Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Πάρε θέση για την Παιδεία

Πάρε θέση για την Παιδεία

Ο ραδιοφωνικός σταθμός στο Κόκκινο, παράλληλα με την έναρξη του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία, προσκαλεί πολίτες και εκπροσώπους κομμάτων, εκπαιδευτικών και κοινωνικών φορέων να μιλήσουν, να τοποθετηθούν, να πάρουν θέση για την Παιδεία.

Στόχος μας να δημιουργηθεί ένα πεδίο ζύμωσης και ανταλλαγής απόψεων, μια κοινότητα διαλόγου και ακρόασης. Να αναδειχθούν στη δημόσια σφαίρα προβληματισμοί και ερωτήματα, ιδέες και προτάσεις. Να εκφραστούν οι ανάγκες του προσωπικού βιώματος που ορίζεται κοινωνικά, όλων όσοι συμμετέχουν ή εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Αν θέλουμε να ξαναπιάσουμε από την αρχή το νήμα που συνδέει  την Παιδεία με την κοινωνία με στόχο να προχωρήσει η διαδικασία υλοποίησης μιας βαθιάς και ριζικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης - η οποία δεν θα μείνει στα χαρτιά και στις αγνές προθέσεις-  πρέπει να επανεξεταστεί ο ρόλος της στην εποχή που η οικονομική ύφεση οξύνει τα προβλήματα που την διέπουν. Την ίδια στιγμή, που συντελείται βιαίως η απορρύθμιση του τομέα της εκπαίδευσης ως αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας.

Προκειμένου να οικοδομηθεί ένα νέο εκπαιδευτικό σύστημα, θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν στόχοι, αξίες και περιεχόμενο. Να αναζητηθούν και να επεξεργαστούν λάθη, παραλείψεις, μπαλώματα, οι ανέξοδες και αναποτελεσματικές πολιτικές. Μόνο εάν εντοπιστούν και κατανοηθούν τα προβλήματα, θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν. Με το βλέμμα, όμως, στραμμένο στο μέλλον και σύμφωνα με τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας.

Απαλλαγμένοι από στερεότυπα και οπισθοδρομικές αντιλήψεις, αντι-επιστημονικά δόγματα και «διδάγματα», θα πρέπει, επιπλέον, να συνδέσουμε την προσωπική ανθρώπινη δημιουργία με την πλουραλιστική συλλογική δράση, να χτίσουμε συλλογικά και με συμμετοχικούς όρους νέες και στέρεες βάσεις για την εφαρμογή της επικείμενης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Πάρε λοιπόν, θέση, για την Παιδεία.
Μπορείτε να στείλετε τα άρθρα σας στο parethesi@stokokkino.gr

Χρύσα Βαϊνανίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου