ΚΑΣΤΟΡΙΑ

ΚΑΣΤΟΡΙΑ
ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΝΟ

Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2015

Οι νέες αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων

Οι νέες αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων

13:36 | 14 Δεκ. 2015
Τελευταία ανανέωση 14:58 | 14 Δεκ. 2015
Αυξήσεις από 7 έως 196 ευρώ θα λάβουν σε βάθος τετραετίας 314.000 από το σύνολο των 567.000 δημοσίων υπαλλήλων, όπως προβλέπει το νέο μισθολόγιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της δεύτερης δόσης. Την ίδια στιγμή, αυξάνονται κατά 14% τα επιδόματα «ευθύνης» σε όλους τους διευθυντές, με τα μπόνους να πιστώνονται στους λογαριασμού τους στην επομένη πληρωμή τους από την κατάθεση του νομοσχεδίου.
Πιο συγκεκριμένα:
Με το νέο μισθολόγιο αποσυνδέεται ο βαθμός από τον μισθό και με τον τρόπο αυτό, η μισθολογική εξέλιξη πραγματοποιείται ακώλυτα και ακολουθεί το συνολικό χρόνο υπηρεσίας που κατέχει ο υπάλληλος, ανεξάρτητα με το εάν έχει καταταγεί με τις μεταβατικές διατάξεις του ισχύοντος μισθολογίου για το προσωπικό που υπηρετούσε κατά την έναρξη ισχύος του (1-11-2011) ή με τις πάγιες διατάξεις για όσους προσλήφθηκαν μετά την ανωτέρω ημερομηνία.
Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τον σεβασμό της βαθμολογικής αλλά και μισθολογικής ωρίμανσης των υπαλλήλων και την άρση των στρεβλώσεων που παρατηρήθηκαν με τη διαφορετική βαθμολογική και μισθολογική κατάταξη αυτών, σύμφωνα με τα όσα προέβλεπε ο προηγούμενος μισθολογικός νόμος.
Επίσης, ο νέος μισθολογικός νόμος εντάσσει στις ρυθμίσεις του  το σύνολο των μετακλητών υπαλλήλων που υπηρετούν στα γραφεία των μελών της Κυβέρνησης, των υφυπουργών, των Γενικών Γραμματέων, των αιρετών των ΟΤΑ κ.λπ., σε προωθημένο μισθολογικό κλιμάκιο για τη διάρκεια της θητείας τους στις θέσεις αυτές. Επιπροσθέτως, εντάσσεται το ειδικό επιστημονικό προσωπικό των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών, καθώς και το προσωπικό της ΕΥΠ, κατηγορίες οι οποίες διατηρούσαν ειδικά μισθολογικά καθεστώτα.
Οι νέες αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων
Βασικός μισθός: Η μισθολογική κατάταξη των υπαλλήλων πραγματοποιείται σε συγκεκριμένα μισθολογικά κλιμάκια, ανάλογα με την κατηγορία εκπαίδευσής τους (ΥΕ - Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, ΔΕ - Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ΤΕ - Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, ΠΕ - Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης). Ειδικότερα, προβλέπονται 13 μισθολογικά κλιμάκια για τους υπαλλήλους της ΥΕ και ΔΕ κατηγορίας και 19 για αυτούς των ΤΕ και ΠΕ.
Η ένταξη των υπαλλήλων στα οικεία μισθολογικά κλιμάκια καθορίζεται, ανάλογα : με την εκπαιδευτική κατηγορία, τα έτη υπηρεσίας και τα αυξημένα τυπικά προσόντα. Προβλέπεται επίσης η προωθημένη μισθολογική κατάταξη για τους υπαλλήλους με αυξημένα τυπικά προσόντα.
Για τους υπαλλήλους της ΥΕ και ΔΕ κατηγορίας προβλέπεται αλλαγή μισθολογικού κλιμακίου κάθε τρία έτη. Για τους υπαλλήλους της ΤΕ και ΠΕ κατηγορίας αλλαγή μισθολογικού κλιμακίου κάθε δύο έτη.
Από την ένταξη των υπαλλήλων στο νέο σύστημα θα υπάρξει αύξηση του βασικού μισθού για 314.000 περίπου υπαλλήλους σε σύνολο 567.000, η οποία θα χορηγηθεί σταδιακά σε διάστημα 4 ετών, προκειμένου να υπάρξει μια ομαλή αντιμετώπιση του αυξημένου μισθολογικού κόστους.
Επισημαίνεται ότι μετά τη νέα κατάταξη του προσωπικού στο νέο σύστημα αμοιβών θα υπάρξει αναστολή της μισθολογικής εξέλιξής τους μέχρι την 31-12-2017, προκειμένου αφενός να αντιμετωπιστεί το κόστος της νέας κατάταξης των υπαλλήλων. Από 1-1-2018 η απονομή μισθολογικών κλιμακίων, βάσει του χρόνου υπηρεσίας του υπαλλήλου θα πραγματοποιείται κανονικά.
Επιδόματα στους διευθυντές από τώρα
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ενίσχυση των θέσεων ευθύνης με αύξηση των αντίστοιχων επιδομάτων, κατά μέσο όρο κατά 14% περίπου, ως εξής:
Γενικός Διευθυντής: από 900 € -> σε 1.000 €
Διευθυντής: από 400 € -> σε 450 €
Υποδιευθυντής: από 300 € -> σε 350 €
Τμηματάρχης: από 250 € -> σε 300 €
Η αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης καταβάλλεται στο ακέραιο με την εφαρμογή του νέου συστήματος.
Πέραν του επιδόματος θέσης ευθύνης, τα υπόλοιπα επιδόματα, παραμεθορίων περιοχών, επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, καθώς και η οικογενειακή παροχή, παραμένουν στο ίδιο ύψος και συνεχίζουν να καταβάλλονται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.
Εφόσον από την εφαρμογή του νέου συστήματος αμοιβών ο υπάλληλος δικαιούται αποδοχές χαμηλότερες από αυτές που ελάμβανε με το σημερινό σύστημα, προβλέπεται η διατήρηση προσωπικής διαφοράς, η οποία θα συμψηφίζεται με μελλοντική αύξηση του βασικού μισθού του υπαλλήλου λόγω κανονικής (βάσει ετών υπηρεσίας) μισθολογικής εξέλιξης και όχι λόγω προωθημένης εξέλιξης ή λήψης επιδόματος θέσης ευθύνης.
ΠΗΓΗ:http://tvxs.gr/news/ellada/oi-nees-apodoxes-ton-dimosion-ypallilon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου