Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Του Απόστολου Λυκεσά Ο αστακός, οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι βράζονται ζωντανοί

Αποτρόπαιος μεν ο τίτλος αλλά μπορεί να μην λέει και τίποτα μέσα στην κοσμοχαλασιά του κυνισμού, σε καιρούς κατά τους οποίους οι αγώνες πείνας μπαίνουν σε κουπόνι στοιχήματος. Το νερό κοχλάζει, τα θύματα βράζουν μέσα στις πισίνες όπου μέχρι τώρα τα διατηρούσαν. Εξάλλου στις κινηματογραφικές αίθουσες έχει βγει η πολυβραβευμένη ταινία του Λάνθιμου «Αστακός». Οι «πολυβραβεύσεις» πάντως καμιά ισχύ δεν έχουν έναντι της «πολυδιαφήμισης». Το βραβείο είναι η ανταμοιβή ενός καλλιτέχνη, η διαφήμιση είναι το τάισμα του θηρίου των δημόσιων σχέσεων. Οι δημόσιες σχέσεις είναι ο «μάγειρας» με δέκα αστέρια Μισελέν που μετράει την θερμοκρασία του νερού και εκτιμά την τρυφεράδα της σάρκας κάτω από το κέλυφος. Ύστερα έρχονται οι καλεσμένοι με τα λευκασμένα δόντια που είναι όσοι πληρώνουν με διαφόρους τρόπους τον «μάγειρα».

Έτσι και χθες βράδυ αλυσίδα κινηματογράφων έκανε εγκαίνια όχι με τον «Αστακό» αλλά με τον Τζέημς Μποντ και, φυσικά, με …εκλεκτούς καλεσμένους. Όπως διαβάζουμε στο μπλογκ των πάλαι ποτέ εργαζομένων στον Αγγελιοφόρο «Μεταξύ αυτών που παρέστησαν στη χτεσινή VIP εκδήλωση, στην οποία η πρόσβαση ήταν δυνατή μόνον με προσκλήσεις, συγκαταλέγεται ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο τέως αντιδήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Ζέρβας, οι βουλευτές της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου και Κώστας Γκιουλέκας, αλλά και ο «εγκέφαλος» της πτώχευσης του «Αγγελιοφόρου» και νομικός σύμβουλος της οικογένειας Μπακατσέλου, δικηγόρος Παντελής Χαλβατζάκης, μετά της συζύγου του». Την εκδήλωση, αυτό το «ευχάριστο γεγονότο» θα παρουσίαζε «η Ελίνα Μπακατσέλου – Σπηλιοπούλου, νύφη του Αλέξανδρου Μπακατσέλου, κόρη του τέως βουλευτή της ΝΔ, Τάσου Σπηλιόπουλου, και μέχρι πρότινος επικεφαλής του life style περιοδικού «Close Up», που έχει αναστείλει -φευ!- την έκδοσή του».

Αλλά η εκδήλωση χάλασε διότι παρότι τους «αστακούς» - εργαζομένους τους έβραζε εννιά μήνες η επιχείρηση αυτοί παρέμειναν -εισέτι- ζωντανοί και μάλιστα διαμαρτυρήθηκαν χθες βράδυ επιδεικνύοντας τα αποτέλεσμα του εννεάμηνου βρασμού τους στο καζάνι της απληρωσιάς. Εννοείται ότι από τους υψηλούς καλεσμένους ούτε ένας δεν νοιάστηκε, ένας δεν σταμάτησε να ρωτήσει τι κάνουν τούτοι οι άνθρωποι, πώς περνάνε, πώς ζούνε μέσα σε βραστό νερό, μπα, τίποτα, παγερή αδιαφορία, λογικό μέχρις ενός σημείου, ζωντανός αστακός δεν τρώγεται, όσο και να έχεις μάθει στο σούσι. Και την χάλασαν την εκδήλωση τα… παλιόπαιδα δεν πήγε καν η κυρία που ήταν να προλογίσει κοτζάμ Μπόντ, Τζέημς Μποντ, με τ’ όνομα… Κι έμεινε, εν μέρει, στον αέρα, και το σύνθημα που φώναζαν οι απλήρωτοι «αστακοί»: ««Ελίνα Μπακατσέλου, 0-0-7, μας άφησες απλήρωτους και τρέχεις στα γκαλά».

Σε άλλο επεισόδιο, κι αυτό στην Θεσσαλονίκη, άνεργος «αστακός» εισέπραξε 22 ολόκληρους μήνες φυλακή, με αναστολή, για να σιτέψει περαιτέρω στην ανεργία, διότι είχε το θράσος να μην κόψει εισιτήριο σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ, του οποίου την επιχορήγηση είχε πληρώσει ως εργαζόμενος και εξακολουθεί να πληρώνει ως άνεργος . Αν ο «αστακός» άνεργος, είχε δηλώσει ότι κρατάει στο συρτάρι του στικάκι που περιέχει στοιχεία φοροφυγάδων και μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού θα την έβγαζε μόλις με τρεις μήνες ποινή, διότι τα στικάκια δεν τρώγονται με τίποτα ενώ, οι αστακοί, αντιθέτως, είναι πολύ γκουρμέ. Αλλά τι να σου κάνουν οι ελεγκτές που τσάκωσαν τον επίφοβο επαναστάτη με την τρύπια τσέπη και οι δικαστές που τον δίκασαν; Πάλι καλά που δεν ζήτησαν να κρεμάσουμε και ένα ομοίωμά του σε πλατεία αφού δεν είχε να πληρώσει τα έξοδα για την τελετή ενός κανονικού απαγχονισμού του.

Κι έτσι στρώνεται το καθημερινό τραπέζι όπου άλλοι τρώνε και άλλοι τρώγονται, ενώ από το βάθος του χρόνου ο ποιητής Νίκος Καρούζος κάνει τρίλιες τον στίχο του «Mην του μιλάτε είναι άνεργος/τα χέρια στις τσέπες του/σαν δυο χειροβομβίδες». (Αυτό, το τελευταίο, μην το πείτε του κ. Πανούση, μπορεί να το εκλάβει ως απειλή).

* Ο δημοσιογράφος του ρ/σ "Στο Κόκκινο 93,4" Απόστολος Λυκεσάς αρθρογραφεί καθημερινά στο alterthess.gr. Ακούστε ζωντανά στο "Κόκκινο 93,4" την εκπομπή "Ορθά- Κοφτά" με τον Απόστολο Λυκεσά Δευτέρα- Παρασκευή 10:00-11:00. Επικοινωνία με τον Απόστολο Λυκεσά στο apostoloslyk1@gmail.com.

http://www.stokokkino.gr/article/1000000000019976/O-astakos-oi-anergoi-kai-oi-ergazomenoi-brazontai-zontanoi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου