασική φιλοσοφία του το τρίπτυχο «Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά», υλοποιεί καινοτόμα επιμορφωτικά προγράμματα για μαθητές, εκπαιδευτικούς κι ενηλίκους στο κεντρικό του κτίριο (Ηρακλειδών 16, Θησείο), καθώς και εκθέσεις έργων τέχνης και εκλαΐκευσης της επιστήμης στο παράρτημά του (Απ. Παύλου 37, Θησείο).
Πρόγραμμα ξεναγήσεων
Κόστος  κατ’  άτομο (συμπεριλαμβανομένου  του  εισιτηρίου  εισόδου):  Γενική ξενάγηση  6€ – Διαδραστική ξενάγηση (διαδραστικές δραστηριότητες με τα εκθέματα) 10 €
Διάρκεια: Από μιάμιση έως δύο ώρες
Δηλώσεις συμμετοχής: Καθημερινά 10:00-18:00, T: 211 01 26 486 / E: annex@herakleidon-art.gr
Ξεναγήσεις Αυγούστου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου