Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Το πάθημα των κατοίκων του Σακραμέντο: Η επιχείρηση ύδρευσης της πόλης τους χειρίστηκε σαν πειραματόζωα Από το WaterVolo

Το πάθημα των κατοίκων του Σακραμέντο: Η επιχείρηση ύδρευσης της πόλης τους χειρίστηκε σαν πειραματόζωα

Από το WaterVolo

23:10 | 13 Νοε. 2015
Το 2013 και το 2014, ο Δήμος του Σακραμέντο πειραματίστηκε με την επεξεργασία του πόσιμου νερού της πόλης  σε βάρος των κατοίκων "για να εξοικονομήσει χρήματα," σύμφωνα με ρεπορτάζ του τοπικού τηλεοπτικού σταθμούABC10.
Οι κάτοικοι  της περιοχής ποτέ δεν ενημερώθηκαν σχετικά με την τοξική χημική μόλυνση των υδάτων τους, που προέκυψε από το πείραμα. «Καρκίνος, επαπειλούμενες εγκυμοσύνες και γενετικές ανωμαλίες» είναι οι συνέπειες από την κατανάλωση αυτών των χημικών ουσιών, αλλά ο βαθμός στον οποίο οι κάτοικοι του Σακραμέντο ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυτά τα συμπτώματα δεν είναι ακόμα γνωστός.
Στελέχη της επιχείρησης επέτρεψαν να συνεχιστεί το πείραμα για έναν ολόκληρο χρόνο ,αν και ήταν γνωστό  ότι  θα προέκυπταν καρκινογόνες ουσίες. Για πόσο καιρό η μόλυνση θα υφίσταται στην παροχή νερού, είναι στον αέρα.
Πειραματίστηκαν με το νερό χρησιμοποιώντας μια νέα χημική ουσία που βοηθάει στην απομάκρυνση ιζημάτων, λάσπης και άλλων ακαθαρσιών στην παροχή νερού:  το χλωριούχο αργίλιο (ACH). Σκόπευαν να αντικαταστήσουν την χημική ουσία γνωστή ως ALUM(στυπτηρία) που χρησιμοποιείται  για να απομακρυνθούν τα μεγαλύτερα σωματίδια από το νερό του ποταμού πριν την επεξεργασία του. Και οι δύο χημικές ουσίες καθιζάνουν το ίζημα ώστε να  αφαιρείται εύκολα.
Ωστόσο, η προσθήκη του ACH αποδείχτηκε αναποτελεσματική ως μέθοδος επεξεργασίας, και  έτσι μια υπερβολική ποσότητα χλωρίου προστέθηκε στο νερό.
Ο συνδυασμός της περίσσειας χλωρίου και αλουμίνιου   κατέληξε στη δημιουργία καρκινογόνων τοξινών γνωστών ως "DBPs" - παραπροϊόντων της απολύμανσης. Συγκεκριμένα, αυτά ανήκουν στην κατηγορία των χημικών ουσιών γνωστή ως ΤΗΜ, ή Τριαλογονομεθάνια.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ,  τα ΤΗΜ βρίσκονται στην ίδια χημική τάξη με το χλωροφόρμιο και, αν και αυτό το πείραμα  έληξε πριν από περίπου ένα χρόνο, τα ΤΗΜ παραμένουν στο πόσιμο νερό του Σακραμέντο σε πάνω από τα επιτρεπόμενα επίπεδα. Αρκετές μετρήσεις των επιπέδων ΤΗΜ που δόθηκαν στον τηλεοπτικό σταθμό  ABC10 υπερέβαιναν τα 80 μέρη ανά δισεκατομμύριο, το επιτρεπόμενο δηλαδή όριο .
Η έρευνα του ABC10 αναφέρεται σε δεκάδες αναλύσεων που υπερέβαιναν το επιτρεπόμενο όριο  κατά τη διάρκεια του πειράματος. Στη συνοικία  Westlake, κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό, στη διάρκεια μιας περιόδου δύο μηνών μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου του 2013, 11 από τις 13 αναλύσεις έδειξαν τιμές  πάνω από τα όρια. Στη συνέχεια, τον Μάρτιο του 2014, συνέβη το ίδιο σε ολόκληρη την πόλη. Μερικοί άνθρωποι έπιναν νερό με επίπεδα DBP's άνω των 130 μερών ανά δισεκατομμύριο. "
Ο διευθυντής των εγκαταστάσεων ύδρευσης του Σακραμέντο, Bill Busath, είπε στο ABC10, ότι  το όλο θέμα έχει να κάνει με την εξοικονόμηση χρημάτων: «Υπήρχε μια προσδοκία ότι θα είμαστε σε θέση να εξοικονομήσουμε αρκετά χρήματα."
Ο Bob Bowcock μεγάλωσε εργαζόμενος στη βιομηχανία επεξεργασίας νερού. Η περιγραφή του, όπως αναφέρθηκε από το ABC10, είναι αποκαλυπτική: «Αυτή η πόλη βασικά χρησιμοποιήθηκε ως ινδικό χοιρίδιο, με την έννοια ότι οι κάτοικοι εκτέθηκαν σε απαγορευμένα επίπεδα τριαλογονομεθανίων για μια ολόκληρη χρονιά εντελώς εν αγνοία τους [...] Κάθε γωνία που στρίβετε, στο συγκεκριμένο πείραμα, είναι κόκκινη σημαία, κόκκινο σημαία, κόκκινη σημαία. Είναι σαν να τραβάς  προς τα πίσω ένα κρεμμύδι. Εμφανίζεται  πάντα πάνω σε ένα καινούργιο στρώμα. Όσο φτάνεις προς το κέντρο, τόσο ισχυρότερη είναι η μυρωδιά. "
Σύμφωνα με νέο ρεπορτάζ του ABC10:
"Οι έγκυες γυναίκες και τα αγέννητα μωρά, είπε ο Bowcock, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε DBP's. Υπάρχει μια σημαντική αύξηση των αποβολών που συμβαίνουν στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ,ενώ στο τρίτο τρίμηνο υπάρχουν ενδείξεις για  χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση, »είπε, περιγράφοντας πώς το μολυσμένο νερό από DBP’s είναι ακόμα πιο επικίνδυνο  όταν οι ατμοί του εισπνέονται  στο ντους ή το πλύσιμο των πιάτων. "
Αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση  μόλυνσης του νερού που επηρεάζει την ευρύτερη περιοχή του Σακραμέντο – οι κάτοικοι του Northside πρέπει να γνωρίζουν ότι η αεροπορική βάση McClellan φημολογείται ότι είναι πηγή μόλυνσης με εξασθενές χρώμιο
Το νερό μας, με άλλα λόγια, είναι μολυσμένο με το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο
Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο Sacramento Bee τον  Ιούνιο:
"Το νερό στις 6 από τις 11 γεωτρήσεις στην περιοχή Rio Linda-Elverta αποδείχτηκε ότι περιέχουν  εξασθενές χρώμιο σε ποσότητες πάνω από τις μέγιστες επιτρεπόμενες   [...] Γεωτρήσεις πιο κοντά στην αεροπορική βάση  McClellan παρουσιάζουν τα υψηλότερα επίπεδα του εξασθενούς χρωμίου, ένα γνωστό καρκινογόνο [...] Η έκθεση στο εξασθενές χρώμιο  μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό του δέρματος, επαγγελματικό άσθμα, και νεφρική και ηπατική βλάβη, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας. "
Μια γυναίκα από τη Βόρεια Σακραμέντο δήλωσε: "Ξέρω ότι στο νερό οφείλεται ο καρκίνος που έχω."
Η κάτοικος του Rio Linda ,Anna Maria Tomlinson, δεν χρησιμοποιεί το νερό της βρύσης της  εδώ και χρόνια  γιατί ήταν το τέταρτο άτομο στο οικοδομικό  τετράγωνο με καρκίνο.
 
Πώς μπορούμε να επιτρέπουμε στους υπαλλήλους να προσθέτουν  τυφλά χημικά στο πόσιμο νερό; Δυστυχώς, οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζαμε τίποτα για την ύπαρξη της πρώτης χημικής ουσίας ALUM ( στυπτηρία), που είχε προστεθεί στο πόσιμο νερό μας , πολύ περισσότερο για την παράφρονα χημική σούπα που προέκυψε ως υποπροϊόν αυτού του  απερίσκεπτου πειράματος.
Πηγή: Watervolo
http://tvxs.gr/news/blogarontas/pathima-ton-katoikon-toy-sakramento-i-epixeirisi-ydreysis-tis-polis-toys-xeiristike

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου