Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Αλέξης Τσίπρας αντεπιτίθεται και ζητά «δεύτερη ευκαιρία» TVXS Ανάλυση

Ο Αλέξης Τσίπρας αντεπιτίθεται και ζητά «δεύτερη ευκαιρία»

TVXS Ανάλυση

09:38 | 06 Σεπ. 2015
Μια εβδομάδα μπορεί να χάθηκε – επικοινωνιακά και δημοσκοπικά, τουλάχιστον -, ο μεγάλος πόλεμος όμως είναι ακόμη μπροστά. Και Αλέξης Τσίπρας και Κουμουνδούρου ξεκινούν σήμερα, από τη ΔΕΘ και τη Θεσσαλονίκη, την τελική αντεπίθεση αισιοδοξώντας ότι έχουν και τον χρόνο και τα όπλα για να μετατρέψουν τη δημοσκοπική ισοπαλία σε καθαρή νίκη και να δώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ τη «δεύτερη ευκαιρία» διακυβέρνησης.
Ένα από τα βασικά, δε, όπλα, και επιχειρήματα αυτής της αισιοδοξίας είναι, κατά το εκλογικό επιτελείο της Κουμουνδούρου, η εμφανιζόμενη ως μεγάλη αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή – η θεαματικά χαμηλή συσπείρωση της εκλογικής του βάσης και τα υψηλά ποσοστά απογοήτευσης και αναποφάσιστων που καταγράφουν όλες οι δημοσκοπήσεις.
Για τα – επίμονα υψηλά – αυτά ποσοστά είναι ενδεικτικό το νέο κύμα μετρήσεων που βγήκε στον αέρα τα τελευταία 24ωρα: Η Kappa Research στη δημοσκόπησή της για το Βήμα της Κυριακής δίνει 26,5% στον ΣΥΡΙΖΑ και 25,9% στη ΝΔ με αδιευκρίνιστη ψήφος 11,6%. Η MRB στο Star έδωσε απόλυτη ισοπαλία, με 25,1% για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αλλά και αδιευκρίνιστη ψήφος 15%. Απόλυτο ντέρμπι δίνει και η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με 27% στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ και ποσοστό αναποφάσιστων 10,5%, ενώ η Metron Analysis στα Παραπολιτικά έδωσε μεν προβάδισμα ΝΔ με 24% έναντι 23,4% του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και αδιευκρίνιστη ψήφο 11,3%. Η δημοσκόπηση της Marc, δε, για το Εθνος της Κυριακής δίνει διαφορά 0,4% υπέρ του ΣΥΡΙΧΖΑ με τους αναποφάσιστους να φθάνουν στο 14%.
Όπως επιβεβαιώνουν τα περισσότερα ποιοτικά στοιχεία και οι ίδιοι οι δημοσκόποι, η μεγάλη μάζα αυτών των αναποφάσιστων προέρχονται από τις τάξεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τον Γενάρη – είναι, εν ολίγοις, οι απογοητευμένοι και «θολωμένοι» του νέου Μνημονίου και της «αριστερής μελαγχολίας».
Κατά τους επιτελείς της Κουμουνδούρου αυτό το – βαθιά προβληματισμένο και, σε μεγάλο βαθμό, απογοητευμένο  – εκλογικό σώμα μπορεί να ξανακερδηθεί και να είναι εκείνο που θα δώσει στο τέλος την καθαρή διαφορά νίκης, κι εκεί θα στοχεύσει από σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας μέσα από το τετράπτυχο της νέας στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένα τετράπτυχο απ’ το οποίο έχουν αφαιρεθεί τα αδύναμα σημεία των πρώτων ημερών της προεκλογικής εκστρατείας – αποκλειστικός στόχος η αυτοδυναμία, καμία συνεργασία πλην ΑΝ.ΕΛ, υπερβολικά απολογητικοί τόνοι – και συνοψίζεται στα εξής:
• Ο ΣΥΡΙΖΑ αποκλείει κατηγορηματικά νέες εκλογές – το μήνυμα το έστειλε καθαρά ο Δραγασάκης – και μπορεί να είναι ο μόνος εγγυητής μιας έντιμης σταθερότητας.
• Δεν ζητά πλέον, ουσιαστικά, αυτοδυναμία, αλλά καθαρή πρωτιά και «καθαρή εντολή» για να ηγηθεί, και να επιβάλει τους όρους στην δίκαιη εφαρμογή του Μνημονίου – είναι ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί την κοινωνική δικαιοσύνη.
• Κλείνει κάθε πόρτα σε συνεργασία με τη ΝΔ, όπως έγινε απολύτως σαφές με το ηχηρό  «όχι» Τσίπρα σε «κυβέρνηση ζόμπι». Ανοίγει, όμως, παράθυρο για ενδεχόμενη συνεργασία με Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ θέτοντας ωα βασικό και απαράβατο όρο να απαλλαγούν από τα «βαρίδια» (δείχνοντας εδώ ως πρώτο και… βαρύτερο όλων βαρίδι τον Ευάγγελο Βενιζέλο).
• Επιμένει να διατηρεί σε πρώτο πλάνο το δίλημμα της σύγκρουσης «παλαιού» και «νέου», ή άλλως και πολύ πιο καθαρά όπως το τονίζει σε κάθε δημόσια εμφάνισή του πλέον ο Αλέξης Τσίπρας, το δίλημμα «κυβέρνηση διαπλοκής ή κυβέρνηση Αριστεράς».
Ηδη, από το Αιγάλεω και από τη Λιβαδειά, ο Αλέξης Τσίπρας άρχισε να στέλνει αυτά τα 4 μηνύματα και πάνω σ’ αυτόν τον καμβά χτίζει από σήμερα, και από τη ΔΕΘ, την αντεπίθεσή του. Η σημειολογία της Θεσσαλονίκης μπορεί να μην τον βοηθά – και σ’ αυτό το σημείο ποντάρουν και θα χτυπήσουν οι αντίπαλοί του -, τον βοηθά ωστόσο η δημοσκοπική… ισχύς Μεϊμαράκη: Στο επιτελείο της Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η εικόνα του ντέρμπι που εκπέμπουν οι δημοσκοπήσεις μπορεί εν τέλει να λειτουργήσει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ ενεργοποιώντας τα αντανακλαστικά φόβου των αναποφάσιστων ψηφοφόρων για το ενδεχόμενο επιστροφής των... ζόμπι. Ως εκ τούτου, είναι κάτι περισσότερο από δεδομένο πως τις επόμενες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπενθυμίζει, κατά ριπάς, πως… παρά το Μεϊμαράκη βρίσκονται πάντοτε ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο Αδωνις, ο Βορίδης «και τ’ άλλα παιδιά»…
Κατηγορία άρθρου:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου